https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rakousko-u-soudu-predbezne-neuspelo-s-odvolanim-kvuli-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakousko u soudu předběžně neuspělo s odvoláním kvůli elektrárně

11.5.2020 00:22 | NEW YORK (ČTK)
Hinkley Point C je první novostavba jaderné elektrárny v Británii za několik desetiletí. / Ilustrační foto
Hinkley Point C je první novostavba jaderné elektrárny v Británii za několik desetiletí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Generální advokát Soudního dvoru EU odmítl rakouské odvolání proti předchozímu zamítnutí námitek ohledně státních dotací britské jaderné elektrárně Hinkley Point C, schválených Evropskou komisí. Konečný rozsudek v této věci sice ještě nebyl vynesen, ale Rakousko v tomto sporu hrozí definitivní porážka, poznamenala minulý týden agentura DPA.
 

V řízení u unijního soudu Rakousko podporuje také Lucembursko, zatímco na stranu Evropské komise se postavily kromě Británie, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Francie a Rumunsko.

Generální advokát uvedl, že rozvíjení jaderné energetiky, které je zakotveno ve smlouvě o Evropském společenství pro atomovou energii (Euratom), je jasně definovaný cíl unijního práva a tento cíl nelze podřídit jiným cílům unijního práva, jako je ochrana životního prostředí.

Advokát tak nevyslyšel rakouský argument, že ustanovení ve smlouvě o Euratomu z roku 1957 se nevztahuje na výstavbu nových jaderných elektráren nebo modernizaci starých.

Unijní soudci v červenci roku 2018 dospěli k závěru, že podpora jaderné energie i prostřednictvím finančních pobídek je v souladu s cílem EU usnadnit investice v oblasti jaderné energetiky. Kromě toho má podle soudu každá země právo volby mezi různými zdroji energie.

Evropská komise schválila státní podporu pro Hinkley Point C v roce 2014. Vláda provozovatelům slíbila výhodný garantovaný tarif na 35 let.

Hinkley Point C je první novostavba jaderné elektrárny v Británii za několik desetiletí. Do provozu by měla být uvedena v ideálním případě v roce 2015.

Z pohledu Rakouska, které žádné jaderné elektrárny nemá a dlouhodobě proti atomové energetice brojí, by měly být podporovány jiné způsoby získávání energie. Kromě toho podle Vídně státní podpora narušuje hospodářskou soutěž.

Konečné rozhodnutí ve sporu musí vyřknout soudci unijního tribunálu. V mnoha případech se však drží posudku příslušného generálního advokáta, poznamenala DPA. Podle APA je to ve čtyřech z pěti případů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:11
Tak to je jen a jen dobře. Lidstvo zatím nevymyslelo efektivnější zdroj elektrické energie než jsou jaderné elektrárny. Škoda, že třeba takový Němci jsou proto nim tak zaujatí. Hned by se nám všem lépe žilo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist