https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/np-sumava-se-kvuli-cene-dreva-dostal-do-financnich-potizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava se kvůli ceně dřeva dostal do finančních potíží

7.11.2019 00:19 | VIMPERK (ČTK)
Šumavský národní park se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží. / Ilustrační foto
Šumavský národní park se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Šumavský národní park se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží. Podle informací novinářů park potřebuje peníze na mzdy pro své zaměstnance. Zřizovatel parku, ministerstvo životního prostředí (MŽP) parku poskytne mimořádný příspěvek 30 až 40 milionů korun, řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.
 

NP Šumava je v hospodaření z největší části závislý na výnosu z prodeje dřeva. Jeho cena však v následku kůrovcové kalamity klesla až o 50 procent. Novináři požádali o vyjádření k ekonomické situaci i šumavský park, ten však odkázal na stanovisko MŽP jako svého zřizovatele.

Podle Pospíšilové ministerstvo poskytuje příspěvkovým organizacím částku na pokrytí rozdílu mezi náklady a výnosy. "Letos jsme Správě (šumavského parku) vyplatili 169 milionů korun, do konce roku jí dle odhadů poskytneme ještě extra příspěvek cca 30 až 40 milionů korun," uvedla Pospíšilová.

S ohledem na nastalou situaci park nemá podle informací novinářů zajištěný rozpočet na příští rok. Chybí mu na provoz částka v řádu desítek milionů korun. Pospíšilová uvedla, že MŽP v posledních letech poskytovala ročně příspěvek NP Šumava ve výši 110 až 170 milionů korun.

NP Šumava ke konci roku 2018 zaměstnával 287 lidí. Loni na mzdy vynaložil 103 milionů korun. Průměrný plat zaměstnance v parku činil 30.110 korun. Všechny údaje vyplývají z výroční zprávy zveřejněné na webu organizace. Z těžby dřeva park loni získal 313 milionů korun, když v průměru prodal metr krychlový za 1219 Kč.

Národní park na letošek plánoval těžbu 140.000 krychlových metrů dřeva. Loni pokácel 250.000 krychlových metrů dřeva, víc než v předchozích letech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

7.11.2019 10:33
Jeden by brečel když vidí jak stovky kamionů naložených kulatinou opuštějí naší zem a za hubičku se prodává sousedům,kteří si vychytrale chrání svoje lesy.
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

7.11.2019 11:49 Reaguje na Václav Kain
Na tom není nic vychytralého, stačí dělat co rozum káže. A nedovolit aby si vědátoři udělali z celé Šumavy laboratoř.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.11.2019 14:39 Reaguje na Bohdan Podlena
Lesníci si udělali laboratoř z celé republiky, sadili jeden taxon téměř do všech lesních pásem.
My teď sklidíme plody tohoto "rozumného" přístupu.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

7.11.2019 11:55 Reaguje na Václav Kain
Problém je, že ty stromy se kácí proto, že jsou napadené kůrovcem, a vzhledem k rozsahu kalamity nejsou u nás kapacity na zpracování, proto se musí vyvážet, a to dokonce dost hluboko pod cenou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist