https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/portal-libuse-prinese-predpoved-pocasi-i-kvality-vzduchu-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portál Libuše přinese předpověď počasí i kvality vzduchu v Praze

10.7.2020 16:29 | PRAHA (ČTK)
Předpověď na následující dva až dva a půl dne je na portálu, kteří tvůrci označili za prototyp, k dispozici ve večerních hodinách.
Předpověď na následující dva až dva a půl dne je na portálu, kteří tvůrci označili za prototyp, k dispozici ve večerních hodinách.
Předpověď počasí i kvality ovzduší pro Prahu, ve vysokém rozlišení jeden kilometr, najdou lidé na novém portálu Libuše. Web jeho tvůrci představili na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy (MFF) v Praze. Portál je jedním z výstupů projektu urbanizace předpovědi počasí, kvality ovzduší a klimatických scénářů pro Prahu. Podíleli se na něm vědci z MFF, Ústavu informatiky Akademie věd ČR a Českého hydrometeorologického ústavu.
 

"Předpovědní portál Libuše ukazuje výsledky našich simulací předpovědi počasí a předpovědi kvality ovzduší. Především předpověď kvality ovzduší je věc, kterou zatím v podstatě lidé nemají moc možnost vidět," řekl ČTK k parametrům portálu Tomáš Halenka z katedry fyziky atmosféry MFF. "Ale i předpověď počasí, lokalizovaná specificky pro teritorium Prahy, je vlastně takový první počin, první vlaštovka," doplnil. Právě zajištění předpovědi pro hlavní město, ve vysokém rozlišení, byl jedním z hlavním cílů projektu Urbi Pragensi zaměřeného na řešení problematiky takzvaného tepelného ostrova. Tedy místa ve městě s vyšší teplotou než má okolí. "Za nočních hodin jsou ty situace ve městech typické tím, že teplota nejde a nejde dolů a nedá se vyvětrat. Trpí tím kardiaci a řada rizikových skupin," podotkl Halenka.

Předpověď na následující dva až dva a půl dne je na portálu, kteří tvůrci označili za prototyp, k dispozici ve večerních hodinách. "Tato předpověď je v rozlišení jednoho kilometru, ale ke každé se počítá doplňující zpodrobnění, které ukazuje i výsledky v 300 metrech. Ale to je spíše taková experimentální záležitost," doplnil Halenka.

Tvůrci uvedli, že kvalita vzduchu dosud nebyla počítána v tomto rozlišení. Popsali, že Libuše informuje o základní koncentraci oxidů dusíku, ozónu i prachových částic, v případě polatuntů podle nich také dobře zachycuje vliv bodových zdrojů v Praze a okolí, ale i to, jak se střed města prochlazuje hůře než okolí Prahy.

Podle autorů není portál přímo konkurencí klasickým webům o počasí. Je spíše orientován na lidi, kteří "mají co do činění" s kvalitou ovzduší v Praze či řešením tepelného ostrova a dalšími regulačními opatřeními a potřebují "vědět, co je čeká". Libuše může zároveň pomoci i lidem z ohrožených skupin, například kardiakům, při plánování aktivit.

Web je prototyp a zřejmě ještě projde úpravami. Halenka uvedl, že by se o něj měli starat pět let po konci projektu. "Je otázka, co bude za pět let. Jestli v té době bude mít smysl ho provozovat a nebude už něco ještě lepšího," řekl vědec. Dodal, že ČHMÚ například plánuje testování a zařazení "urbanizace" v modelu Aladin.

K dalším cílům projektu Urbi Pragensi patří analýza vlivu klimatické změny na podmínky města s využitím regionálních klimatických simulací ve vyšším rozlišení. Výzkumníci se zabývají i modely pro řešení takzvaných hot-spotů, tedy lokalit, kde je problém například s kvalitou ovzduší. Projekt byl realizován v rámci Operačního programu Praha - pól růstu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist