https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pojistovny-odhaduji-skody-na-plodinach-po-mrazech-na-stovky-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun

30.4.2024 00:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pojišťovny odhadují pojištěné škody na zemědělských plodinách po nočních mrazem, které zasáhly Česko v minulém týdnu, na stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojistiteli zemědělců. Jde podle nich o rekordní škody v tomto pojištění.
 

Generali Česká pojišťovna, která pojišťuje 70 procent českých zemědělců, má nyní nahlášeno přes 90 pojistných událostí za předpokládaných 50 milionů korun. "Nejde o definitivní číslo, budeme ho dále zpřesňovat," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek. Jisté je podle něj, že to překoná zatím nejhorší rok 2016, kdy Generali Česká pojišťovna v souvislosti s jarním mrazem vyplatila klientům přes 55 milionů korun. V letech 2017 a 2020 to bylo 40 milionů Kč. Bez škod jarním mrazem naopak byly roky 2013 a 2018.

Škody ze zemědělského pojištění se u Generali týkají jak ovoce, tedy jablek, hrušní, jahod či borůvek, tak vinné révy, ale také polních plodin, zejména řepky, máku, cukrovky. "Pojistné události řešíme rovněž v souvislosti se zeleninou, zde mohu zmínit například chřest nebo brambory," řekl Marek.

Agra Pojišťovna, která je dalším významným pojistitelem, odhadla škody na víc než 100 milionů Kč. "Naši lidé v terénu rozhodně nehlásí nic 'dobrého' a téměř s jistotou jde o nejhorší mrazové škody od našeho příchodu na český trh v roce 2006," uvedla ředitelka pojišťovny Petra Martinková.

Regionálně má Agra největší kumulaci hlášených poškození z jižní Moravy a středních a východních Čech. Kvantifikovatelný dopad mrazů se podle Martinkové projeví až v období vegetace. Vedle ztrát na množství se objeví i ztráty na kvalitě plodů, u jablek například formou mrazových kroužků či jazýčků. Ohroženy jsou i čerstvě založené porosty jařin, například cukrové řepy či kukuřice, podotkla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist