https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pytlaci-zastrelili-v-chko-beskydy-rysa.ochranci-prirody-vyzyvaji-verejnost-aby-pomohla-zjistit-pachatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci zastřelili v CHKO Beskydy rysa. Ochránci přírody vyzývají veřejnost, aby pomohla zjistit pachatele

10.5.2020 09:00 | PRAHA/ROŽNOV POD RADHOŠTĚM (Ekolist.cz)
Rys ostrovid. Ilustrační snímek.
Rys ostrovid. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavol Turňa / Naše příroda
Zraněný a vyhublý rys, který byl minulou středu odchycen poblíž obce Huslenky v chráněné krajinné oblasti Beskydy a následně převezen k veterinárnímu ošetření, uhynul. Rentgen ukázal, že byl postřelen, kulka uvízla těsně u kolene. Rysů u nás žije pouhých několik desítek, jedná se o ohroženého živočicha. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Hnutí DUHA proto podají trestní oznámení na neznámého pachatele.
 
„Na pravděpodobně zraněného rysa nás ve středu upozornil bývalý revírník. Zvíře bylo vystresované a vyhublé, muselo trpět bolestí a hlady. Od roku 2000 je to už čtvrtý rys, který byl v oblasti Beskyd střelen pytláky. Rysů přitom v celých Beskydech žije jen kolem deseti, takže je to citelná ztráta. Pachatele se zatím nikdy nepodařilo najít. Vyzýváme proto veřejnost, aby tentokrát – pokud má nějaké podezření – informovala Policii ČR či AOPK ČR,“ říká František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CKO Beskydy.

„Podle porovnání skvrnitosti srsti byl s největší pravděpodobností upytlačen rys Olda, kterého sledujeme pomocí fotopastí od roku 2012. Tehdy jsme ho poprvé vyfotili jako devítiměsíční kotě, narozené byl na jaře 2011. Olda se tedy dožil devíti let. Jeho domovem byly Javorníky na česko-slovenském pomezí, kde se nám během monitoringu nafotil téměř osmsetkrát a stal se opakovaně otcem několika koťat," řekl Michal Bojda, koordinátor beskydského monitoringu šelem z Hnutí DUHA. "Není bohužel jediným rysem, který se znenadání přestal objevovat na fotopastech. Beze stopy zmizelo v posledních letech jen v Javorníkách minimálně 5 dospělých rysů, kteří se nikdy později již nenafotili. Pytláctví je bohužel vážný problém, který ohrožuje křehkou populaci rysů na česko-slovenském pomezí,“dodává Michal Bojda.

„V České republice žije rysů pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – vloni byla nalezen zastřelený vlk poblíž Konětop na Mělnicku, na jižní Moravě bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a luňáků červených a výčet by mohl pokračovat," popisuje problém pytláctví František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život. I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,“ vysvětluje Pelc.

Pracovníci Mendelovy univerzity v Brně, kteří se také podílejí na monitoringu rysů, mrtvé zvíře převezli na Veterinární a farmaceutickou fakultu v Brně, kde bude provedena pitva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

10.5.2020 10:24
Člověk, který v dnešní době zabíjí vzácné šelmy a dravce, je gauner a zaslouží tvrdě potrestat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.5.2020 10:51 Reaguje na Majka Kletečková
Souhlas. Velká pochvala revírníkovi za ohlášení nálezu. K dispozici je předmět doličný..., ale obávám se, že to dopadne jako vždycky.
Odpovědět
KR

Kamil Remeš

10.5.2020 12:31
tohle přece rádi dělávali sami myslivci, tam by bylo dobré zacílit
Odpovědět
RT

Richard Toman

10.5.2020 12:56 Reaguje na Kamil Remeš
Tohle by je na AOPK urcite nenapadlo, diky za pomoc.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.5.2020 19:27
Viděli jste někdo rentgenový snímek? Je na něm čistá zlomenina stehenní kosti ( 5-8 cm nad kloubem) a nějaký pomalu pravidelný obdélník přímo na kloubu. Ten obdélník má být střela ráže 7 až 8 mm? Také mě zajímá jak dopadne pitva a jestli i potom budou zveřejněny nějaké informace. Bohužel u nás je to vždy velký "hunbuk" propadající se do ztracena.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 17:49 Reaguje na Jarek Schindler
A vy jste rentgenový snímek viděl? Asi těžko... tak si nechte ty pohádky...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.5.2020 19:34 Reaguje na Lukáš Kašpárek
https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/zastreleny-rys-v-beskydech-organizace-podavaji-trestni-oznameni-20200508.html#utm_content=freshnews&utm_term=rys olda pytláci&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Je třeba sledovat více medií, než jen Ekolist. A pan Schindler tradičně mlží, dobře ví, odkud vítr vane. Kulovnice dnes nestřílejí kuličky jako předovky, ale špicaté střely, které po nárazu deformují a fragmentují, což je i ze snímku patrné. Střelec byl nad rysem, střela mu zlomila a částečně roztříštila kost a naštěstí (pro dobrého policistu) zůstala pod kůží. Pytlákům zmar!
Odpovědět
Hu

Hunter

11.5.2020 23:48 Reaguje na Karel Zvářal
A to sou mi věci :-). Podle rtg snímku vydedukovat postavení střelce :-):-):-):-). Tady se někdo minul povoláním :-):-):-).
Jsem zvědav na výsledek pitvy a co při ní z toho kloubu vyndají.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2020 05:38 Reaguje na Hunter
Hlavně že se náramně bavíme, že hantři! Jestli do kopce nebo z kopce, tu není důležité, návnada zabrala. Podstané je, že se shodnem na střelci a nikoliv prosté zlomenině. Na klacík to věru nevypadá.
Odpovědět
Hu

Hunter

12.5.2020 08:41 Reaguje na Karel Zvářal
Karle, neshodneme, střelných poranění i běhů, jsem viděl mraky, střely 7-8 mm mají takovou energii, že v kloubech nezůstávájí :-). Podle rtg snímku se nic určit nedá. To určí až pitva a bez znalosti jejího výsledku se na nic usuzovat nedá. A ano, bavím se, jak člověk, který nemá ani zbrojní průkaz, lovecký lístek a střelné poranění nikdy neviděl, hned obratem usoudí podle rtg snímku na postavení střelce :-):-). To je opravdu zábavné:-). Btw. lovecké střely nejsou primárně konstruovány tak, aby fragmentovaly :-):-), právě naopak :-).
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2020 09:54 Reaguje na Hunter
Jsou různé druhy střel, podle tvrdosti: Jestli zachrání půl kila masa a bude riskovat, či raději se obejde bez psa a kus flákoty vyřeže... Opakuji, ta zmínka o pozici střelce byla návnada. Kdybych viděl střelený kus na stole, dovedu podle (krátkého) střelného kanálu určit +- pozici střelce. Žádná vyšší dívčí v tom není, z geometrie a deskriptivy jsem míval za jedna.

Pointa vtipu není odkud střílel, ale jméno toho hajzla. A k tomu se dopátrat bude v Palermu velmi těžké, to víme oba stejně.
Odpovědět
Hu

Hunter

12.5.2020 11:54 Reaguje na Karel Zvářal
Ále houby návnada, akorát si hrajete na chytrýho, ale víte o tom houby. Balistika nemá nic společného s geometrií a deskriptivou, on totiž úhel odrazu se nerovná úhlu dopadu atd. Prostě jen žvaníte.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2020 12:03 Reaguje na Hunter
Jo ták! Že by jako střílel na prase a odrazem trefil rysa? To je namoutě věda!
Odpovědět
Hu

Hunter

12.5.2020 15:59 Reaguje na Karel Zvářal
A to jste spočítal pomocí deskriptivní geometrie?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.6.2020 22:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku, kašpárku ta jsi opravdu kašpar.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2020 12:14
A místo toho nasraného blití raději zařiďte návštěvu brněnské veteriny, sejdeme se, poklábosíme...
Odpovědět
Hu

Hunter

12.5.2020 18:21 Reaguje na Karel Zvářal
Zatím tu blijete nesmysly akorát vy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist