https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pivovary-vyjadrily-podporu-zaloham-na-pet-lahve-a-plechovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pivovary vyjádřily podporu zálohám na PET lahve a plechovky

24.5.2019 00:20 (ČTK)
Již 15 českých firem se připojilo k iniciativě Zálohujme, jejímž cílem je zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. / Ilustrační foto
Již 15 českých firem se připojilo k iniciativě Zálohujme, jejímž cílem je zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. / Ilustrační foto
Licence | CC BY-NC-SA 2.0
Již 15 českých firem se připojilo k iniciativě Zálohujme, jejímž cílem je zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. Nově se k nim zařadily Pivovar Bernard, Žatecký a Tradiční pivovar v Rakovníku. Iniciativa o tom včera informovala v tiskové zprávě. Zálohujme založily v roce 2018 Karlovarské minerální vody (KMV), Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN) a Vysoká škola chemicko-technologická. Podporu vyjádřila také Sodovkárna Kolín a platforma Replechuj zaměřená na recyklaci plechovek.
 

"Bez konkrétních kroků budeme i nadále svědky nesmírného plýtvání, kdy většina hliníkových plechovek končí ve směsném komunálním odpadu nebo dokonce v přírodě. Pojďme se poučit z praxe mnoha evropských zemí, kde zálohování funguje, vyberme nejlepší model a zaveďme ho," řekl zástupce generálního ředitele Pivovaru Bernard Filip Bernard.

K iniciativě se přidaly také pivovar Krakonoš, Měšťanský pivovar Strakonice, pivovar Poutník a Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod. "Úsilí o klid přírody a vůbec prevenci pohozených lahví či plechovek bereme jako normální standard našeho chování," sdělila ředitelka pro marketing a komunikaci rakovnického pivovaru Drahoslava Pittnerová.

Zálohový systém by podle iniciativy Zálohujme zvýšil recyklaci obalů z PET a kovu na 90 procent ze současných 57,5 procenta. Ze studie, kterou v lednu iniciativa prezentovala, vychází, že by systém také snížil dopady výroby těchto obalů o 28 procent. Záloha na lahev by měla být tři koruny a týkala by se balených vod, nealkoholických nápojů, piva a ciderů.

V říjnovém průzkumu agentury Ipsos vyjádřilo souhlas se zálohami 61 procent respondentů. "Česká veřejnost ukázala, že je připravena PET lahve a plechovky vracet. Když spojíme síly, podaří se nám, aby nápojové odvětví bylo udržitelné" řekl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Systém má mezi odborníky také odpůrce, kteří se sešli v únoru v rámci Spotřebitelského fóra. Podle Petra Belnera ze společnosti EKO-KOM by systém demotivoval spotřebitele k třídění, Hana Carvová ze Svazu českých a moravských spotřebitelských družstev zase sdělila, že by bylo komplikované naučit spotřebitele nosit PET lahve k výkupu. Další odpůrci uvedli také, že důležitější než zálohový systém na PET lahve je zvýšit recyklaci komunálního odpadu. Svaz měst a obcí vyjádřil obavu nad vyššími náklady do zavedení systému, což by obchodníci museli zainvestovat. Podle ředitelky INCIEN Soni Jonášové by tyto náklady byly pokryty z příjmu materiálu, nevrácených záloh a poplatků výrobců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

24.5.2019 11:30
Kde se furt berou ti pisálkové co bezostychu lžou. Doporučuji těm co chtějí zálohovat, tak ať si to zorganizují, ale ať do toho netahají vládu, parlament a ty co to nechtějí.
Autore tohoto slintu, ověřte si správnost citovaných jmen.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.5.2019 18:50
Oponenti zálohového systému zapomenuli na to nejdůležitější: Celý systém je založen čistě jen na okrádání zákazníků tím, že část zálohovaných obalů nepůjde vrátit (jak to mají v Německu, viděl jsem na vlastní oči). Prostě - kdo tento systém prosazuje, chce krást.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist