https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/skola-v-hnevkovicich-otevre-obor-se-zamerenim-na-svarovani-v-jaderne-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škola v Hněvkovicích otevře obor se zaměřením na svařování v jaderné energetice

19.2.2023 00:33 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Střední odborná škola v Hněvkovicích na Českobudějovicku otevře od září obor se zaměřením na svařování v jaderné energetice. Jde o první obor tohoto druhu v České republice. Absolventi pak mohou nastoupit jako svářeči do jaderných elektráren, informoval v tiskové zprávě mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
 

"Výuka svařování má na naší škole téměř sedmdesátiletou tradici a naši absolventi nachází velmi dobrá uplatnění. Navíc patříme k nejbližším školám v okolí elektrárny (Temelín) a víme, že ze strany ČEZ je o tyto profese poptávka. Jsme rádi, že jsme se mohli domluvit na spolupráci," uvedl ředitel hněvkovické školy Josef Liška.

Absolventi by měli najít uplatnění nejen v ČEZ, ale i u dodavatelů, kteří pro Temelín a Dukovany svářečské práce zajišťují. Dosud navíc Temelín a Dukovany využívají na svářečské práce hlavně dodavatelské firmy. Proto by elektrárny uvítaly vlastní odborníky. "V jaderné energetice je bezpečnost a s ní související kvalita naprostou prioritou. Proto jen to nejlepší je pro nás dost dobré a jsme rádi, že se můžeme zapojit do přípravy potenciálních zaměstnanců i dodavatelů. A těm úspěšným nabízíme zajímavé uplatnění," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Žáci nového oboru proto budou absolvovat přípravu i v temelínském Tréninkovém a realizačním centru. Vedení školy by nový obor chtělo otevřít už od nového školního roku. "Musí tomu předcházet povolení od Jihočeského kraje, nicméně z hlediska učeben teorie máme kapacitu dostatečnou. Budou nás čekat úpravy v dílnách a ve spolupráci s ČEZ budeme řešit například i personální pokrytí výuky," řekl zástupce ředitele hněvkovické školy Miroslav Jiříček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist