https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pres-500-ohrozenych-supu-se-otravilo-v-botswane-z-mrsin-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes 500 ohrožených supů se otrávilo v Botswaně z mršin slonů Video

24.6.2019 00:24 (ČTK)
Na severovýchodě Botswany se otrávilo 537 vzácných supů a dva orli okroví.
Na severovýchodě Botswany se otrávilo 537 vzácných supů a dva orli okroví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na severovýchodě Botswany se otrávilo 537 vzácných supů a dva orli okroví. Někteří z uhynulých jedinců patří ke kriticky ohroženým druhům. Informoval o tom v pátek zpravodajský server BBC s odvoláním na místní úřady. Botswanská vláda se domnívá, že za úhyn ptáků mohou pytláci, kteří podle ní otrávili těla tří zabitých slonů. Ochránci přírody incident považují za největší zdokumentovaný úhyn těchto ohrožených druhů.
 

Oblast se dekontaminuje a vzorky z místa, kde byli mrtví ptáci nalezeni, analyzují odborníci v laboratoři. Nejvíce uhynulo supů afrických, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) řadí mezi kriticky ohrožené druhy stejně jako 17 uhynulých supů chocholatých a 28 supů kapucínů.

Ptáci se navíc otrávili v období, kdy se starají o potomstvo. Kerri Wolterová, zakladatelka nadace pro ochranu přírody VulPro, upozornila, že supi pohlavně dospívají pozdě a rozmnožují se málo, a tak bude mít ztráta pěti stověk těchto ptáků za jediný týden velký dopad.

Supi jsou jedni z nejdéle žijících ptáků, v přírodě dosahují věku až 30 let. Pohlavně zralí bývají v průměru ve věku pět až sedm let. Obecně mívají jednoho potomka za jeden či dva roky.

Postup, kdy afričtí pytláci mrtvá zvířata otráví, není nový. Téměř identický případ se odehrál na konci roku 2013 v Namibii. Kolem pěti stovek supů se zde otrávilo pesticidem, který pytláci vpravili do mršiny slona.

Supové kroužící kolem mrtvých jsou vidět z velké dálky a na aktivitu pytláků strhávají pozornost správců parků nebo policistů. Sup dokáže díky výbornému zraku mrtvé zvíře zaznamenat do 30 minut od jeho smrti. I těm nejzručnějším pytlákům přitom trvá 45 až 70 minut, než odříznou dva kly.

Když pomocí otrávené mršiny zabijí najednou stovky supů, mají jistotu, že až se příště v oblasti objeví, budou se potýkat s menším počtem těchto mrchožravých ptáků, napsal list The New York Times.

Botswana předminulý týden vyvolala kontroverzi, když po pěti letech znovu povolila lov slonů. V zemi žije největší populace těchto chobotnatců na světě, která čítá 130.000 jedinců. Místní vláda rozhodnutí hájila tím, že narůstající populace slonů ničí úrodu a zvířata zabila už několik venkovanů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

24.6.2019 12:54
Někde jsem četl předpověď, že do konce století bude největším zvířetem Afriky koza. Vidím, že už se na tom pilně a velmi sofistikovaně pracuje... :-(
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.6.2019 14:18
V Indii padali supi po diclofenacu z léčených krav, jsem zvědav, jaká bude příčina tady.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.6.2019 14:28
ig-bohužel máte pravdu. Divoká krása Afriky mizí neodvratně pryč, dávám tomu +- 30 let.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist