https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rizeni-o-vyjimce-pro-elektrarnu-pocerady-ma-posoudit-ministerstvo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řízení o výjimce pro elektrárnu Počerady má posoudit ministerstvo

8.1.2021 01:29 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ekologickým organizacím se nelíbí například podle nich přílišná délka výjimky. Navrhovaly, že by s krátkodobou výjimkou pro dosluhující elektrárnu souhlasily, kdyby se vlastník zavázal ji po skončení výjimky uzavřít.
Ekologickým organizacím se nelíbí například podle nich přílišná délka výjimky. Navrhovaly, že by s krátkodobou výjimkou pro dosluhující elektrárnu souhlasily, kdyby se vlastník zavázal ji po skončení výjimky uzavřít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Krajský úřad Ústeckého kraje přeruší řízení o emisní výjimce pro elektrárnu Počerady. ČTK o tom informovaly ekologické organizace. Podjatost úřadu vůči novému vlastníkovi elektrárny, kterou namítají ekologické organizace, podle nich posoudí ministerstvo životního prostředí.
 

Při ústním jednání formou videokonference byla vyslovena námitka podjatosti. "Po obdržení písemného podkladu se tímto podnětem bude Krajský úřad Ústeckého kraje zabývat a odbor životního prostředí a zemědělství bude postupovat podle platné legislativy," řekl ČTK mluvčí kraje Martin Volf.

Hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku převzala k Novému roku od společnosti ČEZ Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Systémovou podjatost vidí ekologické organizace ve finančních darech, které Vršanská uhelná v nedávné době poskytla Ústeckému kraji.

Výjimku potřebuje elektrárna kvůli emisím rtuti. Mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová v prosinci ČTK řekla, že elektrárna po modernizaci vyhoví většině nových požadavků kromě emisí rtuti. Tam by podle ní byly náklady na úpravy zařízení neúměrně vysoké proti přínosům. Proto chce výjimku, o kterou požádal už předchozí majitel elektrárny, společnost ČEZ.

Ekologickým organizacím se nelíbí například podle nich přílišná délka výjimky. Navrhovaly, že by s krátkodobou výjimkou pro dosluhující elektrárnu souhlasily, kdyby se vlastník zavázal ji po skončení výjimky uzavřít. "Tuto možnost zástupce vlastníka na ústním jednání odmítl," uvedli ekologové ve zprávě zaslané ČTK.

Žádost o výjimku se týká emisí zbytkové rtuti, jejichž koncentrace se podle Sáričkové po modernizaci budou pohybovat těsně nad nově stanovenými hranicemi. "I přesto stále platí, že oproti stávajícímu stavu elektrárna emise výrazně sníží a udělení výjimky v žádném případě nepovede ke zhoršení životního prostředí v blízkém ani vzdáleném okolí elektrárny," řekla dnes ČTK mluvčí Sev.en Energy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

8.1.2021 01:38
Tady je to přesně vidět. Ještě nejsou metodicky určeny hranice emise rtuti, ale zelení pomatenci vřeští už teď. Před pár roky o rtuti vůbec nevěděli. Pokud MŽ vyjde sevenu vstříct, může se Tykač těšit na žaloby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 10:59
Počerady jsou naše nejstarší a nejšpinavější uhelna, měla být už dávno zavřená.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist