https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/provoz-koupaciho-biotopu-lhotka-si-zajisti-praha-4-sama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provoz koupacího biotopu Lhotka si zajistí Praha 4 sama

15.3.2018 13:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vizualizace budoucí podoby koupacího biotopu Lhotka.
Vizualizace budoucí podoby koupacího biotopu Lhotka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha 4
Pražské přírodní koupaliště na Lhotce v současné době prochází obnovou a mění se na biotop, tedy koupaliště, kde je voda čištěna přírodními procesy v mokřadu. Rada městské části Praha 4 dnes schválila, že o provoz koupaliště se bude starat městská společnost 4-Majetková. Informoval o tom tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.
 

„Rozhodli jsme se pro biotopové koupaliště, které nezatěžuje životní prostředí a je vhodné pro alergiky, protože k čištění vody nepoužívá chlór,“ uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (STAN-Tučňák). „Je to v současné době moderní trend ve vyspělé Evropě a tím, že chrání zdroje vody, má také nesporný ekologický význam.“

Během obnovy koupaliště na Lhotce byly odstraněny nevyhovující objekty a prvky a byly vybudovány nové budovy pro zázemí koupaliště – šatny, místo pro plavčíka a pokladnu u vstupu do areálu, a všechny potřebné sítě. Byly vyhloubeny nové nádrže a zajištěn čerpací vrt, který zajistí zásobování koupaliště vodou. Nová bazénová technologie umožní biotopové čištění vody bez použití chemie. Nové asfaltové a mlatové plochy umožní komfortní pohyb návštěvníků v areálu. Dále dojde k rozšíření nabídky volnočasových aktivit v celém areálu, vybudování areálových sprch a převlékáren.

Úkolem pro 4-Majetkovou bude až do úplného dokončení koupaliště zajistit zkušební provoz koupaliště, během kterého se má ověřit funkčnost a vlastnosti stavby a technologického zařízení a jejich způsobilost k bezpečnému užívání. Jde zejména provoz koupacích nádrží se systémem přírodního způsobu čištění vody, tzv. biotopu, provoz studen pro napájení nádrží vodou, vsakovacích objektů a akumulačních nádrží dešťových vod, provoz bazénové technologie a samozřejmě obou novostaveb.

Akciová společnost 4-Majetková byla založena za účelem zefektivnění správy nemovitého majetku, se kterým městská část Praha 4 hospodaří. „Chceme, aby koupaliště provozovala společnost městské části, nikoli soukromý provozovatel,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/Zelení). „Tím budeme mít pod kontrolou návštěvnost i cenu za vstupné, a budeme tak moci garantovat, že vstupné bude v relaci podobných neziskových koupališť jako Podolí nebo Radotín.“

V Praze již koupací biotop jeden je, v Radotíně. Další by měl vzniknout v pražských Kyjích a jeden malý by měl vzniknout ve Stromovce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist