Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí, doplní Lidl a Billu
Loni poprvé prodej kaprů z kádí před svými obchody nepovolil řetězec Billa, letos v tom bude pokračovat. U Lidlu si zákazníci kapra z kádě nebudou moci koupit třetím rokem. I tyto řetězce odůvodňují své rozhodnutí snahou o odpovědnější podnikání a nabízejí naporcovaného baleného kapra.
Naopak před ostatními velkými obchodními řetězci kádě s kapry budou. "Jedná se o jednu z českých tradic, na kterou jsou zákazníci zvyklí," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Prodej kaprů z kádí začíná pár dní před Vánoci, například u Kauflandu letos 17. prosince a u hypermarketů Globus o den později.
Proti prodeji živých kaprů bojuje například organizace Compassion in World Farming. Problémem je podle ní mimo jiné to, že kádě jsou často přeplněné, a ryby tak nemají dostatek prostoru. Kapři ale trpí i při přepravě do kádí nebo následně do domácností. V igelitové tašce a ve vaně mají totiž málo kyslíku, neodborné omráčení jim pak způsobuje velkou bolest.
Organizaci se nelíbí ani případné vypuštění ryby zpět do vody, jelikož je ryba podle ní vyčerpaná a dlouho nepřežije. Kampaň na toto téma organizace plánuje i letos, řekla ČTK její zástupkyně Romana Šonková.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (37)
Peter
22.11.2024 10:08 Reaguje na smějící se bestieVl K
21.11.2024 08:52Když si člověk kapra koupí u kádě, může si ho tam nechat rovnou zabít, vykuchat a hlavně si donést vlastní obal, ideální je kyblík.
Viděl bych za tím spíš to, že že takhle mají víc peněz z prodeje, než co mají z pronájmu.
no a kapr; přes rok jej nekupuje skoro nikdo, během těch tří dnů před štědrým dnem skoro každý. to znamená, že rybu nezabíjejí, nekuchají, nefiletují a neporcují jen zruční rybáři, ale kdejaká vohrábla brigádnická, a jednomu se až protáčejí panenky, jak je slušné surovině ublíženo a jak je naporcováno blbě (ne podél žeber ale skrz žebra, ryba je fakticky kontaminována úštěpky kostí). to se dá tak smažit ve friťáku, ale na pánev se to moc nehodí. i průměrně zručný člověk naporcuje kapra mnohem lépe než brigádník, který to neumí a má na jednoho kapra sotva minutu (podívejte se u kádí, někdy radost pohledět na fortel rybáře porcujícího rybu, jindy děs a bída brigádníka).
Peter
21.11.2024 12:08 Reaguje naRadim Polášek
22.11.2024 09:47 Reaguje naKdyž už koupí sladkovodní rybu, tak si třeba připlatí za candáta nebo naopak koupí levnějšího pstruha.
Robert Jirman
21.11.2024 10:13Viktor Šedivý
21.11.2024 11:07 Reaguje na Robert JirmanRadim Polášek
22.11.2024 09:39 Reaguje naA rybí tuk je zdravý a pokud kapr nerostl ve smradlavé vodě, přidá masu i dobrou chuť.
Jsem jednou koupil naporcovaného kapra z Polska z těch jejich velkých přírodních jezer, která by měla být poměrně čistá a chuť pečeného kapra byla mnohem lepší než těch vánočních.
Karel Ploranský
22.11.2024 11:35 Reaguje na Viktor ŠedivýTuků bychom obecně měli jíst méně - ale konkrétně rybího jíme mnohem méně, než bychom měli!
Břetislav Machaček
21.11.2024 18:33 Reaguje na Robert Jirmankulturu a teprve potom budeme správnými SVĚTOOBČANY. Pomalu ale
jistě k tomu spějeme a ještě tomu mnozí tleskají a nemohou se
už toho dočkat. Ne, děkuji, ale já kapra nevyměním za krocana,
Ježíška za Santa Klause a vánoční cukroví za anglický vánoční pudink. Stáčí, že už lidé vyměnili vánoční pohodu za honbu při
nákupech dárků a opičí se po cizácích v kultuře.
Karel Ploranský
22.11.2024 11:39 Reaguje na Břetislav MachačekPři té míře potrhlosti, ke které jsme se dopracovali, ani tomu bych se už nedivil...
Petr Elias
22.11.2024 12:05 Reaguje na Břetislav Machačekpepa knotek
22.11.2024 08:59 Reaguje na Robert JirmanPetr Elias
22.11.2024 12:03 Reaguje na Robert JirmanMajka Kletečková
23.11.2024 00:02 Reaguje na Robert JirmanRadim Polášek
22.11.2024 09:44Naporcovaný kapr v supermarketu jsem včera viděl cenu 330 za kilo, u stánku vyjde na asi třetinu.
Kdyby jenom desetina lidí, co před obchodem stojí frontu na kapra, koupila toho kapra za těch 330 z chlaďáku obchodu, obchod si přijde na slušné peníze.
A lidi už jsou dostatečně zpracovaní, aby obchod naopak netratil na tom, že lidi půjdou nakoupit do obchodu, kde je stánek.
Tonda Selektoda
22.11.2024 11:09 Reaguje na Radim Polášeks v
24.11.2024 10:42 Reaguje na Tonda SelektodaJindřich Štěpánek
23.11.2024 07:42Tonda Selektoda
23.11.2024 11:07 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekJindřich Štěpánek
23.11.2024 11:17 Reaguje na Tonda SelektodaTonda Selektoda
23.11.2024 11:51 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekJindřich Štěpánek
23.11.2024 12:25 Reaguje na Tonda SelektodaKuře se kupuje taky běžně živé, aby každý lojza ho mohl x min mordovat než ho konečně zabije ?
Břetislav Machaček
23.11.2024 17:21 Reaguje na Jindřich Štěpánekkdy jsou ryby v sítích doslova umačkány k smrti tlakem těch ostatních ryb. Ty ryby nikdo ani jako toho kapra neomráčí a nevykrví, aby bylo maso chutnější. Kamarádů syn si šel kdysi přivydělat do stánku s kapry a byl podroben instruktáži co dělat s leklými kapry. Prý má jimi při vytahování z kádě třepat, jako že se brání, klepnout a podřezat blbům, co si kapra nechají "zabít" . Víte třeba zda se totéž neděje na zpracovatelské lince balených kaprů?
Není to tím, že jste líný rybu zabít a taky zpracovat a nebo jste zbabělý cokoliv zabít?
Já nezabíjím nic z plezíru, ale pouze z nutnosti a pokud možno rychle bez týrání.
To, že má kapra někdo několik dní doma je
často proto, že se obávají, aby ho koupili
v den přípravy a chtějí ho čerstvého.
Gurmán prostě pozná, zda je ryba čerstvá
a nebo leklá a pokud vám to nevadí, tak
"dobrou chuť" při konzumaci zdechliny.
Jindřich Štěpánek
24.11.2024 06:58 Reaguje na Břetislav MachačekKapra si nechám zabít na místě. Těch cca 15 min cesty domu na kvalitu vliv mít nemůže.
A gurmáni mě rozesmáli. Většina lidí nakupuje v akci a to, co je levné. Takže to budou opravdu znalci kvality.
Tonda Selektoda
24.11.2024 09:59 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekBřetislav Machaček
24.11.2024 11:04 Reaguje na Tonda Selektoda"zabité" leklé ryby, ale já
si rybu pořídím raději živou
a zabiju a zpracuji sám. Já sice ryby nekupuji, protože
si je ulovím, ale kdybych je
kupoval, tak pouze živé
a nikoliv napůl leklé a pouze
doražené někde u stánku a nebo
na zpracovatelské lince. Jinak
naši předci převáželi kapry
pouze na povozech v mokré slámě z Třeboňska až do Vídně a na
vorech až do Saska. Už jsem se
setkal s názorem, že sádkování
je zbytečné, ale pouze od lidí,
co kapry nejedí a nebo kteří
kapří řízek nerozeznají od
řízku z pangasia. Jeden takový
mudrala opěvoval obalované rybí prsty a když jsem mu poslal
video z jejich výroby, tak ten
zbytek koupený v akci dal mým
slepicím. Jó gurmáni!
Jindřich Štěpánek
26.11.2024 11:02 Reaguje na Tonda SelektodaTonda Selektoda
26.11.2024 12:54 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekRyby bývají němé, ty mi to nepoví.

Průzkum: Téměř třetina lidí vylévá olej do odpadu, riskují ucpané potrubí
Prostějov zavedl na vánočních trzích vratné kelímky, aby snížil množství odpadu
Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů