https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pavel-s-manzelkou-na-prazskem-hrade-vysadili-90.strom-olgy-havlove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel s manželkou na Pražském hradě vysadili 90. strom Olgy Havlové

11.11.2023 01:20 | PRAHA (ČTK)
Ořechovec pekanový byl poslední z 90 stromů, které byly do letošního roku, kdy by se bývalá manželka prezidenta Václava Havla dožila 90 let, vysazeny v obcích a městech České republiky. Ilustrační foto
Ořechovec pekanový byl poslední z 90 stromů, které byly do letošního roku, kdy by se bývalá manželka prezidenta Václava Havla dožila 90 let, vysazeny v obcích a městech České republiky. Ilustrační foto
Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dnes odpoledne slavnostně vysadili v Jelením příkopě na Pražském hradě strom Olgy Havlové. Byl to poslední z 90 stromů, které byly do letošního roku, kdy by se bývalá manželka prezidenta Václava Havla dožila 90 let, vysazeny v obcích a městech České republiky.
 

Hrad se vysazením ořechovce pekanového připojil ke kampani Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Píseň pro Olgu na krátké vzpomínkové akci zazpívala Aneta Langerová v doprovodu Jakuba Zitka a pěveckého uskupení Maranatha Gospel Choir.

"Jsem moc rád, že se dnes Jelení příkop otevřel nejen těm, kteří v Praze uprostřed města hledají kousek zeleně a klidu, ale také všem, kteří si přišli připomenout paní Olgu Havlovou a její nedožité 90. narozeniny," řekl Pavel. Havlová podle něj byla průkopníkem aktivit, které měly za cíl pomáhat lidem s různým znevýhodněním. V poslední době se výbor věnuje například pomoci ukrajinským dětem, které musely opustit svoji zemi kvůli válce.

Ředitelka nadace Monika Granja uvedla, že vysazení 90. stromu Olgy Havlové v areálu Pražského hradu symbolizuje celý její život. "První strom jsme zasadili na Žižkově v Praze 3, kde se paní Olga Havlová narodila a vyrůstala, a poslední, 90., v místě kde plnila svoji poslední životní roli," poznamenala.

Blízká přítelkyně Havlové, editorka Knihovny Václava Havla Anna Freimanová, řekla, že někdejší první dáma na Hradě příliš šťastná nebyla, ale mohla se věnovat díky tomu pomoci lidem.

Výbor dobré vůle v roce 1990 založila právě Olga Havlová, která zemřela v roce 1996 po těžké nemoci. Organizace pomáhá handicapovaným a jinak znevýhodněným, aby se mohli co nejlépe začlenit do běžného života. Nadace rovněž vypsala mimořádnou sbírku Dárek pro Olgu, jejímž cílem je vybrat 900.000 korun na pomoc znevýhodněným lidem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.11.2023 16:17
Vítězství Pavla v prezidentských volbách je jasným dukazem toho,že k ním chodí i blbci
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.11.2023 17:32 Reaguje na karel krasensky
Když si vzpomenu na jeho protikandidáta v druhém kole, tak máte pravdu.
Odpovědět
os

orb slavík

11.11.2023 19:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Naprosto s Vámi souhlasím.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.11.2023 05:29
Po vysazení stromu společně s vojenskou politručkou....pardon první dámou společně zvolali-Čest práci
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist