https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/samove-demonstrovali-v-oslu-proti-vetrne-elektrarne-pripojila-se-i-thunbergova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sámové demonstrovali v Oslu proti větrné elektrárně, připojila se i Thunbergová

12.10.2023 21:16 (ČTK)
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se dnes v norské metropoli Oslu zúčastnila demonstrace aktivistů z řad původních obyvatel Sámů, kteří požadují odstranění větrných turbín z pastvin, jež tradičně využívají domorodí chovatelé sobů. Informovala o tom agentura AFP.
 

Norský nejvyšší soud 11. října 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny se 151 turbínami postavené v oblasti Fosen v centrální části země podle mezinárodních úmluv porušují práva Sámů. Větrné turbíny stojící nedaleko Trondheimu jsou však nadále v provozu.

"Systematická kolonizace, porušování lidských práv a útlak zůstávají pro Sámy nadále realitou," prohlásila Thunbergová, která se dnes připojila k blokádě ústředí norské energetické společnosti Statkraft. "Norsko si dělá ostudu na mezinárodní scéně," dodala mladá Švédka.

Již ve středu si desítky ekologických a sámských aktivistů v norské metropoli připomněly dva roky od vynesení soudního verdiktu různými akcemi. Ministr energetiky a ropného průmyslu Terje Aasland ale uvedl, že "rozebrání všech turbín ve Fosenu, které požadují protestující, není v tuto chvíli možné ani pravděpodobné".

Podle generálního ředitele firmy Statkraft Christiana Rynninga-Tönnesena příklady odjinud ukazují, že turbíny a stáda pastevců mohou vedle sebe existovat.

Někteří pastevci sobů naproti tomu tvrdí, že pohled na obří stroje a hluk, který vydávají, děsí jejich zvířata, a ta nejsou ochotna se na tradiční zimní pastviny v oblasti Fosenu vydávat. Sámové tak musí v zimě užívat pro zvířata suché krmivo, což je v rozporu s jejich tradicemi a porušuje to právo na udržování sámské kultury.

Větrný park v oblasti Fosenu, který je podle Reuters největším pevninským větrným parkem v Evropě, sestává ze šesti elektráren, jež jsou schopny vyrábět přes 1000 megawattů elektřiny. Výstavba parku zdvojnásobila kapacitu větrných elektráren v Norsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jarmila Bělohlavová

13.10.2023 09:20
Thunbergová - již profesionální demonstrantka, poměrně nevzdělaná
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2023 11:56 Reaguje na Jarmila Bělohlavová
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.10.2023 15:01
151 větrníků, 1 GW, je jako jeden jaderný blok nebo novější uhelka. Sámové mají smolíka, i kvůli placeným řečem této paní klimatoložky. My taky.
Odpovědět
ig

13.10.2023 19:26
Ale trvalo to. Aktivistů už je tolik, že se požírají navzájem :D
Odpovědět
PB

Petr Brok

14.10.2023 19:28
Já se bavím. Tomuhle naslouchali světoví politici v OSN.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.10.2023 16:40 Reaguje na Petr Brok
No nejste sám. Lidi by měli začít přemýšlet co ta holčina vlastně chce. Sámům se nedivím. Co a jak vedle sebe může existovat je věcí názoru a těžko o tom může mluvit člověk co tam nežije. Navíc pokud ho ty turbíny živí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist