Produkce vína ve Francii bude letos kvůli horku a suchu pod pětiletým průměrem
Horké počasí a sucho v srpnu podle ministerstva zasáhly několik vinic, zejména v regionech Charentes, Burgundsko, Beaujolais a Languedoc-Roussillon. Poškozeny byly především hrozny – klesl obsah šťávy a zrychlilo dozrávání bobulí, což posunulo termíny sklizně a snížilo produkční potenciál.
K poklesu objemu produkce přispělo také zmenšení plochy vinic. Od poslední sklizně bylo v Bordeaux, na jihozápadě a v Languedoku-Roussillonu vykáceno více než 20 000 hektarů vinic. Francie dotuje kácení vinic, aby se tak vyhnula přebytku nabídky, když spotřeba vína klesá. To někteří producenti kritizují, protože to zvyšuje zranitelnost jižních oblastí vůči lesním požárům.
V Champagne začíná sklizeň na začátku září, tedy dříve, než je obvyklé. Přestože horko a slabé kvetení negativně ovlivnily vinice, očekává se, že produkce překročí úroveň z loňského roku o 12 procent, i když zůstane asi deset procent pod pětiletým průměrem.
V Bordeaux začala sklizeň již v polovině srpna, výnosy zde ale zasáhly vlny veder. Produkce by měla zůstat přibližně na úrovni roku 2024, ale je stále o 15 procent nižší než pětiletý průměr.
Beaujolais čeká podle ministerstva nejnižší výnos od roku 2012. S nižším meziročním objemem produkce se počítá také v oblasti Languedoc a jihozápadní Francii, zatímco údolí Loiry očekává zvýšení produkce oproti loňskému roku.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)
Jan Šimůnek
13.9.2025 13:23Jakub Graňák
13.9.2025 17:06 Reaguje na Jan ŠimůnekJaroslav Řezáč
13.9.2025 18:40 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
13.9.2025 18:00IMHO ne, protože sacharidy jsou to, z čeho při kvašení vznikne alkohol. Musel by se při kvašení dosáhnout limit, kdy už alkohol produkující kvasinky hynou na jeho vysokou koncentraci, ale ten se tak snadno nedosáhne: Viz vína, do nichž se přidávají hrozinky (portské, nebo některé druhy tokajského), která mají vyšší koncentraci etanolu než normální vína.
Jakub Graňák
13.9.2025 19:09 Reaguje na Jan ŠimůnekJakub Graňák
13.9.2025 19:28 Reaguje na Jan ŠimůnekVýše v článku je uvedena ztráta na výnose 13 %, tu vyšší cukernatost nevynahradí.
smějící se bestie
14.9.2025 07:01rodilých Francouzů, je čím dál méně !
vaber
14.9.2025 09:09Břetislav Machaček
14.9.2025 09:42 Reaguje na vabertu spodní vodu, kterou sama vytlačuje jako přebytečnou na povrch
(studánky a prameny potoků), ale i tam opatrně, aby tokům nějaká
voda zůstala. Můžeme ale omezeně brát vodu zadrženou v nádržích
z přívalových dešťů, ale to by se musely ty nádrže zase začít
budovat. Systém, kdy se čerpá spodní voda ze stále větších
hloubek je zhoubný pak i pro rostliny, byť se snaží ji kořeny
hledat stále hlouběji. Slyšel jsem příběh usychajícího lesa
díky vodárenským vrtům pod ním. Byl to les přemokřený a nyní
usychá a svádí se vše na globální oteplování. Prd, pravdou je
drancování spodních vod a plýtvání s vodou z přívalových srážek.
S ekologií zakazující nové přehrady dopadneme tak, že vyschnou
studánky a prameny potoků, kterým vrty ukrademe vodu a přitom
srážková voda páchající škody bez užitku odteče. Idiocie vítězí!


Švýcarská vesnice Brienz bude už druhou zimu neobyvatelná, ohrožuje ji masa suti
Francouzští rolníci protestují proti paktu Mercosur, traktory byly ve Versailles
Francouzská jaderná elektrárna musela kvůli hejnu medúz pozastavit provoz