https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/preshranicni-projekt-ma-zmirnit-rizika-konfliktu-spojenych-s-vlky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přeshraniční projekt má zmírnit rizika konfliktů spojených s vlky

29.3.2018 11:00 | LIBEREC (ČTK)
Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Vlci jsou dobří lovci a pomáhají regulovat přemnožené velké kopytníky, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Mohou ale působit problémy chovatelům hospodářských zvířat, zejména ovcí. / Ilustrační foto
Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Vlci jsou dobří lovci a pomáhají regulovat přemnožené velké kopytníky, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Mohou ale působit problémy chovatelům hospodářských zvířat, zejména ovcí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / NP Šumava
Zmírnění rizik konfliktů, které může přinést návrat vlků na české území, je jedním z cílů tříletého česko-saského projektu. Dalšími jsou zpřesnění údajů o výskytu a šíření vlků do České republiky či výměna zkušeností s ochranou těchto šelem. Do projektu se zapojí tři české a jedna německá organizace. Územně se v ČR projekt zaměří na Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj. Minulý týden o tom informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Karolína Šůlová.
 

Zkušenosti Němců s vlky ve volné přírodě jsou výrazně vyšší než v Česku. V Sasku se obnovuje populace vlků již od roku 2000 a momentálně se tam vyskytuje 13 smeček. Do Česka se vlci navrátili před čtyřmi lety, potvrzený byl zatím výskyt čtyř smeček. Na severu Čech se objevili v okolí Doks, ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách a pravděpodobně se usadili i v Lužických horách.

"Projekt je šancí, jak pomoci nekonfliktnímu návratu velkého predátora, a přitom vyslyšet a zohlednit zájmy dotčených subjektů. Šelmy do přírody patří úplně stejně jako jejich kořist a měli bychom být rádi, že v době globálního vymírání velkých živočichů se najdou i takoví, kteří vedle člověka mohou existovat," uvedl manažer projektu Tomáš Jůnek.

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. "Vlci jsou dobří lovci a pomáhají regulovat přemnožené velké kopytníky, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Mohou ale působit problémy chovatelům hospodářských zvířat, zejména ovcí," uvedla Šůlová. Jen Liberecký kraj na náhradách za škody způsobené vlky vyplatil za poslední čtyři roky 156.000 korun. V rámci projektu už byl vytvořen web, kde majitelé stád hospodářských zvířat najdou rady, jak chov před vlky chránit.

Největší divoká populace vlků je v regionu německé Lužice, kde přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Přizpůsobit se dokázali i jinde. "Mýtus o plachém zvířeti, které ke svému životu potřebuje panenskou přírodu a obrovské liduprázdné oblasti, je opravdu jen mýtus. Vlk je zvědavé zvíře a je normální, že se může pohybovat i ve dne v okolí lidských stavení či dopravních prostředků," uvedla Šůlová. O ztrátě plachosti podle ní nesvědčí ani to, když vlk projde třeba 20 metrů kolem traktoru v lese. "Ve dne vidí hůře než člověk, takže těch pár sekund, než zjistí, že se dívá na lidi, neznamená, že chce člověka napadnout, ale že vyhodnocuje, co vlastně vidí," řekla Šůlová. Poznatky z Německa podle ní ukazují, že takové chování nepředstavuje zvýšené nebezpečí pro člověka.

Hlavním nositelem projektu je Česká zemědělská univerzita v Praze. Kromě vědců se do něj zapojilo také ministerstvo životního prostředí a AOPK ČR a za německou stranu Senckenbergská přírodovědná společnost prostřednictvím muzea ve Zhořelci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist