https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prirodopisny-dokumentarni-cyklus-na-vlastni-nohy-nabidne-osm-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodopisný dokumentární cyklus Na vlastní nohy nabídne osm cest

28.1.2018 02:20 | PRAHA (ČTK)
První díl s názvem Apokalypsa, který diváky zavede na souostroví Špicberky, uvede Česká televize 31. ledna. Ilustrační snímek.
První díl s názvem Apokalypsa, který diváky zavede na souostroví Špicberky, uvede Česká televize 31. ledna. Ilustrační snímek.
Putování po zajímavých i tajemných místech celého světa nabídne přírodní dokumentární cyklus Na vlastní nohy režiséra a scenáristy Rudolfa Havlíka. První díl s názvem Apokalypsa, který diváky zavede na souostroví Špicberky, uvede Česká televize 31. ledna. Svůj hlas osmidílnému cyklu propůjčil Ondřej Vetchý v roli vypravěče. Novináře o tom informoval autor projektu Rudolf Havlík, který v něm vystupuje i jako průvodce.
 

Havlík už předtím zúročil zkušenosti a zážitky z cest ve svých textech, za které byl v roce 2007 oceněn jako Blogger roku, i ve svém prvním hraném debutu Zejtra napořád.

V dokumentárním pořadu Na vlastní nohy se snaží inspirovat diváky k cestám do netradičních turistických destinací a nabídnout neobvyklý pohled na krajinu i její genius loci. "Chci ukázat, že se lidé mohou vydat po našich stopách a zažít úžasná dobrodružství sami, na vlastní kůži, nebo - lépe řečeno - na vlastní nohy," uvedl.

První díl zájemce zavede na Špicberky do místních opuštěných uhelných dolů a na českou polární výzkumnou stanici. V dalších dílech se diváci podívají například k Soutěsce Tygřího skoku na Tibetské náhorní plošině nebo na indonéskou sopku Agung ve chvíli, kdy se probouzela k životu.

"Od jiných dokumentů podobného typu se tento cyklus liší meditativní náladou a také tím, že autor projektu je spíše než cestovatelem jakýmsi poutníkem, který se vydal do říše starých příběhů, fantazie a přírody," řekla kreativní producentka Alena Müllerová.

Cestovatel a filmař Havlík se ve svých dokumentech dotýká také ekologických otázek, nicméně zdůrazňuje, že jde o jeho osobní poznatky a názory. "Myslím si, že by se lidé na svých cestách měli chovat slušně, měli by více zapojit mozek a snažit se pomáhat, když je to potřeba nebo když mají tu možnost. Aby se na svých cestách učili. Protože jedině vzdělání dokáže změnit náš pohled nejen na ekologii a udržitelnost zdrojů, ale na společnost, lidstvo, přírodu a vůbec na všechno," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist