https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pro-boj-s-premnozenymi-divocaky-poridili-v-jablonci-nad-nisou-i-odchytovou-klec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro boj s přemnoženými divočáky pořídili v Jablonci nad Nisou i odchytovou klec

27.11.2022 00:47 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pro boj s přemnoženými divokými prasaty pořídili v Jablonci nad Nisou i odchytovou klec. Radnice ji zapůjčila myslivecké organizaci, která vytipovala vhodné místo pro její umístění. Od prosince budou také kvůli odlovu v noci uzavřené jablonecké lesy v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni a v plánu je i několik celodenních uzavírek, které by měly myslivcům zajistit prostor stavy přemnožené zvěře snížit, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.
 

"Klec už je na svém místě a nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou. Hlídat ji a pohyb kolem ní bude kamera připojená na centrální dispečink městské policie. Cesta, na které klec je, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Mařili by tak práci myslivců," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

Kromě umístění odchytové klece budou od 1. prosince na tři měsíce uzavřené lesy v Srnčím dolu a v oblasti Prosečského hřebene vždy od 18:00 do 06:00 ráno následujícího dne. Aby mohli myslivci divočáky lovit, nesmí se v lesích pohybovat chodci, běžci nebo lidé se psy. "Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka," řekla Petra Němečková z oddělení životního prostředí města. Celodenní uzavírky jsou plánované na 9. až 12. prosince, o Vánocích od 25. do 28. prosince a pak také na 13. až 16. ledna příštího roku.

Rozsáhlé omezení má podle primátora zajistit zvěři klid v lese, tím minimalizovat její migraci mezi honitbami, což usnadní lov. "Podstatným důvodem uzavření lesů je samozřejmě bezpečnost veřejnosti v době odlovu," řekl Vele. Lidé by proto podle něj neměli ve vlastním zájmu chodit ve vyznačených termínech do lesů a měli by důsledně dbát upozornění na informačních tabulích. Lesy město neuzavírá poprvé, podobně byl vstup do Srnčího dolu v noci zakázán loni od srpna do konce října. Za tři měsíce tam tehdy myslivci ulovili 42 zvířat, tolik jich běžně uloví za celý rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.11.2022 11:33
půjčí si odchytovou klec místo aby si jich jednoduše vyrobili několik sami z lešeňových trubek a karisíta. a teď z toho dělají mediální humbuk !!! a navíc z toho mají peníze...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist