https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/od-stredy-plati-rusky-zakaz-dovozu-ropy-do-zemi-uplatnujicich-cenovy-strop
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od února platí ruský zákaz dovozu ropy do zemí uplatňujících cenový strop

1.2.2023 00:54 | MOSKVA (ČTK)
Rozhodnutí však nebude mít prakticky žádný dopad. EU a Británie totiž na začátku prosince zavedly zákaz dovozu ruské ropy po moři a ropovod Družba, který zásobuje ruskou ropou vnitrozemské státy EU včetně České republiky, má výjimku.
Rozhodnutí však nebude mít prakticky žádný dopad. EU a Británie totiž na začátku prosince zavedly zákaz dovozu ruské ropy po moři a ropovod Družba, který zásobuje ruskou ropou vnitrozemské státy EU včetně České republiky, má výjimku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dnes začíná v Rusku platit dekret, který zakazuje dodávky ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. Zatím má platit pět měsíců. Rozhodnutí je reakcí na dohodu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropské unie a Austrálie, které loni od 5. prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů (asi 1300 Kč) za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Cenový strop je součástí reakce západních zemí na útok ruských vojsk na Ukrajinu.
 

Nařízení přijaté v Moskvě zakazuje dodávky ruské ropy firmám a osobám v případě, že je ve smlouvách "přímo či nepřímo zahrnut mechanismus stanovení cenového stropu". Dekret zahrnuje také ustanovení, které ruskému prezidentovi umožňuje ve zvláštních případech zákaz dodávek zrušit.

Rozhodnutí však nebude mít prakticky žádný dopad. EU a Británie totiž na začátku prosince zavedly zákaz dovozu ruské ropy po moři a ropovod Družba, který zásobuje ruskou ropou vnitrozemské státy EU včetně České republiky, má výjimku.

Dekret se týká i ropných produktů. Cenový strop na ropné produkty by však měl vstoupit v platnost až 5. února, tedy stejný den, kdy začne platit zákaz dovozu ruské nafty do EU.

Analytici trhu s energiemi se vůči dopadům cenového stropu na ruskou ropu stavějí spíše skepticky. Zejména proto, že Moskva byla velkou část ropy dodávané po moři původně do Evropy schopna přesměrovat do Číny, Indie a Turecka. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve řekl, že cenový strop na ruskou ropu neovlivní schopnost Ruska pokračovat ve speciální vojenské operaci, jak Moskva označuje invazi na Ukrajinu. Peskov také varoval, že opatření destabilizuje světový trh s energetickými surovinami.

Zvláštní zmocněnec českého ministerstva zahraničí pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška uvedl, že pro Česko nemá ruský zákaz vývozu ropy do zemí, které uplatňují cenový strop, žádný význam. Zákaz dopadá na tankery, Česko má ale ruskou ropu z ropovodu Družba.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak tento měsíc uvedl, že příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se v loňském roce zvýšily o 28 procent, respektive o 2,5 bilionu rublů (zhruba 785 miliard Kč). Řekl také, že těžba ropy v Rusku se loni zvýšila o dvě procenta na 535 milionů tun, zatímco export se zvýšil o sedm procent.

Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA) začátkem ledna odhadlo, že Moskva kvůli embargu na ruskou ropu v prosinci přicházela zhruba o 160 milionů eur (3,8 miliardy Kč) denně. Rusko však podle CREA na vývozu fosilních paliv stále vydělávalo odhadem 640 milionů eur (15,3 miliardy Kč) denně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.2.2023 08:15
Alexandr Novak lže jako každý Rus, loni nastal propad ruského exportu ropy a ješte ji prodávají krutě pod cenou. A vlastní embargo to ještě zhorší, musíme ale počítat s tím, že zavřou Družbu stejně, jako všechny plynovody.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2023 13:45
Není to od nás trošku nemorální? Nadávat na Rusko a přitom si užívat jeho ropy? Neměli bychom být zásadoví a dát si surovinový půst?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.2.2023 16:04 Reaguje na Richard Vacek
Nebojte, vsjo búdět. Za rok jsme se zbavili plynu i uhlí, letos půjde ropa, to je rychlost přímo závratná.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2023 17:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Však to taky mnohým udělalo pěkný fičák v peněžence.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.2.2023 21:41 Reaguje na Richard Vacek
To je první náraz, teď jdou energie dolů, ropa se vůbec nepohla a svět prostě to zadrbaný Rusko na nic nepotřebuje. Jak to říkal Busch, to je jen benzínová pumpa, která si hraje na stát.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2023 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Stačil den a ceny paliv jdou na pumpách opět nahoru
unijní soudruhu. Rozumíte tomu jako koza petrželi
a přitom vám uniká to podstatné, že při výpadku
levné konkurence se ostatní chovají tržně a tudíž
nemusí cenu přizpůsobovat cenám levné konkurence.
O to tu jde od samého počátku hlavně producentům
drahých paliv z břidlic, které byly neprodejné.
Jirka Křoví Rusku záviděl surovinové zdroje a to,
že je těžili velmi levně, což jim poskytovalo na
trzích nesmírnou výhodu na kterou USA nemohlo
nikdy bez porobení Ruska dosáhnout.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.2.2023 10:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Ach ti zrádní imperialisté z wallstreetu! :D Jojo, cena se nemusí přizpůsobovat a proto je aktuální cena ropy nižší než před válkou a zavedením sankcí. To samé u plynu. :D Alespoň si o tom něco zjisti a pak až vyprávěj pohádky. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 11:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Rusi netěží a nedopravují nic levně, ale u nich je cena dána politicky, ne ekonomicky. Bo Putin je původně drogový dealer a ví velmi dobře, jak u někoho vypěstovat závislost. Právě proto do Evropy tlačil energie zalevno, aby ji odrovnal, když je rázem zablokuje. Ale Evropa není blbá, jak čekal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2023 18:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Za kolik jste měli vy dva chytráci plyn,
elektřinu a benzín před dvěma roky a nyní?
Pokud to zdražil Putin, tak proč to
už bez ruských dodávek není na té ceně
jako před dvěma roky?
To nám to noví dodavatelé - spojenci
nemohou prodávat taky tak levně? To
nás musejí dřít z kůže, aby se nemusely
ceny stropovat(dotovat z daní)? Nebýt
těch stropů, tak už šly firmy a lidé
do kytek, ale na dluh se to pouze
odložilo na pozdější dobu. Příčinou
není cizí válka, ale sankce, které
odstranily konkurenci a zůstal kartel
drahých dodavatelů. Rus neválčí s EU,
ale s Ukrajinou. To pouze Západ válčí
s Rusem prostřednictvím Ukrajinců a
sankcí, které likvidují hlavně EU a
její občany a firmy. Bez sankcí by
Rus dodával nasmlouvané zboží za ty
nasmlouvané ceny a pouze to, co bylo
nad nasmlouvané množství prodával na
vámi opěvované burze za tržní cenu.
Nyní jsme nepřáteli a tak chce tržní
ceny a nebo nedodávají nic. My mu taky
přece odepřeli dodávat zboží a platit
za zboží. Ruble NE a USD a Eura mu
mrazíme na účtech. Vy někomu něco
prodáte za peníze, které vám zmrazí
a nedá? Závislost na levných surovinách
jsme chtěli sami a byla to výhoda při
konkurenčním boji se světem. Dnes máme
vše dráž a konkurenceschopnost je v
v mezihýždí. Není nad to být chudý,
ale hrdý na svoji zásadovost!
Odpovědět
ZK

Zan K.

2.2.2023 18:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo milej pane. Ono už se opět říká jako pro vzniku československa a pak i po vniku socialiozmu a následně i nového dnešního česka ono otřepané Váížení. Gobře už bylo. A vpodstatě to tak nějak promluvil i bývalej ministr financí oním rčením, že se zatím máme jako prasata v žitě. (https://www.youtube.com/watch?v=sE0k_73X3jk)
A kos pravdy na tom bude. Výdobytky onoho poplivaného sociálizmu nám padly zadarmo do klína stejně jako výdobytky a moderna západníhio vyspěleho kapitálizmu a dnes skoro každej přemejšlí jesti 2 auta či3 a elektro či hybrid, dovolené v katibiku či středozemí a t.d. Ale odmakat na to musej druzí, o kterejch většinouu nemáne ani ponětí. Viz https://www.denik.cz/ekonomika/vyroba-smartphonu-neni-nekonecna-o-suroviny-se-vedou-boje-20170628.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 09:29 Reaguje na Zan K.
Ty vaše "výdobytky" socialismu nám skutečně padly do klína, to byl bankrot našeho klíčového průmyslu. Proto nastlala ta Klausova "šoková" privatizace, proto se oddlužovaly firmy před privatizací za celkou sumu asi 400 miliard. Proto jsme o ten průmysl komplet přišli.
Skutečný "výdobytek" jak z Ruska, normálka...
Odpovědět
JH

JH

2.2.2023 21:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Čtěte po sobě občas ty svoje rozumy. Když vypadne nejlevnější zdroj, tak ty ostatní budou asi dražší a cena půjde logicky nahoru. A že je Rusko nepřítel, za to může především Rusko. Nikdo po nich nechtěl, aby vyhrožovali, že obnoví svoji nechvalně známou sféru vlivu. Vyhrožují jadernými zbraněmi a vy tady melete nesmysly, že sami sebe likvidujeme. Nepřítel je někdo koho musíme deptat a od toho jsou ty sankce. A že nám škodí víc než Rusům, tomu už nevěří ani v Kremlu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.2.2023 22:01 Reaguje na JH
On to nečte. On je to nějaký generátor náhodných blábolů a ruské propagandy. ;) Navíc má brutálně krátkou paměť - už si nepamatuje jak hodný tatíček Putínek před válkou škrtil dodávky plynu a cena šla nahoru. A že, asi z dobré vůle, se snažil udržet zásobníky v ČR co nejvíc vyprázdněné. ;)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.2.2023 21:22 Reaguje na Petr Eliáš
Vo chcete od bývalého komoušského pohraničního fízla.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.2.2023 21:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Jako já chápu, že tvé vnímání reality a nějaké elementární chápání toho, jak věci fungují, se u tebe očekávat nedají (ukazuješ to vždy, když tu blábolíš o věcech, kterým absolutně nerozumíš) a že jsi přeborník v přizdis.....(ať soused třeba chcípne, ale hlavně ať jsem vyžraný dacan), ale alespoň nějakou snahu bys ukázat mohl. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 09:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, vy musíte být fakt dub.
Ceny energií jdou dolů, ale nemůžou být levné, jak před válkou, bo nám nic pod cenou už dávat nikdo nebude. Proč by to dělal?
Normální ceny jsou už dávno pod stropem, co jsme se odstřihli, na jaře půjdou dolů i pro nás (EON a jiní slevňují už teď).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 09:24 Reaguje na Břetislav Machaček
"Bez sankcí by Rus dodával nasmlouvané zboží..."
Muhehehheh vy si nepamatujete ani včerejší den, že? A graf výkonů plynovodů a cen plynu už před válkou taky nechápete, že?
A drobnost, že Gazprom nedodal nasmlouvané objemy jen ČEZu za miliardu taky nevíte? A že ho Uniper žaluje o miliardy v eurech taky ne, že? Víte vůbec něco?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.2.2023 21:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, Vaše hloupé tvrzení, že plyn vzniká tak, že Vaši sovětští soudruzi tlučou do vzduchu srpy a kladivy nejsou vhodné ani jako pohádka pro retardované chacharské spratečky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.2.2023 21:22 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, podstatné je, za kolik jsem jej měli před 1989, a to jsem jej měli podstatně dražší. Pravda, pohraniční fízlové, beroucí úplatky od pašeráků na tom asi byli jinak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist