https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/projednani-eia-k-rozsireni-caslavske-skladky-provazela-vzrusena-atmosfera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projednání EIA k rozšíření čáslavské skládky provázela vzrušená atmosféra

5.4.2024 00:08 | ČÁSLAV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vzrušená atmosféra provázela středeční veřejné projednání dokumentace pro posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) k plánovanému rozšíření čáslavské skládky. Účastníci téměř zaplnili sál hotelu Grand, někteří přerušovali řečníky výkřiky a pískotem. V publiku se objevily transparenty s hesly jako "Skládce stop, smrdí nonstop!", "Skládku? Radši základku!" nebo "My jsme tady doma!". Část hesel odpůrci umístili i na pódium.
 

Kritici se obávají nárůstu dopravy, zdravotních rizik a dalších nepříznivých vlivů. Už nyní upozorňují na zápach ze skládky. Odpadová společnost AVE CZ namítá, že po roce 2030 nebude možné skládkovat využitelný komunální odpad a vzniká potřeba prodloužit životnost skládky.

Někteří odpůrci zpochybňovali zabezpečení skládky proti průsakům nebo vyslovili podezření na rozpor s územně plánovací dokumentací. Ivo Kropáček z Hnutí Duha záměru vytkl nesoulad s plány odpadového hospodářství kraje a ČR, které počítají naopak s omezením skládkování. V Čáslavi by se podle projednávaného záměru mělo v roce 2030 ukládat deset procent odpadu, který se vyprodukuje v celé ČR, prohlásil. Zástupce odpadové firmy výhrady odmítl, záměr je podle něj v souladu s plánem odpadového hospodářství Středočeského kraje. Podotkl, že v provozu bude překládací stanice a na skládku nebude možné ukládat směsný komunální odpad. Použitá fólie má vydržet 150 let, zabezpečení skládky je podle AVE CZ v souladu s předpisy, které jsou stejně přísné všude v Evropě.

Podle odpůrců hrozí, že se skládka rozšíří o více než 2,5 milionu metrů krychlových odpadu a její plocha se zvětší na 26,6 hektaru, tedy přibližně na 37 fotbalových hřišť. Bývalý starosta Čáslavi a nyní opoziční zastupitel za Čáslav pro všechny Vlastislav Málek označil skládku za nádor v krajině. "My tento nádor neodstraníme, naopak se plánuje jeho dvojnásobné rozšíření," dodal Málek.

Zástupci AVE CZ namítli, že skládka se bude rozšiřovat postupně a s maximálním důrazem na ochranu životního prostředí. Každá etapa rozšíření bude posuzována zvlášť a bude se řešit, zda je vůbec potřeba. Nesmí se také překročit maximální povolená výška 300 metrů nad mořem.

AVE CZ odpadové hospodářství k záměru připravila novou dokumentaci EIA, původní přepracovala. V novém dokumentu měla zohlednit připomínky obcí v regionu, spolků a veřejnosti. Zástupci firmy připomněli, že EIA je jen první krok, navazovat bude územní rozhodnutí, stavební povolení a další řízení. I kdyby záměr nezískal kladné stanovisko, chce společnost vybudovat novou komunikaci, díky níž by se snížil průjezd nákladních aut přes město.

Vedení města firmě už dříve stanovilo omezující podmínky, pro prvních 500.000 metrů krychlových rozšíření má být vybudována neveřejná komunikace. Další rozšíření má být možné po vybudování obchvatu. AVE CZ má také přispívat na rozvoj nemocnice, sport a kulturu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.4.2024 18:28
No ja, ale ZEVO nejsou. Ani vytříděný odpad neumí nikdo rozumně zpracovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist