https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pred-vatikanskym-soudem-stanuli-ekologicti-aktiviste-kvuli-poskozeni-sochy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před vatikánským soudem stanuli ekologičtí aktivisté kvůli poškození sochy

25.5.2023 10:31 | VATIKÁN (ČTK)
Láokoón a jeho synové ve Vatikánském muzeu.
Láokoón a jeho synové ve Vatikánském muzeu.
Foto | Ank Kumar / Wikimeda Commons
Vatikánský soud se dnes začal zabývat případem ekologických aktivistů z organizace Ultima Generazione (Poslední generace), kteří podle obžaloby poškodili při protestní akci starořímskou sochu. Dvojice aktivistů podle obžaloby poškodila ve Vatikánských muzeích známé sousoší Láokoón a jeho synové, když se k ní přilepili. Hrozí jim až tři roky vězení nebo pokuta až do výše 3099 eur (přes 70 000 korun), píše agentura AP.
 

Dvojice aktivistů Guido Viero a Ester Goffiová se loni v srpnu přilepila k podstavci sochy zobrazující trojského kněze Láokoóna a jeho dva syny v okamžiku napadení mořskými hady. Podle oficiálního odhadu pochází sousoší z prvního století před naším letopočtem. Při odstranění lepidla se ale podle obžaloby poškodil povrch mramoru.

"Nechtěli jsme nic poškodit," prohlásil před soudem Viero. Podle aktivistů škoda zřejmě vznikla tím, že muzejní zřízenci odstranili lepidlo za použití acetonu, a ne prostředku, který měli aktivisté s sebou. Goffiová uvedla, že poškozování uměleckých artefaktů bylo vždy při jejich akcích vyloučeno.

Neopravitelné poškození podstavce sochy před soudem potvrdil šéf vatikánské restaurátorské dílny Guy Devreux. Podle něj restaurátoři nanesli na poškozený povrch barvu, aby měl aspoň stejný odstín jako zbytek mramorové skulptury.

Klimatičtí aktivisté řekli, že se k akci ve Vatikánských muzeích odhodlali především proto, aby získali mediální pozornost. "Musíme lidem popsat situaci s naléhavostí, kterou si zaslouží," řekl obžalovaný Viero.

Soud bude po dnešním zahájení pokračovat v červnu, až restaurátoři předloží svou odbornou zprávu. Devreux před soudem uvedl, že na zamaskování poničeného povrchu pracovali zhruba týden, což bylo méně, než původně počítali.

Skupina Ultima Generazione, která žádá přísnější opatření v boji proti změnám klimatu, uspořádala vícero protestních akcí, jejichž cílem byly římské památky. Minulý týden členové skupiny zbarvili do černa vodu ve známé Fontáně di Trevi. Restaurátoři uvedli, že tuto památku aktivisté nepoškodili. Jejich počínání však kritizoval římský starosta Roberto Gualtieri i další politici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

29.5.2023 09:06
JJ, za blbost se platí. A za veřejně projevenou blbost tím tuplem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist