https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/putin-naridil-hasit-lesni-pozary-a-nezatajovat-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin nařídil hasit lesní požáry - a nezatajovat problémy

10.5.2022 14:43 | MOSKVA (ČTK)
Nejméně 16 lidí, včetně jednoho dítěte, přišlo o život a dalších 18 utrpělo zranění při nynějších lesních požárech na Urale a na Sibiři, oznámil během porady u prezidenta Vladimira Putina Alexandr Čuprijan, který plní povinnosti ministra pro mimořádné situace. Putin gubernátorům nařídil, aby si vzali hašení požárů osobně na starost a aby netajili, pokud se situace začne vymykat kontrole. Nesmí se zopakovat loňská situace, varoval prezident.
 

"V důsledku požárů utrpělo zranění 34 lidí, z nichž 16 zahynulo, včetně jednoho dítěte, 16 bylo hospitalizováno. Je mezi nimi šest hasičů," řekl Čuprijan podle agentury TASS. Od počátku roku podle něj vypukly asi čtyři tisícovky lesních požárů na ploše přibližně 270 000 hektarů, což je plocha větší než Lucembursko, podotkla agentura Reuters.

Putin na poradě řekl gubernátorům a dalším regionálním představitelům, že se nesmí zopakovat loňská sezona lesních požárů a že nesmějí zamlčovat, pokud nad situací ztratí kontrolu.

"Opakuji, že hlavy regionů jsou povinny zajistit hašení požárů. Pokud se situace začne vymykat kontrole, v žádném případu nelze problémy zamlčovat," zdůraznil Putin podle TASS.

Regionální úřady podle hlavy státu mají všechny nezbytné pravomoci, techniku a finanční zdroje, aby lesním požárům zabránily.

Sezona lesních požárů v Rusku propuká každoročně v suchých letních měsících, v některých letech má však obzvláště katastrofální průběh. Kreml zhoršení situace přičítá klimatickým změnám. Ochránci přírody přičítají situaci i postoji úřadů, které podle nich opomíjejí požáry ve vzdálených a těžko dostupných končinách, pokud by odhadované náklady na jejich hašení převýšily možné škody způsobené ohněm. Loni podle dostupných údajů shořelo 17 milionů hektarů ruských lesů. To je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist