https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pravo-mzp-zrusilo-vyjimku-kralovehradeckeho-kraje-na-lov-problemovych-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku Královéhradeckého kraje na lov problémových vlků

14.3.2024 10:39 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo výjimku na lov problémových vlků, kterou vydal loni v létě Královéhradecký kraj. Píše o tom dnešní Právo. Podle ministerstva v rozhodnutí Královéhradeckého kraje chybí přesné definice činností, které jsou povolovány, a úředníci také nedostatečně odůvodnili převahu veřejného zájmu nad zájmy ochrany přírody. Kraj vydal rozhodnutí kvůli ztrátě plachosti několika jedinců v Podkrkonoší, opatření se týká 17 honiteb na Trutnovsku.
 

Krajský úřad v Hradci Králové vydal rozhodnutí loni 20. července z podnětu Výzkumného institutu ochrany genofondů a Mendelovy univerzity v Brně. Vycházel z dlouhodobého plánu péče o vlka a z ministerského Pohotovostního plánu pro řešení situací při výskytu jedinců vlka s problémovým chováním. Nešlo o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka, lov umožní. Případný odstřel by byl až poslední možností a předcházelo by mu posouzení v tzv. pohotovostním štábu.

"Mimo jiné není zřejmé, jakým způsobem bude před ustanovením pohotovostního štábu o konkrétním jedinci rozhodnuto, že je 'problematický'," píše ve svém rozhodnutí ministerstvo. Mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann Právu sdělil, že detaily v rozhodnutí podle požadavků ministerstva přepracují a doplní.

Kraj loni na jaře na základě informací Agentury ochrany přírody a krajiny upozornil v Podkrkonoší na výskyt vlků s menší mírou plachosti. Podle úřadu byli v regionu pozorováni jedinci, kteří se přiblížili do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka. Ochranáři takové chování přisuzují hlavně mladým vlkům, kteří jsou zvídaví a méně ostražití.

Stabilní populace vlků na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska doprovázejí občasné útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální.

Trvalý výskyt vlků byl v Královéhradeckém kraji potvrzen v pohraničních horách na severu kraje, a to v Krkonoších, na Broumovsku a v Orlických horách. Jde většinou o takzvané přeshraniční vlčí smečky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

14.3.2024 12:59
To bylo panečku keců jak pohotovostní štáb bla bla a ministr si pocintal triko no a dopadlo to jako vždycky.
Odpovědět
RT

Richard Toman

14.3.2024 14:36
Prej "občasné útoky". V milionových hodnotách každý rok.
Odpovědět

Radek Čuda

14.3.2024 15:23 Reaguje na Richard Toman
Buďme upřímní ... v rámci rozpočtů ... jak samosprávných celků tak státu ... jsou to fakt drobné. Nehodlám zde polemizovat o vlcích, ale čistě z fiskálního pohledu, kdyby naší nej starostí byly tyhle škody, tak si tu žijeme jak na zámku:-).
Odpovědět
Ra

Radek

14.3.2024 16:19 Reaguje na Radek Čuda
Je to jen tím že se ty škody netýkají vás a vidíte jen to číslo .
Já v žádném případě nepatřím mezi lidi co volají po vybíjení vlků . Jenže tohle hraní na jako opatření k ničemu jinému v konečné fázi nepovede . Ani ty kilometry ohradníků a všelijakých plotů v krajině za to nestojí , vlk má svoje místo v přírodě a právě povolení lovu těch nežádoucích , co si dovolí až k chalupě mu to umožní . Zase jenom jako ….
Odpovědět

Radek Čuda

15.3.2024 12:41 Reaguje na Radek
Beru, že jsem se špatně vyjádřil, měl jsem jasně napsat, že se bavím o náhradách za škody. A ty se mne, stejně jako každého jiného týkají a netýkají ... záleží jak se na to člověk dívá, bo se jedná o veřejné prostředky.

Nakolik jsou ty kompenzace za škody adekvátní, stejně jako to, že rozhodně ne vše se dá vyjádřit, natož skutečně kompenzovat penězi, to je věc samozřejmě jiná.
Odpovědět
RT

Richard Toman

14.3.2024 21:54 Reaguje na Radek Čuda
Tak hlavně že nejsme v mínusu se státním rozpočtem. Teď jsem zrovna četl jak v krajské nemocnici předražili zakázku o 100 milionů, aby bylo na úplatky. Z vašeho čistě fiskálního pohledu jsou to vlastně taky drobné, tak co.
Odpovědět

Radek Čuda

15.3.2024 12:20 Reaguje na Richard Toman
Pokud jsem v obraze, tak u náhrad za vlky ... řekněme to to tak ... se bavíme o řádu vyšších jednotek mio, max za celou ČR o nižší desítky mio.

Takže ani vejvar za jeden krajský špitál.

Odpovědět
RT

Richard Toman

15.3.2024 14:18 Reaguje na Radek Čuda
Ale zase každý rok, že . Navíc je podobných zvířátek víc.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2024 16:53
Loni jsem byl v jižním Švédsku a dostal se do nějaké vesnice (jméno po mně nechtějte), kde byl v info centru čerstvě vycpaný vlk.
Tak jsem se zeptal a bylo mi sděleno, že napadal dobytek a tak ho odpráskli.
Papír na odlov nebyl údajně žádný problém.

Holt Češi jsou národ Švejků a zákon se musí plnit na 160%. Lovu zdar!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.3.2024 17:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není o národu Švejků. To je byrokratická buzerace.
Odpovědět
RT

Richard Toman

14.3.2024 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Úplně logický řešení. Ne ovšem pro ty blázny, pro které je vlk (lze dosadit i další) víc než člověk , protože "tady byli před námi" apod....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.3.2024 17:37
Když se tady loni objevila informace o vyřazení vlka ze seznamu přísně chráněných živočichů, mnozí jásali, že bude možno redukovat problematické jedince. Tehdy jsem mírnil jejich nadšení s poukazem na kormorány, kde byla podobná situace. No a u těch vlků je to stejné. Teoreticky je možno vlka odstřelit. |V praxi ani náhodou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.3.2024 18:22
Současné Ministerstvo životního prostředí je pohroma pro životní prostředí.
Nejenže nedodržuje předchozí sliby, ale TAJNĚ vyjednávalo od ledna !!! s několika ekologistickými spolky o neblokování výstavby gigafaktory v D. Lutyni, aby mohli okolní obce postavit takřka před hotovou věc, že nebude
blokována výstavba. Ono nějaká dotace na činnost se vždy hodí, když je ji stát ochoten vyplatit. Na toto území platilo memorandum o stavební uzávěře od doby protestů proti výstavbě automobilky Hyundai. Sakra rychle neplatí
a ekologisté po jednání souhlasí s výstavbou. Nějaký ten na oko protest
vznesou, aby se neřeklo, ale podle mne už je to upečeno. Jsem zvědav co
za tím vězí a kolik za pozemky stát utrží. Rozdat, rozprodat, to je heslo
vlády a teď jsou ještě na řadě lesy, řeky a zbytky státní půdy.
Rozpočet bude zalepen jednorázovým prodejem stejně jako prodejem ziskové Balíkovny České pošty a pak bude důvod zbytek jako ztrátovou prodat taky.
To hájení i problémových vlků je úlitba za zákazy vstupu do soukromých
lesů a vybíjení zvěře vlastníky pidihoniteb. Proč taky nevybít zvěř,
kterou stejně jednou sežerou vlci. No né?
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

14.3.2024 21:10
No jen se budeme těšit na vyvozené důsledky špatně odvedené práce KÚ nebo na MŽP.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

20.3.2024 12:08 Reaguje na Stanislav Mudra
Bohužel, opravdu čekáte, že pokud se něco nedejbože stane, vyvodí se z toho pro "ochranáře" nějaké důsledky. Oni přece nic, jsou to muzikanti. Je potřeba se podívat na vystoupení pana Pospíšila v Evropském parlamentu. Je to děs. No a nedávno se presidentovi ve výběhu na Šumave líbili vlci natolik, že je chce do Lánské obory. To již nejde ani slušně komentovat. Jednomu se zdá v hustě zalidněné Evropě 20 tisíc vlků málo, druhý asi nechá umlátit zvěř o oborní plot. Prostě a jasně, volíme si populistické politiky bez zdravého rozumu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist