https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/postreleny-cap-cerny-a-usmrcena-volavka-popelava.v-krkonosich-radi-pytlaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Postřelený čáp černý a usmrcená volavka popelavá. V Krkonoších řádí pytláci

10.5.2021 14:38 | PRAHA (ČTK)
Čáp černý je chráněný ptačí druh v kategorii silně ohrožených. Ilustrační snímek.
Čáp černý je chráněný ptačí druh v kategorii silně ohrožených. Ilustrační snímek.
Foto | J Brew / Flickr
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli dvěma případům pytláctví. V Horním Maršově na Trutnovsku někdo postřelil čápa černého a ve Vítkovicích v Krkonoších usmrtil volavku popelavou. Informoval o tom mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Zraněný čáp byl nalezen 15. dubna a usmrcená volavka 21. dubna. V obou případech šlo o střelné zranění.
 
Torzo křídla čápa s kulkou
Torzo křídla čápa s kulkou
Zdroj | KRNAP

"Za posledních 15 let v Krkonoších nic podobného nepamatuji," řekl dnes Drahný.

Postřelený čáp byl nalezen v Horním Maršově na území ochranného pásma KRNAP, v bezprostřední blízkosti národního parku. "Vzhledem k charakteru poranění jsme jej převezli do Záchranné stanice ČSOP JARO v Jaroměři. Čáp měl otevřenou zlomeninu zápěstí, a proto mu veterinář musel poraněné křídlo amputovat. Čáp byl poraněn v 18. roce svého života, jeho návrat do volné přírody není možný," uvedl Drahný.

Zastřelená volavka
Zastřelená volavka
Zdroj | KRNAP

Čáp byl okroužkován jako mládě 23. června 2003 na hnízdě v Teplicích nad Metují na Náchodsku, během svého života byl několikrát kontrolován na různých místech ČR, od roku 2019 hnízdil v Mokřinách na Žacléřském hřbetu. V letech 2019 a 2020 čápi na tomto hnízdě úspěšně vyvedli mláďata. Podle pobytových stop ornitologové přítomnost čápů na tomto hnízdě zjistili i letos.

V případě čápa černého Krkonoše přišly o zkušeného dospělého jedince, který v minulých letech úspěšně rozšiřoval populaci tohoto zvláště chráněného druhu. V případě volavky jde o zabití ptáka ve volné přírodě ve zvláště chráněném území, respektive v jeho ochranném pásmu, uvedla správa parku.

Čáp černý je chráněný ptačí druh v kategorii silně ohrožených, navíc jde o jeden z druhů, pro které byla v Krkonoších vyhlášena Ptačí oblast v evropské soustavě Natura 2000. Krkonoše jsou v ČR jedním z důležitých území jeho výskytu. Na obou stranách hranice hnízdí zhruba 20 párů. Obecné druhové ochrany požívá i volavka popelavá, která v Krkonoších hnízdí jen vzácně. Podle Drahného na obou stranách hor hnízdí jen čtyř až šest párů. "Příčinou úmrtí volavky popelavé bylo zastřelení," dodal Drahný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

10.5.2021 18:03
Čím byl čáp postřelen? Z obrázku to nedokážu poznat je to brok? Jaký má průměr? Střílet na čápa je zhovadilost.
Volavky se ovšem na výjimku loví.. což není tento případ jinak by to věděli na KRNAPu. Opět bych uvítal informaci čím byla usmrcena.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.5.2021 19:28
Za čápa postih za volavku hodinky s věnováním
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist