https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/protestujici-z-extinction-rebellion-se-prilepili-k-zidli-v-britskem-parlamentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protestující z Extinction Rebellion se přilepili k židli v britském parlamentu Aktualizováno

2.9.2022 18:19 | LONDÝN (ČTK)
Členové organizace Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) se dostali do jednacího sálu Dolní sněmovny britského parlamentu. Vteřinovým lepidlem se přilepili kolem předsednického křesla a požadovali zavedení "občanského shromáždění". O protestu informovala organizace na svém twitterovém účtu. Ochranka je později vyvedla, šest lidí bylo zatčeno.

 

Na záběrech na sociálních sítích byla vidět skupina pěti lidí u předsednického křesla držících se za přilepené ruce, s transparenty: "Nechte rozhodnout lidi" a "Občanské shromáždění hned".

"O incidentu víme a situaci s naléhavostí řešíme," uvedla Dolní sněmovna v prohlášení. Později odpoledne policie oznámila, že čtyři protestující byli "odpoutáni" a zatčeni. Křeslo ve sněmovně zůstalo nepoškozené. Parlament dnes nezasedal. Další dva protestující, jeden, který vyšplhal na lešení na budově, a druhý, který se přilepil k chodníku v areálu parlamentu, byli také zatčeni.

Jiná skupina protestujících téže organizace se připoutala zámky na kolo k plotu před budovou parlamentu a vyvěsila transparenty na lešení okolo budovy.

Z rozhovorů s protestujícími podle médií vyplývá, že požadují zavedení nového systému vlády ve středu s "občanským shromážděním", kde by politici nebyli při svém rozhodování "ovlivněni stranickým smýšlením".

Na chodbě uvnitř budovy parlamentu mezitím další protestující s transparenty zpívali "Take back the Commons" ("Vezměte si sněmovnu zpátky").

Incident pravděpodobně rozvíří debatu o tom, jakým způsobem se návštěvníci, kteří při vstupu běžně podstupují prohlídku ochranky, pohybují po půdě parlamentu, píše Reuters. Podle správy parlamentu se tři z protestujících zapsali na oficiální prohlídku budovy.

Extinction Rebellion je mezinárodní sociálně-politické hnutí známé pro své radikální formy protestu. Organizace se svými kroky nejčastěji snaží upozorňovat na klimatické a sociální problémy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.9.2022 18:40
Nechal bych je tam přilepené , ať se předvedou jak si představují vlastní budoucnost.
Odpovědět
Pe

Petr

2.9.2022 20:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Každý "bojuje" jak umí. Někdo píše články, jiný se přilepí k židli...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2022 23:40 Reaguje na Petr
Jinými slovy - někdo používá k vyjadřování hlavu, jiný používá prdel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist