https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/povinnou-moznost-prenosu-lodi-u-jezu-zadaji-od-poslancu-vodaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povinnou možnost přenosu lodí u jezu žádají od poslanců vodáci

15.9.2020 12:01 | PRAHA (ČTK)
Nyní se většinou přechází přes pozemky okolních majitelů, dokud se nemůže znovu sestoupit k řece. "Mnohdy se jedná o dramatické a vyhrocené situace a je zaznamenán i případ, kdy po skautském oddílu střílel majitel malé vodní elektrárny ze vzduchovky, když vedoucí s dětmi odmítl tahat lodě 400 m neschůdným terénem," uvádí asociace.
Nyní se většinou přechází přes pozemky okolních majitelů, dokud se nemůže znovu sestoupit k řece. "Mnohdy se jedná o dramatické a vyhrocené situace a je zaznamenán i případ, kdy po skautském oddílu střílel majitel malé vodní elektrárny ze vzduchovky, když vedoucí s dětmi odmítl tahat lodě 400 m neschůdným terénem," uvádí asociace.
Majitelé pozemků v okolí jezů by měli mít povinnost nechat vodáky přenést lodě. Sněmovnu o zařazení této novinky do novely vodního zákona žádají vodácké a turistické organizace, uvedla Asociace vodní turistiky a sportu. Novela je v Poslanecké sněmovně před finálním hlasováním. Změny do novely načetl poslanec Jakub Janda (ODS), zjistila ČTK na stránkách sněmovny.
 

"Často se na řekách objevují situace, kdy se přijede po veřejné vodní cestě k příčné překážce, kterou nelze nijak překonat, a to ani po břehu. Oplocení díla obvykle zasahuje až do vody a znemožňuje výstup, případně opětovný nástup a ještě je doplněno cedulemi Zákaz vstupu. Co má ale dělat vůdce plavidla, pokud přijede po veřejné vodní cestě?" ptá se předseda asociace Petr Ptáček. Asociace podle zprávy zastupuje na 685 000 osob z organizací Junák - český skaut, Klub českých turistů, Český svaz kanoistů, Svaz vodáků ČR a další.

Nyní se většinou přechází přes pozemky okolních majitelů, dokud se nemůže znovu sestoupit k řece. "Mnohdy se jedná o dramatické a vyhrocené situace a je zaznamenán i případ, kdy po skautském oddílu střílel majitel malé vodní elektrárny ze vzduchovky, když vedoucí s dětmi odmítl tahat lodě 400 m neschůdným terénem," uvádí asociace. Asociace pak také žádá, aby měly malé vodní elektrárny na řekách povinnost během dne v sezoně nechávat část průtoku řek pro vodáky.

Poslanci k novele vznesli tři desítky pozměňovacích návrhů, další návrhy vzešly ze sněmovních výborů. Zákon má mimo jiné umožnit vznik ústřední komise a krajských komisí, které by v době sucha mohly například zakázat povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění.

Novela také definuje, co je sucho a co je stav nedostatku vody. Suchem se bude rozumět hydrologické sucho jako výkyv hydrologického cyklu, který vzniká kvůli nedostatku srážek a projevuje se poklesem průtoků ve vodních tocích a hladiny podzemních vod. Stavem nedostatku vody se bude rozumět dočasný stav s možným dopadem na základní lidské potřeby, hospodářskou činnost a životní prostředí, kdy v důsledku sucha požadavky na užívání vod převyšují dostupné zdroje vod a kdy je nezbytné omezovat hospodaření s vodou a provádět další opatření.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

15.9.2020 12:14
No už aby to bylo ...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.5.2021 19:12
dneska je vodák, každý kdo udrží pádlo a je hodinu za rok na vodě....trochu ubohé ale tak to je....žádný vztah k přírodě jen se pěkně opíjet. Komerce ve vodáctví, vodáctví dočista zničila teď už to je jen hříčka unuděných lidí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist