https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/praha-podporuje-zavedeni-zaloh-na-pet-lahve-a-plechovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha podporuje zavedení záloh na PET lahve a plechovky

12.5.2020 13:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KMV
V pondělí 4. května rada Hlavního města Prahy schválila návrh na vyslovení podpory zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky v ČR. Od systému vratných záloh očekává zvýšení účinnosti třídění, úspory za úklid veřejných prostranství a zvýšení čistoty města. Iniciativa Zálohujme.cz tento krok vítá a věří, že Praha inspiruje i další obce na cestě k přijetí skutečně cirkulárních principů při nakládání s odpady.
 

„Kromě neoddiskutovatelných environmentálních přínosů by díky zálohovému systému město výrazně ušetřilo na úklidech veřejných prostranství. PETky a plechovky totiž tvoří významnou část objemu odhozeného odpadu v pražských ulicích a parcích. Zálohované nápojové obaly jsou dalším krokem směrem k cirkulární ekonomice, kterou podporujeme,“ uvedl zástupce primátora Petr Hlubuček.

Čistější veřejná prostranství

Experiment, realizovaný v loňském roce během World Clean-up Day především v Praze ukázal, že se mezi odhozenými odpadky nachází minimální množství vratných lahví od piva. „Zálohy u pivních lahví motivují lidi je vracet, proto je na úklidech nacházíme jen zřídka. Zato pokaždé sbíráme velké množství pivních plechovek, protože ty zálohované nejsou. Jsem přesvědčený, že kdybychom nápojové plechovky a PETky zálohovali, čistotě veřejného prostoru to výrazně prospěje,“ komentuje iniciativu Jan Bareš, spoluzakladatel dobrovolnické úklidové organizace Trash Hero. Zkušenosti ze zahraničí potvrzují, že po zavedení zálohového systému může klesnout množství nově odhozených PET lahví a plechovek až o 95 %.

Úspory

To by znamenalo také značné úspory za úklid veřejných prostranství. „Podle Analýzy nákladů a výnosů zavedení zálohového systému v ČR (Eunomia Research & Consulting, 2019) by zálohový systém snížil finanční zátěž odpadu pohozeného v české přírodě až o dvě miliardy Kč ročně,“ upřesňuje Andrea Brožová, tisková mluvčí iniciativy Zálohujme.cz.

Rozdíl je i v nákladech obcí na sběr tříděného odpadu. Zálohový systém nepotřebuje investice z veřejných peněz, kdežto tříděný sběr v současném systému z velké většiny doplácejí obce ze svých rozpočtů.

Více místa ve žlutých kontejnerech

Zálohový systém a současný systém třídění odpadu mohou fungovat zároveň. Zálohy by mohly ulevit přeplněným kontejnerům na plasty zhruba o čtvrtinu. Nebylo by pak potřeba významně navyšovat jejich množství v ulicích na úkor veřejného prostoru či parkovacích míst.

Životní prostředí

Ze studie Vysoké školy chemicko-technologické (2018) vyplývá, že zavedení zálohového systému na plastové a hliníkové nápojové obaly by vedlo k poklesu environmentálních dopadů souvisejících s transportem, balením nápojů a jejich následným využitím o 28 %. Navíc by mělo dojít ke snížení emisí CO2 až o 39 200 tun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

12.5.2020 15:14
Nikdo vám nebrání,Pražáci,abyste se předvedli.
Já ty flašky tahat tam a zpět nehodlám.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.5.2020 17:25
Zálohování PET lahví je (alespoň systém, který mají v Německu) ryzí zlodějina. Pro mě je každý, kdo prosazuje něco takového, zloděj.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.5.2020 20:34
Proč to nevyzkoušet, dobrý nápad. ;)
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.5.2020 07:49 Reaguje na Petr Eliáš
Mají to v Německu. Viděl jsem to. Opravdu to není nic jiného, než zlodějina.
Odpovědět
ig

12.5.2020 21:39
Jen způsob, jak se může na obchodu s nápoji přiživit někdo třetí, viz Německo :-(
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.5.2020 08:10
Za náklady za zálohování by se z 50% vyřešilo odstranění skládkování v ČR.
Odpovědět
ČM

Čech M.

13.5.2020 20:47
PET je jako mor, jsou všude, v lesích, na loukách, v potocích, příkopech, rybnících. Pokud by tohle trochu pomohlo, tak jsem pro i když to bude znamenat, že se na tom někdo přiživí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.5.2020 10:46 Reaguje na Čech M.
Obávám se toho, že zatímco stádní Němec, který tu PET láhev nemohl vrátit (protože zálohy jsou ryzí zlodějina a celý systém je postaven na tom, že se významnou část lahví vrátit nepodaří - a tudíž dostat zpět zálohu), tak Čech na jeho místě tu zlodějskou flašku půjde hodit do rezervace (nebo jinam, kde to "ekologii" co nejvíce poškodí).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist