https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pod-zdarskou-zelenou-horou-se-po-200-letech-budou-znovu-past-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pod žďárskou Zelenou horou se po 200 letech budou znovu pást ovce

20.5.2020 00:15 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Do letošního srpna budou ovce spásat trávu na svahu blízko Konventního rybníka a hřbitova, kde půdu poškozuje eroze. / Ilustrační foto
Do letošního srpna budou ovce spásat trávu na svahu blízko Konventního rybníka a hřbitova, kde půdu poškozuje eroze. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na stráni pod žďárskou Zelenou horou se budou po téměř 200 letech znovu pást ovce. Městu a ochráncům přírody by měly pomoci s obnovou barokní krajiny kolem této památky UNESCO. Do letošního srpna budou ovce spásat trávu na svahu blízko Konventního rybníka a hřbitova, kde půdu poškozuje eroze. Pokud se pastva osvědčí, bude příští rok pokračovat, řekl dnes novinářům žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).
 

"Je potřeba pro to něco udělat, aby Zelená hora zůstala zelená," řekl starosta. Podotkl, že pokud má správné údaje od muzejníků, naposledy se tam ovce pásly v roce 1831. Projekt je jedním z prvních výstupů memoranda o spolupráci, které město uzavřelo se Správou CHKO Žďárské vrchy a se Sdružením Krajina. Téměř veškeré náklady pokryje půlmilionová dotace od kraje.

O ovce se bude starat farmář Milan Daďourek. "Jsem přesvědčen, že ovce ke kostelu přirozeně ladí," řekl s odkazem na to, jak často se tato zvířata objevují v bibli. Pastva by pod Zelenou horou měla potlačit náletové dřeviny a vysokou trávu třtinu křovištní. Stráň by pak mohla lépe fungovat jako louka.

Na místo ohraničené ohradníkem dá farmář v nejbližších dnech asi 25 až 30 ovcí. Počet se může časem měnit, podle toho, jak poroste tráva. Bude tam plemeno ovcí, které je zvyklé být venku. "Určitě nevyžadují to, abychom je každý večer odvezli a zavřeli do ovčína," řekl Daďourek. Lidé nesmí ovce krmit, ovce by kvůli tomu mohla i uhynout, upozornil. Aby stádo nerušilo obřady v síni na hřbitově, nebudou v něm jehňata. "Ty obvyklé projevy jsou většinou vázané na to, že matky hledá jehně," řekl.

Sdružení Krajina, které se stará o údržbu cenných luk, začalo používat pastvu vloni, ovce se pásly ve třech lokalitách Ždárských vrchů. Plánuje pastvu rozšiřovat. Podle Tomáše Blažka ze sdružení by mohla doplnit nebo nahradit náročné ruční kosení trávy.

Poutní areál na Zelené hoře je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Kostel byl vysvěcený v roce 1722. V seznamu světových památek UNESCO je Zelená hora od roku 1994.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

20.5.2020 21:43
Chválihodný návrat do minulosti. Nic proti . Otázka zní - jak se tedy spolek krajina vypořádá s ošetřením a využitím zvířat at ovcí nebo koz ?? Ovce a ni kozy nejsou divocí koně, ovce i kozy vyžadují starostlivost, stříhání rouna a dojení mléka. V nedávné polistopadové době byl a je chov ovcí a koz na úbytě. Ovčáci mají problém s udáním vlny a ovčí a kozí mléko také není tržně atraktivní artikl. Známý puch kozího puka je všeobecně známým a pro mnohé dnešní xy nepřijatelným. At se daří a hlavně at se náklady rovnají zisku ekonomika = ekologie.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.5.2020 06:31 Reaguje na Krejcar Stanislav
stanislave...nevím jaká je tvá zkušenost s chovem koz či ovcí ale mírně řečeno - blábolíš amatérské nesmysly. v článku autor píše že se o ovce bude starat asi zkušený farmář.rouno stříhá profesionální střihač, pokud to farmář nezvládne sám a taky se hned i upraví paznechty aj. veterinární úkony.jinak starost o ně je minimální. chov ovcí nyní nestojí na prodeji vlny ale na prodeji jehňat nebo pak skopového a jehněčího masa. jsou plemena koz a ovcí co se dojit nemusí. biomatky aj. kupují kozí mlíko za 40.-/l. a na farmářských trzích nebo ze dvora se prodává běžně a jde na dračku. kozel není puk ale pukl,cap aj.a jeho pach není zas tak strašný a navíc venku přece nikomu nevadí a ani ve stádě být nemusí.nepřijatelný je akorát tvůj příspěvek.já kozy a ovce na rozdíl od tebe,chovám a tak nemel kavárenské bláboly o čem víš zcela hovno !!!
Odpovědět
Darina Coufalová

Darina Coufalová

21.5.2020 17:55 Reaguje na radim buffalo tobias
Děkuji za vaši reakci...je to přesně jak píšete...jedná se o spolupráci dlouholetého zkušeného farmáře a Sdružení Krajina...nikdo nemusí mít strach, o ovečky je a bude řádně postaráno...:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist