https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/povodi-moravy-dokoncilo-upravy-reky-becvy-u-usti-na-prerovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy dokončilo úpravy řeky Bečvy u Ústí na Přerovsku

9.5.2023 00:56 (ČTK)
Povodí Moravy dokončilo úpravy řeky Bečvy u obce Ústí, jejich součástí bylo obnovení původního koryta a vznik neprůtočné tůně. Stavební práce začaly v květnu loňského roku, náklady přesáhly 20 milionů korun. Revitalizací vzniklo přírodě blízké protipovodňové opatření, které zvýší schopnost krajiny zadržovat vodu. Práce navázaly na loni dokončenou rozsáhlou revitalizaci Bečvy u Černotína a Skaličky, informoval ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

U obce Ústí u Hranic se rozlévala voda mimo koryto už při pětiletých vodách. Díky úpravám se rozšířil vodní tok, který víc využívá historického koryta Bečvy. "V době zvýšených průtoků bude část vody odváděna obnoveným původním korytem, což zlepší průchod vody při povodních podél obce Ústí a posílí místní ekosystém," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Obnovené koryto na levém břehu Bečvy pod obcí Ústí je dlouhé 775 metrů a široké od osmi do 15 metrů. Slouží jako odlehčovací větev nynějšího řečiště Bečvy a voda jím poteče v době zvýšených průtoků. Rozšíření řeky Bečvy nebylo v místě možné kvůli existujícímu silničnímu přemostění, uvedl mluvčí Povodí Moravy. V místě zaniklého rybníka Otrž vodohospodáři odtěžili 4500 metrů krychlových zeminy, vytvořili tak neprůtočnou tůň. "Tůň je napájena spodní vodou a vytváří chybějící vodní plochu, která je obvyklá pro široké údolí řeky Bečvy," řekl Chmelař. Dodal, že hlavní práce na stavbě jsou hotové a v současnosti zahradníci dokončují výsadbu stromů a zelených pásů.

Opatření u Ústí navazují na již dokončenou velmi rozsáhlou revitalizaci Bečvy v Černotíně a Skaličce za bezmála 320 milionů korun. Úprava více než tříkilometrového úseku Bečvy, která se zaměřila na modelování širokého a mělkého koryta vodního toku, začala v únoru 2020 a skončila loni v květnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

hi

9.5.2023 11:18
Při revitalizaci Bečvy v Černotíně byl zničen biokoridor podél Bečvy a při pětileté povodni v r.2021 byly odplaveny tisíce tun ornice ze staveniště zbaveného vegetačního krytu, které se usadily nad jezem v Hranicích, Tento způsob protipovodňové ochrany je velmi nešťastný. Prakticky nic neřeší a 320 milionů bylo vynaloženo dle mého názoru neúčelně. Podobně i navýšení ohrázování Bečvy v Hranicích není příliš smysluplné.
Protipovodňovou ochranu Bečvy proti stoleté povodni může zajistit spolehlivě pouze vodní nádrž nebo poldr Skalička. Pravděpodobnost opakování tragické povodně z r. 1997 se každým rokem zvyšuje a příprava vodního díla Skalička postupuje i díky PM a MŽP trestuhodně liknavě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.5.2023 18:40 Reaguje na
V tomto státě "U snědeného krámu" nevěřím na žádné větší účelné
stavby. Politikům schází odvaha rozhodnout o těch stavbách a rači
tajně podporují potížisty, kteří komplikují přípravu staveb. Mají
tak alibi, že oni to chtějí, ale aktivisté tomu brání. Postupovat
takto naši předci, tak tu není ani zlomek památek a technických
staveb, kterými se dnes chválíme a které využíváme. Lituji lidi
v záplavových oblastech, kde se o jejich bezpečí kecá už pomalu
30 let od katastrofy v roce 1997. U nás se dokončuje poslední
úsek ochranných hrází a přes komplikace s výkupy je bezpečí
obyvatel už na dosah.
Odpovědět
KK

Klikve Klikve

9.5.2023 13:22
Pro doplnění pana HI. Níže po proudu Bečvy pod Troubeckým jezem byly v loňském roce 2022 vybagrovány znovu po povodních v roce 1997 vyšutrované břehy Bečvy až po soutok Bečvy s Moravou v Rozhrdlí. A znovu (zajisté lépe) vyšutrovány. Nový šutr už po 30 ti letech více vydrží! Staré nevykazovaly chyb. Laik už nežasne a odborník se nediví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist