https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pristup-k-vode-a-ruznorody-prirodni-teren-povzbuzuji-starsi-lidi-s-pohybovymi-obtizemi-k-fyzicke-aktivite-tvrdi-finsti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přístup k vodě a různorodý přírodní terén povzbuzují starší lidi s pohybovými obtížemi k fyzické aktivitě, tvrdí finští výzkumníci

4.2.2018 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čím víc přírody je dostupné seniorům, tím spíš do ní vyrazí. Ilustrační snímek.
Čím víc přírody je dostupné seniorům, tím spíš do ní vyrazí. Ilustrační snímek.
Jaký je vztah mezi fyzickou aktivitou starších lidí a prostředím, ve kterém žijí? Výzkumníci z finské University of Jyväskylä se zaměřili na to, jak přírodní prvky v okolí bydliště starších lidí ovlivňuje jejich chuť se hýbat.
 

Senioři, kteří mají problémy s mobilitou, si podle výzkumu nejraději dopřávají procházku podél vodního toku. „A pokud je senior schopen vycházek, pak jej k procházkám láká více rozmanité přírodní okolí,“ říká Kirsi Keskinenová ke své studii.

Podle ní se ukazuje, že starší lidé, kteří se hůře pohybují, jsou fyzicky aktivnější, pokud je v jejich dosahu vodní plocha a pokud je v jejich okolí rozmanitá příroda. Rozhodně ve srovnání s lidmi, kteří žijí v prostředí bez těchto přírodních prvků.

Senioři, kteří se pohybují bez problémů, jsou aktivnější, pokud je okolní prostřední různorodé. S tím, jak se seniorům omezuje schopnost pohybu, se proměňují i věci, které seniory lákají ven.

Keskinenová zkoumala 848 seniorů ve věku od 75 do 99 let, kteří žijí v domovech důchodců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist