https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/obce-chteji-z-noveho-fondu-vice-penez-na-komunitni-energetiku-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce chtějí z nového fondu více peněz na komunitní energetiku

15.12.2020 00:02 | PRAHA (ČTK)
Zástupci více než 300 obcí či malých a středních podniků žádají více peněz na komunitní energetiku z Modernizačního fondu. Ve výzvě oslovily vládu, ministerstvo životního prostředí (MŽP) a několik dalších resortů, aby zvýšily alokaci na tyto projekty. Signatáři kritizují, že programový dokument fondu vyhrazuje na tuto oblast jen 1,5 procenta svých zdrojů. Chtějí alespoň čtyři procenta. Organizace Frank Bold a Národní síť Místních akčních skupin sdružující občany, obce či podnikatele o výzvě informovaly na začátku prosince. Podle MŽP jde o omyl a ve fondu bude pro komunitní energetiku dost peněz.
 

Modernizační fond má cílit na snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Fond stanovila loni přijatá novela o podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Do roku 2030 do fondu z prodeje emisních povolenek, v závislosti na jejich ceně, půjde zhruba 150 miliard korun.

"Nesouhlasíme s tím, že Obecný programový dokument Modernizačního fondu alokuje do programu Komunitní energetika pouhých 1,5 procenta svých zdrojů. Taková částka, představující zhruba 2,3 miliardy Kč, je zcela neadekvátní k tomu, aby pokryla potřeby více než 6000 obcí v České republice a jejich aktivních občanů," stojí ve výzvě. Signatáři po politicích chtějí, aby rozdělení peněz přehodnotili.

"Zvýšení alokace na čtyři procenta není nijak přehnaný požadavek. Naopak, pokud komunitní energetika naplno využije svého potenciálu, je možné, že ani toto navýšení nebude dostatečné. Je to však číslo, které navrhovali odborní konzultanti od Evropské komise, a samo ministerstvo s touto sumou ještě v srpnu souhlasilo," řekla k požadavku Karolina Gyurovszká z Frank Bold Society.

"Chtěl bych tu řetězovou reakci nevládních organizací a nyní i obcí a podnikatelů zastavit a ujistit všechny dotčené, že jde o jeden velký omyl. Při přípravě Modernizačního fondu jsme záměrně zdůraznili důležitost komunitní energetiky tím, že jsme jí vymezili samostatnou oblast (Program č. 8: Komunitní energetika)," napsal v reakci ČTK námětek MŽP Jan Kříž. Spolky či družstva tím podle něj získají podporu na zdroje energie bez soutěže s velkými energetikami. "Nadto navrhujeme v programu č. 2 (Nové obnovitelné zdroje v energetice) vymezit finanční prostor pro menší zdroje, kde budou mít šanci získat dotaci menší zdroje bez nutnosti soutěžit s velkými projekty. Jsme přesvědčeni, že zdroje pro OZE v Modernizačním fondu jsou velmi vysoké, peněz bude dostatek pro všechny, nyní je důležité připravovat projekty," pokračoval Kříž.

Podle něj "zapadla klíčová informace", že původní analýza k alokaci pro komunitní energetiku započítávala do "osmičky" jak nové zdroje OZE, tak distribuci energie. Nyní budou podle Kříže menší výrobci moci využít program č. 2 pro výstavbu nových zdrojů a zároveň program č. 8 na podporu distribuce. Proto podle něj alokace osmého bodu klesla a míní že je úměrná očekávaným finančním potřebám energetických komunit. "A znovu zdůrazňujeme, pokud bude poptávka vyšší, není problém v průběhu implementace programu alokaci navýšit," dodal Kříž s tím, že na rozjezd komunitní energetiky půjdou i peníze z Fondu pro spravedlivou transformaci.

MŽP spustilo Modernizační fond 30. listopadu. Žadatelé se mohou hlásit do tzv. předregistračních výzev pro financování svých projektů. První ostré výzvy by měly být vypsány v prvním čtvrtletí 2021.

Minulý týden kritizoval fond Svaz moderní energetiky. Uvedl, že peníze z fondu zřejmě nebude možné použít na stavbu solárních elektráren na brownfieldech a v průmyslově znečištěných lokalitách. Podle MŽP to není pravda a fond s tím počítá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

15.12.2020 08:03
Komunitní energetika je to co by měl každý stát co chce opravdu řešit klima, energetickou bezpečnost a nezávislost podporovat v maximální míře a měl by k tomu své občany motivovat..... není lepší energetiky, než té občanské/komunitní..... ve všech aspektech posuzování....
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

15.12.2020 11:16 Reaguje na Lukáš Kašpárek
trošku to připomíná „komunitní" vysoké pece v jisté nejmenované zemi ... jistě, ale jde o podobnost zcela náhodnou :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2020 11:35 Reaguje na Galipoli Petr
A hlavně zcela nesmyslnou.
Rodinné domy a inviduální doprava i obživa je taky nesmysl z dávno zašlých časů, když máme dnes přece paneláky, nebo ještě lépe kasárna a emhádu do fabrik s tisíci zaměstnanců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2020 11:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Komunitní a ještě lépe přímo osobní (rodinnná, firemní) zdroj elektřiny dává člověku další kousek nezávislosti, což je dnes dost nežádoucí.
"S ekonomickou nezávislostí jde i nezávislost politická", proto babišistán decimuje OSVČ a malé firmy, co to jde.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

15.12.2020 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde to funguje?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 18:47
Rozvody tepla v obcích do jednotlivých domků v rozvolněné zástavbě=
energetický nesmysl. Větrníky, solární parky bez dotací = nesmysl.
Bioplynové stanice krmené z energetických plodin = zhovadilost.
Takže i ten 1,5 % se ani nevyčerpá, pokud někdo neudělá tunel na
ty dotace. Opět nápady chorých mozků a nebo vychytralců, kteří
zase cítí novou příležitost, jak pumpnout stát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist