https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/psychiatrie-v-brne-porusila-vodni-zakon-pokuta-je-154.000-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Psychiatrie v Brně porušila vodní zákon, pokuta je 154 000 korun

15.9.2020 00:27 | BRNO (ČTK)
Pro potřeby areálu je odebírána podzemní voda na zavlažování parku, pro potřeby prádelny a zahradnictví, využívána je také jako voda pitná.
Pro potřeby areálu je odebírána podzemní voda na zavlažování parku, pro potřeby prádelny a zahradnictví, využívána je také jako voda pitná.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu zhruba 154 000 korun Psychiatrické nemocnici Brno za neoprávněný odběr podzemních vod. Porušila tím vodní zákon, uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Ředitel nemocnice Pavel Mošťák ČTK řekl, že nemocnice už dříve přijala opatření k nápravě.
 

Inspektoři provedli v nemocnice v květnu 2018 kontrolu odběrů podzemních vod v letech 2015 až 2017 a za leden až květen 2018. Zjistili, že psychiatrická nemocnice odebrala v rozporu s povolením přes 4100 metrů krychlových podzemní vody.

"V areálu je vybudováno osm podzemních zdrojů, sedm vrtaných studní a jedna vrtaná trubní studna. Pro potřeby areálu je odebírána podzemní voda na zavlažování parku, pro potřeby prádelny a zahradnictví, využívána je také jako voda pitná. Množství odebrané vody z uvedených zdrojů je měřeno vodoměry," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Inspektoři uložili nemocnici pokutu téměř 154 000 korun, právní moci nabyla v první polovině července. "Je to záležitost, která se táhne už delší dobu. Už před udělením pokuty jsme přijali opatření k nápravě," řekl Mošťák.

Zřizovatelem Psychiatrická nemocnice Brno je ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice poskytuje zdravotní služby v oborech jako psychiatrie, sexuologie či neurologie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

15.9.2020 06:56
Jen do nich! Proč mají co zavlažovat park 4100 m3 vody nad povolené množství, proč ho nenechala ta psychiatrická nemocnice uschnout; už před delší dobou?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2020 13:00
To se zase mistři z ČIŽP předvedli ! I Frantovi z Dolní Horní je jasné, že nemocnice je financována z veřejných rozpočtů. Pokutu odčerpáme státnímu/krajskému zařízení,které na tom není finančně bůhví jak dobře a přelijeme peníze zase do státního.
Z postoje nemocnice je zřejmé, že se snažila chovat slušně, což bylo ČIŽP vyloženo jako slabost padoucha, a proto jim šlápla na krk.

Škoda, že se tento orgán státní správy nechová ke všem stejně. Od roku 2014 "šetří" ČIŽP Olomouc 30 tis. tun stavebního odpadu navezeného na terénní úprava-pískovna , obec Nový Malín,okres Šumperk.
Viník, soukromá firma, nezaplatil ani jednu korunu, jednatelé firmy jsou naprosto v pohodě- stále usměvaví - a případ se pomalu táhne do ztracena.
Celkem triviální případ trvá exotům z ČIŽP Olomouc déle než druhá světová válka,což nikomu zřejmě nevadí.

Poučení ? Objeví-li se ČIŽP a máte-li problém, najměte práskaného advokáta a budete v pohodě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2020 17:15
Jako rozčilujte se hezky, ale co jako měla ČZIP dělat? Dát jim černý puntík do notýsku a zakázat řediteli viržinko? To potom nějaké limity na odběr vůbec nemusí existovat.

Ano, lepší by byla nějaká sankce vůči konkrétním pracovníkům, ale to jaksi ČIŽP těžko může, to si musí následně pořešit zřizovatel.

A že jinde nefungují jak by (možná) měli fakt není důvod nefungovat nikde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2020 09:43
Bohužel slušnost a poctivost se nevyplácí.Oni si důkaz vyrobili sami
sobě těmi vodoměry, což mnozí obcházejí přes ochozy budované už před
montáží vodoměrů. Umně zařízení ukryjí a čerpá se bez měření. ČIŽP se
musí předem ohlásit, aby byl přítomen odpovědný pracovník a to musí
ten kontrolující rozumět i technice, aby na to přišel. Úspěch sklízí
hlavně při oznámení nedovoleného odběru a jinak nic moc. Kdo chce,
tak si poradí se vším. Je to jako u MVE, když je ve dne regulován odběr,
v noci plný náhon a řeka na suchu. Jednou jsem toho byl svědkem, když
při spaní pod širákem řeka kolem půlnoci utichla. Nedalo mi to a šel
jsem se podívat. Z řeky potůček a v pět ráno opět řeka. Kontroloři
tak mohli průtok zkontrolovat a vše už zase bylo v normě. Stačilo ale
zkontrolovat i graf výroby proudu a důkaz by byl, ale majitel asi ví
jak na ty kontrolory.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist