https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/orlice-se-u-tyniste-po-30-letech-vratila-do-puvodniho-koryta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orlice se u Týniště po 30 letech vrátila do původního koryta

16.1.2021 16:35 | TÝNIŠTĚ N. O. (ČTK)
Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí - situaci území.
Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí - situaci území.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Povodí Labe, s.p.
Řeka Orlice se u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku po více než 30 letech vrátila do původního koryta a její tok se prodloužil o 400 metrů. Práce na převedení řeky do odstaveného meandru zvaného Jordán zahájil státní podnik Povodí Labe v říjnu 2019. Umělé koryto zkrácení řeky, které vzniklo na konci 80. let minulého století, stavbaři zasypali. Nyní dílo dokončují, těžká technika lokalitu opustí do konce února. ČTK to řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
 

Obnova ramene Jordán bude mít podle Povodí Labe pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území a vodní režim krajiny. "Obnovený meandr by měl pomoci zvýšit hladinu podzemních vod a pomoci zadržet vodu v krajině," řekla Bendová. Stavba přijde na 17,8 milionu korun a byla rozdělena na dvě stavební sezony. Podle podmínek ochránců přírody se mohlo pracovat jen od září do konce února. Celá lokalita je součástí Přírodního parku Orlice.

Odstavené rameno bylo v minulosti ve spodní výtokové části volně napojené na koryto Orlice. V horní vtokové části do něj voda nedostatečně tekla pouze potrubím, což způsobilo postupné zarůstání koryta a zhoršenou kvalitu vody v rameni.

Meandr Jordán dělníci vyčistili od nánosů a přímé koryto zaslepili a z větší části zasypali. Okolí také bude osázeno stromy. Koryto řeky bude mít balvanitý skluz s tůní uprostřed a břehy budou na několika místech zpevněné kameny.

Povodí Labe do budoucna chystá obnovu a oživení dalších slepých a mrtvých ramen Labe a Orlice v Hradci Králové. Cílem je zadržení vody v krajině a obnova cenných vodních a mokřadních biotopů. Obnovou by měla projít tři říční ramena na Labi a pět na Orlici. Většinou půjde o jejich odbahnění a vyčištění, protože není vždy reálné a žádoucí propojení mrtvých koryt s řekou.

Postupně by se vyčištění a oživení měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice. Na Orlici se počítá s říčními rameny Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky. Administrativní a projektová příprava projektů by mohla trvat asi tři roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2021 17:58
To vypadá nadějně. Snad se toho dočkáme.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.1.2021 10:55
Neznám tamní konkrétní situaci a detaily, ale odhadem se mně zdá, že to je správný krok.
Po několika letech od té realizace, až se situace, co se týká tamního biotopu, ustálí, bude třeba provézt výzkumy, co všechno se změnilo a jestli některé negativní vlivy nelze ještě nějak upravit. Například z doby mého dětství, kdy v okolí byla spousta všelijakých vodních ploch, drobných i v podobě zbytků slepých ramen místní řeky a "zbytků" cca 90 hektarové soustavy rybníků si pamatuji, že i když jsme na kopci, v blízkém okolí byly jen malé vodní plochy, ty větší víc než kilometr vzdálené, měli jsme v létě zahradu i barák plné komárů a každý letní večer v dálce koncert z žabího skřehotání. A zvláště ti komáři byli velmi otravní. To všechno vymizelo se socialistickým a částečně ještě postsocialsitickým po roce 1989 zatrubňováním a odvodňováním.
Pokud se ty vodní plochy budou obnovovat, dozajista se nějakým způsobem vrátí i ti komáři i ten žabí skřehot. A zvláště ti komáři, třeba v ložnicích, budou spoustě lidí vadit, protože jim úplně odvykli.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.1.2021 16:13 Reaguje na Radim Polášek
To je pravda, ale ekoaktivisty taková drobnost, jako přemnožení komárů nezajímá. To byste po nich chtěl už moc komplexní myšlení, kterého nejsou z principu, jako všichni z fanatizovaní, schopni.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.1.2021 16:10
A proč nebyla ponechána obě koryta, mohlo se to řešit třeba jezem pod soutokem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist