https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/seznam-soud-zamitl-zalobu-na-stat-zadajici-moznost-odstrelu-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zamítl žalobu na stát žádající možnost odstřelu vlků

17.10.2019 00:22 | PRAHA (ČTK)
Městský soud v Praze zamítl odvolání farmářů z Broumovska, kteří žádají regulaci volně žijících vlků. / Ilustrační foto
Městský soud v Praze zamítl odvolání farmářů z Broumovska, kteří žádají regulaci volně žijících vlků. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Městský soud v Praze zamítl odvolání farmářů z Broumovska, kteří žádají regulaci volně žijících vlků. Farmáři u obvodního soudu pro Prahu 10 žalovali ministerstvo životního prostředí a požadovali po něm, aby připravilo změny zákona o ochraně přírody a krajiny, které by umožnily odstřel vlků. Soudkyně Eva Ištvánková ale potvrdila původní verdikt, podle nějž soud nemůže úkolovat stát, aby změnil zákony. Farmáři se chtějí odvolat. Napsal to včera server SeznamZprávy.cz.
 

Vlk je chráněný, protože patří ke kriticky ohroženým druhům. Farmáři ale chtějí, aby stát chránil jejich právo na ochranu majetku. Vlci jim totiž zabíjejí ovce a ničí ohradníky. Požadují také, aby zákon reguloval počet vlků na území České republiky včetně toho, že na Broumovsku nebudou vlci vůbec. U soudů farmáři poukazovali na výrok Soudního dvora EU, který v některých přesně vymezených případech možnost odstřelu vlků připouští.

"Veškeré státy v okolí už přistoupily k určité regulaci," řekl u městského soudu starosta Vernéřovic a chovatel ovcí Tomáš Havrlant. "Desátého října 2019 bylo vyneseno usnesení Soudního dvoru Evropské unie, které potvrzuje možnost omezovat vlčí populaci. Jsme jediný stát, který striktně trvá na tom, že tu vlci budou v neomezeném množství na celé ploše území," dodal.

Podle Soudního dvora EU, který se vyjadřoval k případu z Finska, je možné povolit omezený odstřel vlků pouze v případě, že to obecně povede k jejich větší ochraně. Například tím, že lidé přistoupí na soužití s těmito divokými šelmami a nebudou je zabíjet svévolně, napsal server.

Právnička farmářů Jana Zwyrtek Hamplová uvedla, že cílem "odvážné a nestandardní" žaloby je upozornit na závažný problém. "Proto opět půjdeme k Nejvyššímu soudu. Očekáváme, že to s největší pravděpodobností zamítne ze stejného důvodu, jako teď učinil odvolací soud. Potom naše úsilí bude směřovat k Ústavnímu soudu," doplnila.

Broumovsko je jednou z oblastí v ČR, kde se vlci v posledních letech usadili. Podle ochranářů se zde pohybují vlci ze dvou smeček. Myslivecká komise Agrární komory ČR v srpnu doporučila, aby v novele zákona o myslivosti byl vlk přeřazen z kategorie přísně ohrožených živočichů do kategorie nižší. Ministerstva zemědělství a životního prostředí ale uvedla, že to kvůli mezinárodním úmluvám není možné. Mladá fronta Dnes (MfD) v úterý napsala, že Program péče o vlka připravovaný ministerstvem životního prostředí nastaví možnost výjimečně vlka odstřelit, pokud by ohrožoval lidi nebo opakovaně napadl domácí zvířata v zabezpečené ohradě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

17.10.2019 06:00
Klasická ukázka , jak selhává stát ,když má chránit zájem společnosti před vlky.
To, že na území ČR míří vlčí smečky nespadlo z nebe, ale muselo se vědět nebo důvodně očekávat , podle informací od sousedů z Polska a Německa.
Protože se problém týká také veřejného zdraví a ochrany vlastnictví v ČR , neměl být řešen nějakým Plánem péče o vlky , ale výslovně zákonnou normou - zákonem.
Zástupci voličů poslanci a senátoři, by se jednak předvedli v mediálně přitažlivé věci, ale co je podstatně důležitější - pod kontrolou veřejnosti by byl přijata pravidla regulující četnost vlků.
Vlk do naší krajiny nepatří . Pokud chceme zachovat přírodní dědictví a tam vlk právem patří , navrhuji vyčlenit ročně 30-50 mil. Kč a zaslat je tam,kde k tomu mají podmínky- Finsko,Rusko,Švédsko....
Srovnej s 1,2 mld Kč jako plánovanými výdaji za české předsednictví v EU .
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.10.2019 08:01 Reaguje na
Tato žaloba je předem odsouzená k neúspěchu, ale jako vždy se ti idioti budou odvolávat až do nebes..... zaměstnávat soud tím, že se mi nelíbí aktuálně platné zákony je pohrdání právním státem...

Jinak váš názor je ubohý a věcí vůbec nepolíbený, demagogicko-nenávistný žvást...

Vlci tu (než je člověk-debil vyhubil) žil vždy a naopak vlci tu byli mnohem dřív než člověk-debil... to člověk-debil se musí umět přizpůsobit jiným formám života a nemůže neustále sledovat jen svoje egocentrické a bezohledné zájmy. My přírodu se všemi jejími formamy navíc potřebujeme!!! Nejsme bohové!!!

Burcujete tu proti vlkům, kterých je v ČR dejme tomu 20 jedinců a nepředstavují tak žádný opravdový problém. Újmy chovatelů jsou hrazeny státem a navíc je to často chyba chovatelů, kteří si neumí, nebo nechtějí zabezpečit svá stáda.

Na Slovensku (které je menší než ČR) je 300–600 jedinců, v Polsku 1300–1400 jedinců....
Tak co tu sakra řešíte??

Jste stejný slabomyslný chudák jako ti co tu řvali (a řvou dál, ikdyž už je vše jinak), že nás tu ohrožují migranti, kterých tu bylo pár a ani neprovedli žádný průser a ještě odsud většina utelka...

To je prostě ta typická ubohá česká povaha... ze strachu nenávidět všechno kolem sebe a všechno brát stylem, republiku si rozvracet nenecháme...

VZPAMATUJTE SE! NEJSME NA SVĚTĚ SAMI!!!

Odpovědět

Jan Šimůnek

17.10.2019 09:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vlci zde nemají naprosto co dělat. Plocha tohoto státu je kulturní krajina, kam vlk prostě nepatří a páchá tam jen škody. V jiných článcích na Ekolistu, týkajících se problematiky degradace zemědělské (a nejen zemědělské) půdy se jasně píše o tom, že obrovskou pomocí na tomto poli by bylo volné pasení stád krav, ovcí a koz. Což přítomnost vlků prakticky znemožňuje.

Můj názor je, že odškodné za škody, způsobené vlky, by neměl stát platit ze své kasy, ale měl by je exekučně vymáhat od organizací a jednotlivců, kteří prosazují vlky ve volné přírodě (a v případě, že by peníze neměli, je zavřít do donucovacích pracoven na tak dlouho, dokud dlužnou částku nevydělají, třeba lepením pytlíků). Možná, že by pak ty ekologistickým totalitarismem vymozkované osoby dostaly náhled na problematiku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.10.2019 09:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Úroveň člověka lze poznat také z jeho projevů. Doporučoval bych pár lekcí z gramatiky jazyka českého, dále vybrousit kultivovanost četbou spisků Guth-Jarkovského- Na veřejnosti , Pravidla slušného chování pro mládež a také Společenský slabikář.

Je zajímavé, že pokud se ekologové domáhají spravedlnosti u soudů,tleskáte jim.
Pokud se soudní ochrany domáhají chovatelé stád před predátory, jsou u vás "debilové".
Proč stejně usilovně nebrojíte proti záborům půdy nejvyšší bonity na Hané na nesmyslné rozvojové záměry nebo územnímu plánu města Olomouc ?

Znovu opakuji, vlk je nesporně součástí přírodního dědictví a je naší povinností jej chránit. Musíme však volit vhodnou formu jak tohoto cíle dosáhnout. A to určitě není nekontrolovaný vpád vlčích smeček na území naší republiky. Přijměte prosím fakt, že česká krajina počátku 21. století není vhodným územím pro experimenty několika nadšenců na úkor práv jiných .

Doložte nám, kde se v Evropě povedlo v rámci projektů realizovat soužití vlka a člověka, které by vedlo alespoň k veřejné toleranci tohoto predátora ze strany společnosti.

K důležitosti živočichů velký Darwin uvedl : " Může být pochyb o tom, zda existují další zvířata, která v dějinách světa hrála tak důležitou roli, jako tyto nízké bytosti.

– Charles Darwin, Tvorba rostlinné masy působením žížal (1881)

Pro vývoj lidské společnosti byly ,jsou a budou daleko důležitější zájmy chovatelů dobytka a jejich pastevců než horečnaté blouznění o navrácení rajského života v Edenu.

Přemýšlel jste někdy o tom, proč z některých živočichů se stala hospodářská zvířata, a z jiných ne? Jednou částí odpovědi je, že všechna naše zemědělská zvířata jsou býložravá. Chovat zvířata, která se živí jinými živočichy, je dost drahé a v případě vlka nemožné.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

17.10.2019 11:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co jste napsal v závěru, je vyvráceno tím, že pes je biologicky vlastně poddruhem vlka a chová se jich u nás i jinde na světě velká spousta. Vlk je považován za vůbec první ve větší míře domestikované zvíře v lidské historii.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.10.2019 12:50 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Chyba lávky !

Vlk,pes a liška měli společného prapředka - psovitou šelmu Cynodictis, která již trávila většinu času na zemi. Byla to první skutečná psovitá šelma, ze které se vyvinul předek vlků (měl již stejný počet zubů jako vlk), psů a lišek, Tomarctus. Tento prapředek psa se nejvíce podobal některým dnešním ovčákům.
(stalo se před 30-40 mil.let)

Jste na stejném omylu,jako lidé,kteří tvrdí, že se člověk vyvinul z opice. Nikoli, člověk a opice měli pouze stejného prapředka.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

17.10.2019 13:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vlk a pes s liškou nejsou na stejném stupni příbuznosti, Canis a Vulpes jsou různé rody.
Předmětem zkoumání je, zda pes domácí je čisté domestikovanou formou vlka (Canis lupus) nebo se na jeho vývoji podílelo i křížení s jinými druhy z rodu Canis.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.10.2019 08:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Genetické studie jasně odhalily, že vlk v podstatě není samostatný druh (proto se také vzájemně se psem neomezeně kříží, což se vědělo už dávno), ale je to jen jedna z mnoha psích ras. A mezi psími rasami je víc genetických rozdílů než mezi psím průměrem a vlkem.
Odpovědět
dm

david matoušek

17.10.2019 07:17
Jenom pár věcí z vývoje poslední doby. Vlka nikdo samozřejmě nenaučí nelovit ovce na úkor spárkaté zvěře. Spárkatá zvěř škodí na výsadbách i zmlazení, bez oplocení to nejde. Nechceme tohle oplocení - náklady navíc. Ochránci vlků - zabezpečte si stáda - oplocení pastvin - náklady navíc - tohle oplocení chceme? Jaký bude přínos vlka vs. škody jím působené a starosti s ním spojené? Na to nikdo tady v republice nemá relevantní informace, jsou to jen dojmy pro/proti. A bohužel vývoj v Německu, Francii, Polsku spíše vlkům nepřeje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.10.2019 08:03 Reaguje na david matoušek
Situace je naopak velice jasná a data a informace jsou.... jen se to některým ubožákům nedaří pochopit... v ČR problém s vlky není....
Odpovědět
dm

david matoušek

17.10.2019 08:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kde, prosím ty data jsou? Díky.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

17.10.2019 11:22
Smyslem žaloby je věc dostat k Ústavnímu soudu, protože soudy nižších stupňů nemohou rozhodnout jinak, než jí zamítnout. Žaloba tohoto typu by ovšem dle mého názoru měla naději na úspěch jen v případě, že by legislativa nepřiznávala nárok na náhradu škody způsobené chráněným živočichem nebo vůbec neumožňovala jeho stav regulovat, ačkoli je to nutné. Toto ovšem u vlka rozhodně neplatí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.10.2019 13:08
!!!!!!! Právě mi z Vernéřovic poslali tuto zprávu. !!!!!!!!

Útok vlka ve Vernéřovicích ráno mezi 5 a 7 hodinou ve čtvrtek 17.10.2019, uprostřed vesnice za barákem, cca sto metrů od obydlí pana L.O.
Dvě ovce - jedna i přes otevřené břicho a prokousnuté žebra ještě žila, další měla prokousnutý krk a nemohla dýchat. Obě se musely utratit.

Velký černý beran prokousnuté hrdlo, jinak žádné stopy po snaze o konzumaci.
Koza zadávená a otevřené břicho, roztahané vnitřnosti po okolí. Podle známek zápasu ji trhali vlci zaživa
Další dvě ovce pokousané na krku, ale ty pravděpodobně přežijí.

=================================================================

Už vám dochází ,co je koexistence vlka a člověka ?
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

17.10.2019 13:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi by byla vhodná střelba pro výstrahu po vlcích, kteří se přibližují k lidským obydlím. Šelmy jsou dost inteligentní na to, aby se vyhýbaly lokalitám, kde se po nich střílí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.10.2019 08:09 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Střelba "pro výstrahu" nepomůže, jako v současnosti už nefungují dělbuchy na špačky. Prostě zvířata si snadno zvyknou na hluk, který není spojený s nebezpečím. Muselo by se střílet štětinami a solí, nebo broky velmi malé ráže, což by nezabilo, ale bylo spojeno s bolestí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2019 10:42
Dnes, 18.10. nahlášen další vlčí útok nedaleko Vernéřovic. Výsledek -pět mrtvých a sedm ztracených ovcí.
Připravuje se žádost o udělení výjimky na odstřel vlka (vlků), požádáno o odběr DNA.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist