https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/slovenska-vlada-navrhla-nova-opatreni-ohledne-odstrelu-problemovych-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská vláda navrhla nová opatření ohledně odstřelu problémových medvědů

17.4.2024 16:48 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenská vláda schválila návrh nových opatření, kterými chce zjednodušit udělování výjimek na odstřel problémových medvědů. Původně kabinet premiéra Roberta Fica navrhoval zavedení možnosti plošných odstřelů medvědů při jejich výskytu u obydlí, a to formou ústavního zákona. Na jeho schválení ve sněmovně by ale vládní koalice neměla dostatek hlasů.
 

Střety lidí s medvědy na Slovensku nejsou ojedinělé. Značnou pozornost veřejnosti a politiků vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí v obydlené části města Liptovský Mikuláš na severu země.

Nový návrh novel příslušných zákonů počítá s tím, že výjimka z ochrany se bude vztahovat na velké šelmy v případě, že jejich výskyt bude ohrožovat život, zdraví nebo majetek lidí. V dotčené lokalitě by pak měla být vyhlášena mimořádná situace a zakázaná vnadiště, která by mohla šelmy přilákat. Úřady následně budou moci jednodušeji vydat povolení na likvidaci problémových medvědů.

"Zákon vyřeší to, aby odstřel medvědů se nevykonával ve správním řízení. To znamená, aby to nikdo nemohl napadnout u soudů nebo zpomalovat odstřel. Dnes sklízíme to, co mudrlanti napojení na nevládní organizace zaseli, tedy každý jeden odstřel medvěda byl nerealizovatelný," řekl novinářům ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Jen před dvěma týdny přitom slovenská vláda schválila návrh ústavního zákona, na jehož základě by byl umožněn plošný odstřel medvědů v případě jejich pohybu u obydlí a v blízkém okolí měst a obcí. Opozice už tehdy ale upozornila, že předloha není v souladu s unijním právem, které nyní umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (62)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.4.2024 11:47
Odstřel problémových jedinců je jenom kosmetická úprava a neřeší to problém. Tady je nutno silně zredukovat populaci. Jak napsal pod jiným článkem pan Zvářal, je třeba upřednostnit kvalitu před kvantitou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2024 12:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
https://vlktravunezere.cz/nazory-a-dokumenty/soud-povolil-odstrel-222-medvedu-do-30-zari-2022/

Ve světě je to odzkoušené, když se trochu páry upustí, dá se v tom žít. Když jich bývalo 600-800, měli dostatek lebensraumu a obě strany byly spokojené.

V Rumunsku jásali nad tím, jak medvědi odskakují od el. ohradníků. Takže šup, vyhrnout rukávy a celý chotár obehnat. P.S. Dobrý biznis pro spřátelené firmy, jinak docela pakárna.
Odpovědět
su

18.4.2024 15:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
https://www.facebook.com/photo?fbid=7849910775040836&set=a.1210892228942757
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.4.2024 17:28 Reaguje na
Nemám ten pocit že by medvědi na Slovensku mizeli, protože by byli plošně tráveni. Spíše se přemnožují a začínají ohrožovat lidskou populaci.
Odpovědět
su

18.4.2024 19:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nejde o trávení, vy jste si tam nevšiml toho mysliveckého vnadiště, kde jsou 3 medvědi u hromady rohlíků????
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2024 09:52 Reaguje na
Ono když mám snížit stavy černé, tak ji asi musím
nějak navnadit k posedu a že tam přijdou i medvědi
je věc jiná. Oni tam přijdou i když tam černé dáte
řepu, brambory, či kukuřici. On ten hlad je hajzl,
který z "plachých" šelem udělá požírače odpadků.
Víte jaký je lék na hlad? Buď přidat potravy a nebo ubrat hladových konzumentů. Jiná cesta neexistuje.
Doma taky nevychováte pět prasat na žrádle pro
jednoho do jateční velikosti, ale budou to pouze
týrána zvířata s kůží potaženými kostmi. Ony ty
lesy a potravní možnosti nejsou pro medvědy na
Slovensku nafukovací a projevuje se to takto a
časem i stále větší migrací do okolních zemí. Už
aby byli s vlky i v Praze, aby to už pochopili i čeští ochranáři, že predátor potřebuje masitou potravu a nikoliv pouze trávu jako jeho kořist.
Odpovědět
su

19.4.2024 14:54 Reaguje na Břetislav Machaček
No jo - a že v horách té přemnožené černé mají co...je jí tam 10x míň něž v nížinách, takže s přemnoženou černou to v Karpatech asi tak horké nebude. A pokud jí tam mají hodně tak se není co divit, že se jim tam pěkně množí - když jim předkládají takový hromady krmení. A když už tam teda ty vnadiště mají, tak je důležité aby místnípolovníci nebyli lemry líný a zakládali je více jak 500 m od obci, což neční, většina z nich je 150-200 m od obce.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.4.2024 06:05 Reaguje na
No jo, tady je krásně vidět jak se pomalu každý ochranářský hňup pasuje do role odborníka na myslivost. Co se tam , místo nesmyslných tvrzení nejdřív seznámit třeba s tamní nákazovou situaci ohledně AMO? Co se tak podívat kde tam jsou v současnosti lány kukuřice? Atd.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.4.2024 17:35
Vzhledem k tomu, že se jedná vlastně o návrh KDH a né radikálů ze SNS, tak to dává větší smysl než sem čekal. Odstřel se bude týkat problémových jedinců z problémových oblastí, kde budou zároveň zakázána i ta myslivecká vnadiště, která ty zvířata akorát lákají blíž k lidem.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.4.2024 18:15 Reaguje na Slovan
No a poslední útok medvěda, kde zranil 2 lidi, byl nedaleko nelegálního mysliveckého vnadiště! Dokonalá ukázka toho, že tento problém s vnadišti je reálný.

https://www.aktuality.sk/clanok/PFlM8Bk/utok-medveda-na-turistov-sa-odohral-nedaleko-nelegalneho-vnadiska-pozor-na-jezkov-v-zahradach-tyzdenny-eko-vyber/?utm_source=diva.sk&utm_medium=article&utm_content=premium-box&utm_campaign=cross
Odpovědět
Hu

Hunter

19.4.2024 09:42 Reaguje na Slovan
To je samozřejmě naprostý nesmysl, hojně propagovaný ekotlupou. Vnadiště fungovala i v době, kdy populační hustota byla 600-800 medvědů a zcela bez problémů. Za další, jak je možné, že nedochází k hromadnému napadání myslivců, kteří na ty vnadiště chodí krmit a chodí na kazatelny a z nich v ranních nebo večerních hodinách. Navíc kolem každé dědiny jsou pole, na kterých se často pěstuje plodina, pro medvědy atraktivní (obilovina, kukuřice). Dnes není problém na těch polích zaznamenat přítomnost třeba 5ti až 15 medvědů, zejména v období mléčné zralosti. Prostě ekotlupa si vymyslela výmluvu aby krev nezůstala na jejich rukou a teď to podle hesla "100x opakovaná lež se stává pravdou" budou omílat pořád dokola. Skutečnou příčinou současné situace jsou početní stavy medvěda hnědého díky nesmyslné absolutní ochraně a dokud nedojde k početní redukci, tak se to bude opakovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2024 10:04 Reaguje na Hunter
Přesně tak a ještě jste měl připsat, že bez vnadišť
nelze účinně tlumit nejen škodnou, ale hlavně černou
zvěř. Je to nejúčinnější individuální způsob lovu
černé s možností výběru loveného zvířete. Je tu čas
si zvěř prohlédnout a ulovit ty kusy, které má smysl
lovit a které nikoliv. Můj známý stačí odlovit i ty
migrující tlupy černé z Polska pouze díky vnadiště
a pohodlné kazatelny, kde přetrpí i mrazivou noc.
Jinak co chcete po EKO nedoucích, kteří mají svá
"moudra? vyčtená pouze z příruček jim podobných.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.4.2024 10:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Samozřejmě, ale pokládal jsem to za zbytečné, protože ekotlupa bude stejně pořád dokola omílat ty svoje mantry. Navíc je v současné době zvýšený lov černé zvěře vzhledem k šíření AMP prioritní. Ale to je stejně pod jejich rozlišovací schopnost. Ideologie ekotlupy je mocná čarodějka která objektivní fakta v potaz prostě brát nehodlá :-).
Odpovědět
su

19.4.2024 14:57 Reaguje na Hunter
No jo, Ideologie huntertlupy :).
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 11:30 Reaguje na Hunter
Nevoní vám to, co? Nedivím se. Ale je třeba ukazovat realitu a ne jen opakovat ty myslivecké pohádky o tom, jak ty vnadiště nemají žádný vliv. Na ten problém se upozorňuje už pěknou dobu. Přehlížení toho reálného problému je známkou nulové sebereflexe. Myslivci o nich vědí, jsou opatrnější - na rozdíl od lidí, kteří nemají šajnu o tom, že tam něco takového je. A dávat ty dobroty kousek od cest je prostě šílenost. To člověk jen doufá, že to není cílené ohrožení lidí.
Pokud se má medvěd regulovat, mělo by to jít v ruce s prevencí a na základě odborného posouzení populace pomocí monitoringu. A ne, že to budou posuzovat jen jedna strana, ale obě skupiny, ochranáři s myslivci, společně. Jen tak se asi dostaneme k reálným počtům a ke kompromisům.
No a že se bez toho nedá regulovat divočák? Však se to viditelně nezvládá i s nimi…
Odpovědět
Ra

Radek

19.4.2024 12:32 Reaguje na Slovan
Cituji , Myslivci o nich vědí, jsou opatrnější - na rozdíl od lidí, kteří nemají šajnu o tom, že tam něco takového je.
Nevím jestli jste to udělal cíleně ale podle toho co píšete víše jsou ochranáři blbci kteří neví že se pohybují v lokalitě kde jsou medvědi . Hlavně díky nim přemnožení !
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 13:55 Reaguje na Radek
Chápání textu, tam je problém. Znovu a lépe.
Všichni vědí, že tam medvědi jsou, ale nevědí o těch vnadištích a o tom zvýšeném riziku střetnutí než v místech, kde to není. To je ale naprosto logické.
Odpovědět
Ra

Radek

19.4.2024 17:09 Reaguje na Slovan
Všichni vědí o všem jen vám ochráncům do měst se to nedoneslo
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.4.2024 06:16 Reaguje na Slovan
Jak to že nevědí? Vy nevíte o tamní ochranářské aplikaci ohledně vnadišť? Nevíte o vyhláškách upravujících vnadění? Nebo se vám to spíš nehodí do těch vašich pomluv?
Odpovědět
su

19.4.2024 14:59 Reaguje na Radek
Přemnoženi jsou díky polovníkům, kteří je naučili chodit na vnnadiště do 200 od obcí!
Odpovědět
Hu

Hunter

19.4.2024 16:44 Reaguje na
Jasně, a když budu mít na zahradě švestkovy sad, tak lakam medvědy do dědiny. Ach jo, není nad experta zachranbrouka.
Odpovědět
su

19.4.2024 19:25 Reaguje na Hunter
Na sady to nesvádějte - ty plodí akorát na podzim, podívejte se na ty svoje hromady sraček (doslova), které sypete do přírody po celý rok. Ono je to vlastně nádherné - jdete krásnou přírodou, hory, louky, lesy a najednou se před vámi zjeví obří hromada pečiva, melounů, kravských hlav a vnitřností - hlavně ta slovenská vnadiště ta jsou fakt excelentní. Vy polovníci máte opravdu zvláštní estetický vkus - možná bude lepší, když si to vysypete doma na zahradu ))))).
Odpovědět
Hu

Hunter

20.4.2024 13:38 Reaguje na
Taky včelaři jsou pěkný hajzlove, nastavej si ty uly a vceliny hned u dědiny a lákají tím medvědy do intravilanu obce.
Odpovědět
su

20.4.2024 21:01 Reaguje na Hunter
No jo no, vy polovníci, zemědělci, lesníci, včelaři vlastně za nic nemůžete, že....za všechno můžou JEN ochranáři. To, že jste pokurvili celý hory je vám fuk - hlavně, že ted budete mít důvoda zase zabíjet. Takže můžete slavit, dočkali jste se. Takže zabíjejme, Bůh to žádá!!!
Odpovědět
Ra

Radek

21.4.2024 10:58 Reaguje na
Myslivci jsou schopni chovu a redukce a kdyby jim do toho neplkali ochranáři , nebyly by škody na plodinách ,lesích a hlavně by nebyly škody na životech . Zemědělci a lesníci dělají svoji práci za kterou jsou vidět výsledky , na rozdíl od ochranářských blbů žijících ve městech , za kterými jsou vidět , přemnožení predátoři kteří nemají co žrát , kdyby totiž měli co žrát taky by se drželi od lidí hodně daleko , jen hladová šelma ztrácí přirozenou plachost a vše co se jí ted bude dít je kvůli blbcům žijících ve městech , místní lidi věděli vždy jak a co je potřeba dělat .
Odpovědět
su

21.4.2024 13:37 Reaguje na Radek
Hm - Zemědělci a lesníci dělají svoji práci za kterou jsou vidět výsledky - to jediné je pravda. Jinak nemáte pravdu v ničem. Ale to se u nevzdělaných očekává.
Odpovědět
Ra

Radek

19.4.2024 17:08 Reaguje na
Plky ochranáře z bytu někde v paneláku, chtělo by to ven mezi medvědy , možná by se rozsvítilo
Odpovědět
su

19.4.2024 19:26 Reaguje na Radek
Plky polovníka z Čech, který viděl medvěda akorát na obrázku - chtělo by to ven mezi medvědy , možná by se rozsvítilo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 20:28 Reaguje na
Pán to zná blíže, než tušíte, níže máte ještě bližší pohled. "Kauza" vnadiště jsou jen klacek na polovníky, jak na ně hodit příčinu medvědích útoků.
Odpovědět
su

19.4.2024 20:46 Reaguje na Karel Zvářal
Však to je jeden z důvodů synantropizace medvědů, stejně jako v Rumunsku. Takže ANO, jsou za tu situaci plně spoluzodpovědní!!!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 20:58 Reaguje na
Za synantropizací hřivnáče, březňačky, volavky, morčáka, kuny, prasete... nejsou vnadiště, nýbrž A) výrazný nárůst stavů B) klidová městská zóna, kde se neloví (nehonební pozemky).

Já si naopak myslím, že díky vnadištím jsou medvědí potravní nároky částečně uspokojeny, takže už neputují dále do města (viz. pojídači svíček).
Odpovědět
su

19.4.2024 22:03 Reaguje na Karel Zvářal
Uffff...tak tenhle komentář je bizzar.......
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 22:04 Reaguje na Karel Zvářal
Samozrejme, veď do roku 1998 sa vnadilo na konský kadáver a problém nebol.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.4.2024 05:39 Reaguje na Peter Sládek
Děkuji za komentář. Dojímají mě tyto přestřelky, kdo za co může a kdo kým manipuluje. Prostě udělat z důsledku příčinu a z viníka "oběť" bez mrknutí oka. Všechno musí mít své meze/mantinely, a pokud se problémy řeší kosmeticky, tím víc se podstata obnažuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.4.2024 13:55 Reaguje na Karel Zvářal
Až budete mít chvilku, najděte si na YT videa medvědů v Rumunsku chráněných NGO placených bohatými státy. Výsledkem jsou mrtvé ovce, děti, zmrzačení bačové, medvědi u kontejnerů na odpadky, lezoucí přes plot až do kuchyní a zoufalí lidé... ale prý za tuto synantropizaci a teror můžou myslivci a návnady, se tu dovídám od osob, kterým jsou ohrožené deti ukradené. Ehm.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2024 12:39 Reaguje na Slovan
Tady máte jednu realitu:
https://cnn.iprima.cz/na-vychodnim-slovensku-radil-medved-selma-roztrhala-tristakiloveho-byka-nedaleko-obydli-434709?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1267900&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 13:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No a já snad tvrdím, že to není možné? Je, ale třeba tohle je vyložené vyvolávání hysterie a hledání senzace tam kde není. Ještě že se nepíše o každém případu zabité slepice liškou, fakt…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2024 14:10 Reaguje na Slovan

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 14:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2024 14:51 Reaguje na Slovan
Hrajete si na pánaboha. Protěžujete přemnožené medvědy a práce a životy jiných Vás nezajímají. Kolik muselo těm chovatelům dát práce, abvy toho býčka vychovali a pak hladový medvěd během pár okamžiků zmaří život toho dobytčete a možná dva roky práce těch chovatelů. A já jsem ignor? Fajn, pokud já jsem ignor, tak Vy jste magor, který nectí jiné životy a cizí práci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 14:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To mělo jít sem.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 17:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já si hraju na pánaboha, tak to jo…
Tak si ještě jednou přečtěte mé názory, protože evidentně buď nechápete anebo chápat spíš nechcete. Většinou se s váma dá normálně diskutovat, ale jakmile jde o téma medvěd/vlk a není po vašem, tak začnete akorát zběsile útočit. Nechápu. Co naopak chápu je, že majitel toho býčka je naštvaný a řekněme smutný. Ale jak sám tvrdí, je to poprvé za 20 let co to dělá. Je tohle info do médií? Podle mě prostě ne. To není 60 zvířat, ale jedno. Zároveň to nepodceňuji ani nezlehčuji a je dobře, že to kompetentní lidé řeší. Ale tohle je obyčejné šíření paniky.
Tím “ignor” jsem myslel, že vás budu ignorovat, protože se nehodlám bavit s někým, kdo mě nazývá nějakým magorem a je jedno, zda si před to dáte “eko” nebo ne. Buď semnou diskutujte slušně jako já s vámi a nebo vůbec. Protože to pak ztrácí význam a je to jak “diskuze” někde v hospodě.
Odpovědět
su

19.4.2024 19:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bože to jsou zase nesmysly....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z cizího krev neteče, že. Dojímají mě ty kampaně z ciziny proti regulaci přemnožených slonů v Botswaně, přemnožených medvědů na SK apod. Když Rumuni nabízeli kritikům, ať si jich zopár odvezou, naráz zmlkli - nemáne zájem...

Toto (aktivismus) je branže založená na aroganci, pokrytectví a lži. Všichni chytří, co by se mělo, jak by se mělo - ale být v kůži domorodců denodenně ohrožovaných útokem, to by si sakra rozmysleli s nimi měnit!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 14:56 Reaguje na Karel Zvářal
1* Souhlas. Jakýkoliv kompromis nemožný.
Odpovědět
PE

Petr Elias

19.4.2024 16:14 Reaguje na Slovan
Hele, už tady máte i odborníky na přemnožené slony. :D Odborníky, kteří by nejraději na jedné straně regulovali lidskou populaci v Africe, a na druhé straně řvou že chudáky Afričany ohrožují ,,přemnožení,, sloni. :D Jen doplním, že před sto lety žilo v Africe nějakých 10M+ slonů, dnes je to 400k. ;)
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 13:10 Reaguje na Slovan
Jedna faktická
Nejedná "se vlastně o návrh KDH", je to vládny návrh. Na návrhu spolupracoval JUDr. Viliam Karas z KDH ako expert.Nikto mu jeho podiel neuprel aj sa mu minister ŽP "radikál zo SNS" verejne poďakoval a jeho zásluhu vyzdvihol. Vďaka podielu opozičného KDH návrh podporili v parlamente okrem 3 vládnych strán aj 2 opozičné, prešiel preto dokonca s ústavnou väčšinou.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 14:00 Reaguje na Peter Sládek
Je to prakticky návrh KDH, který ta strana představila ještě v době, kdy Taraba básnil o tom, že nic jiného než ústavní zákon nic nevyřeší. No ale aby nebyl pro své voliče jen neschopný tlučhuba, spokojil se alespoň s tímto.
https://kdh.sk/kdh-nepodpori-novelu-ustavneho-zakona-k-medvedom-predklada-vlastne-riesenie/

Pro mě jsou lidé v SNS naprosté dno politiky a je katastrofou, že MŽP dostali zrovna oni.
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 14:57 Reaguje na Slovan
Taraba o ničom nebásnil, ale presadzoval plán A, t.j. návrh zákona ako ústavného, aby bol v silnejšej pozícii voči EU legislatíve. Pretože na ústavný zákon sú potrebné aj hlasy opozície a tá dala najavo, že ho nepodporí, Taraba pristúpil na plán B. Ale nie preto aby "nebyl pro své voliče jen neschopný tlučhuba" ale preto, lebo sme v "nebezpečí z prodlení". A lepší je vrabec v hrsti ako holub na streche.
Takže sa zachoval úplne správne ako vecný a štandardný politik, ktorý vo výsledku dokonca presadil dobrú vec naprieč politickým spektrom. Že je to pre vás úplné dno politiky je vaša vec, možno ste bol spokojný s riadením rezortu nevzdelaným Budajom, z ktorého si urobili mimovládky šliapací betlehem. Posudzujem veci nezaujate, možno preto, že som nikdy nevolil žiadnu z menovaných strán.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 17:49 Reaguje na Peter Sládek
Je to návrh z dílny KDH. Odkaz jsem předložil. Taraba jen už něco potřeboval. Naštěstí to není nic, co by populaci medvěda dokázalo ohrozit.
Mimochodem, Taraba byl v minulém parlamentu poslancem za LSNS, tedy Kotlebu (fašouny). To samé oba Kuffovci. O Huliakovi snad raději ani nemluvit. I ten za LSNS kandidoval, jen se tam nedostal. To je mi panečku vzdělaná elita hodná vedení MŽP! Gratuluji! A to se Pelle dušoval, že s fašouny nepůjde... haha.
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 18:30 Reaguje na Slovan
Ste skvelý, na Reductio ad Hitlerum vám stačilo 5 riadkov. Kľudne v tom zotrvajte, takáto argumentačná výbava je zárukou potvrdenia vašej vlastnej pravdy vždy a všade.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.4.2024 18:59 Reaguje na Peter Sládek
Chci Vám říct, že co se týče turistiky, jsem nad Slovenskem stejně jako nad zuboženým Rumunskem terorizovaným medvědy, lámala hůl, a poohlížela se po západní zemi. Tak držím palce, ať novela je účinná. Zatím to vypadá na dobrou práci p. Taraby, 1*.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.4.2024 19:33 Reaguje na Jarka O.
Pan Šeděnka je za to ekoslovo (uprostřed) mazán, ale má pravdu, a ta (někdy) dráždí/"bolí". Prosazovat přání úzké skupiny proti vůli a potřebám místních je právě TO, čím označuje pozici jmenované strany. Pro mě je to vrchol drzosti a arogance.

Nic než vlci/medvědi/bobři.
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 19:53 Reaguje na Jarka O.
Jarka O. O turistiku tu už nejde, ale o normálny život. V 19 okresoch je vyhlásená mimoriadna situácia. Včera sa prechádzal medveď po hrisku ZŠ, ktorú som navštevoval.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.4.2024 20:10 Reaguje na Peter Sládek
To je fakt dost! Věříte, že ta novela bude stačit?
Odpovědět
PS

Peter Sládek

19.4.2024 20:13 Reaguje na Jarka O.
Uvidí sa. Zatiaľ jediná možnosť. A ešte ju môže vrátiť prezidentka.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2024 20:57 Reaguje na Peter Sládek
Pouze poukazuji na to, kdo toho nevzdělaného Budaje slavnostně nahradil a co jsou ti lidé reálně zač. Není to snad pravda? Nebyli to poslanci za Kotlebovce či jejich kandidáti? Kdyby se to Kotlebovi nerozpadlo, jsou tam za ně doteď…
Odpovědět
Hu

Hunter

19.4.2024 10:15
Redukce početních stavů ochranářů?????

https://www.aktuality.sk/clanok/bP6jt0W/na-polane-ochranar-strielal-na-medvedicu-postrelil-kolegu/

Odpovědět
PE

Petr Elias

19.4.2024 10:25
Tak ten odstřel povolte no. Alespoň budou mít myslivci, lovci a jiní vypití exoti radost. Ale připravte tam pár sanitek a hodně černých pytlů. ;)
Odpovědět
Ra

Radek

19.4.2024 10:39 Reaguje na Petr Elias
Zatím ti záchranáři lítají pro turisty a ochranáře co lozí všude a hlavně tam kde nejsou značené jejich cesty , myslivci žijí vesele dál a pomáhají v boji proti šíření AMP .
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2024 19:12
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-na-slovensku-utocil-medved-muzi-pokousal-obe-nohy-40468747#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Věčné téma, alespoň v posledních letech. Zítra to tu máme.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.4.2024 19:20
Další "přehnaná hysterie":
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-na-slovensku-utocil-medved-muzi-pokousal-obe-nohy-40468747#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist