https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rada-pro-vyzkum-ocenila-botanika-vaclava-vetvicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rada pro výzkum ocenila botanika Václava Větvičku

2.11.2019 01:10 | PRAHA (ČTK)
Botanik, dendrolog a popularizátor vědy Václav Větvička dnes převzal v pražském Hrzánském paláci Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). / Ilustrační foto
Botanik, dendrolog a popularizátor vědy Václav Větvička dnes převzal v pražském Hrzánském paláci Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). / Ilustrační foto
Botanik, dendrolog a popularizátor vědy Václav Větvička ve středu převzal v pražském Hrzánském paláci Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Ocenění mu předal ministr průmyslu a obchodu a místopředseda RVVI Karel Havlíček. Větvička působí také jako spisovatel, publicista a moderátor. S oceněním se pojí odměna 350.000 korun, uděluje se za propagaci a popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.
 

Jednaosmdesátiletý Větvička po převzetí ceny vzdal hold svému mentorovi a příteli Janu Jeníkovi, který je profesorem botaniky na Karlově univerzitě a středeční slavnostní akce se také zúčastnil.

Větvička, který se v rámci své vědecké kariéry věnoval především studiu růží, popsal, že Jeník hrál roli i v tom, že se začal věnovat popularizaci. Před lety totiž právě s ním spolupracoval na vzniku úspěšné edice, která seznamovala děti s různými biotopy. "Tyto knížky vyšly v Německu, ve Francii i u nás, v každé té jazykové mutaci bylo 10.000 výtisků," popsal. Dodal, že kniha Život hor se pak ve Francii dostala mezi nejlepší dětské tituly roku. To ho utvrdilo v tom, že má v popularizaci smysl pokračovat.

"Pan doktor Větvička je podepsán také pod zlatým věkem několika botanických zahrad," podotkla během ceremoniálu k jeho profesní kariéře předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Uvedla, že Větvička po dvě desetiletí pozitivně ovlivňoval podobu Průhonického parku, který několik let i vedl, a dobře pečoval také o experimentální zahradu v Praze-Černolicích. V jejím čele byl 17 let. V roce 1992 nastoupil jako ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy, která byla podle Větvičky počátkem 90. let značně zpustlá. "Patnáct let jsem se snažil té zahradě vrátit její tvář," vzpomínal ve středu botanik. Zažímalová ocenila to, že Větvička během svého působení přinesl do botanické zahrady kulturu v podobě výstav či koncertů. V roce 2007 se začal Větvička starat o park zámku Štiřín, kterému se věnuje dodnes.

Ministr Havlíček připomněl, že Větvička byl i hybatelem toho, že se z 20. října stal Den stromů. Botanik Jeník pak řekl, že Větvičku vnímá jako jakýsi most, který spojuje různá odvětví - například vědu a její aplikaci či přírodní a humanitní vědy. Také upozornil, že Větvička sám napsal 25 knih, podílel se na 15 titulech a kompletně přeložil 40 publikací. Větvičkova kniha Stromy a keře se dočkala zatím 37 vydání.

Václav Větvička dlouhodobě spolupracuje i s Českým rozhlasem Dvojkou. Působí také jako konzultant Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Uvedl, že tomuto poradenství se věnuje už přes 50 let a hodně pro něj znamená.

V roce 2004 mu Akademie věd udělila medaili Vojtěcha Náprstka. Loni Větvička od prezidenta Miloše Zemana obdržel medaili Za zásluhy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.11.2019 23:43
👍
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2019 09:38
Skvělý člověk , skutečný odborník.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.11.2019 17:21
Takových lidí je již bohužel málo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist