https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/skoda-auto-otevrela-v-letnanech-nabijecku-s-dvojnasobnym-vykonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škoda Auto otevřela v Letňanech nabíječku s dvojnásobným výkonem

15.11.2019 00:11 | PRAHA (ČTK)
Škoda Auto spolu s Pražskou energetikou (PRE) zahájila v pražských Letňanech pilotní provoz nabíječky elektromobilů s dvojnásobným dobíjecím výkonem. / Ilustrační foto
Škoda Auto spolu s Pražskou energetikou (PRE) zahájila v pražských Letňanech pilotní provoz nabíječky elektromobilů s dvojnásobným dobíjecím výkonem. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Škoda Auto spolu s Pražskou energetikou (PRE) zahájila v pražských Letňanech pilotní provoz nabíječky elektromobilů s dvojnásobným dobíjecím výkonem. Technologie izraelské firmy Chakratec využívá princip setrvačníku, obejde se bez chemických bateriových článků a umožňuje rychlé nabíjení i tam, kde k tomu výkon sítě nedostačuje. Stanici firma otevřela během veletrhu e-Salon.
 

Technickým srdcem nabíjecí stanice je deset 150kilogramových setrvačníků, uložených v kontejneru, kde rotují ve vakuu. Stanice Kinetic Power Booster využívá rezervy v síti, roztočí s jejich pomocí setrvačníky do vysokých otáček a uloží tak elektřinu ve formě kinetické energie. Když se k nabíječce připojí elektromobil, začne Kinetic Power Booster energii ve formě elektřiny vydávat a zvýší dobíjecí výkon na dvojnásobek toho, co poskytuje samotná elektrická síť.

Technologie umožňuje zhruba 200.000 nabíjecích a vybíjecích cyklů. To odpovídá životnosti zařízení kolem 20 let. Toto řešení se nabízí k použití například v autosalonech nebo nákupních centrech. Praha je třetí místo na světě, kde izraelský start-up technologii použil.

Druhý ročník veletrhu čisté mobility e-Salon představuje poprvé v ČR elektrické novinky Škody Auto, Volkswagenu, značek Kia, Hyundai nebo Ford. Vedle elektromobilů tu jsou k vidění elektrické letouny, skútry a další vozítka. Akce začne na letňanském výstavišti pro veřejnost v pátek. Potrvá do neděle.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist