https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/slovensko-chce-zalohami-zajistit-sber-pet-lahvi-a-plechovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko chce zálohami zajistit sběr PET lahví a plechovek

5.1.2021 17:14 | BRATISLAVA (ČTK)
Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny).
Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny).
Foto | Steve / Flickr
Slovensko chce již do roku 2025 prostřednictvím zálohování zajistit, že se vysbírá nejméně 90 procent plastových lahví a plechovek. Novinářům to řekl ministr životního prostřední Ján Budaj. Provoz systému, s jehož spuštěním se počítá na začátku příštího roku, zajistí konsorcium složené z domácích výrobců nealkoholických nápojů a piva, stejně jako ze zástupců maloobchodu.
 

"Jsem přesvědčen, že nikdo nebude zahazovat plechovku ani plastové obaly," řekl Budaj. Stávající zákon podle něj předpokládá, že plánovaného cíle u podílu vysbíraných vratných nápojových obalů bude dosaženo později, než počítá nejnovější plán.

Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny), zatímco původně se počítalo s nižší částkou. Zálohování budou podléhat nápojové obaly s objemem od 0,1 do tří litrů, které budou opatřeny příslušným kódem. Spotřebitelé je budou moci vrátit na 6500 místech po celé zemi, a to i prostřednictvím automatů.

Od zavedení zálohování plastových lahví a plechovek si ministerstvo slibuje méně odpadu. Kromě toho úřad plánuje zahájit kampaň za sbírání plastových lahví odhozených v přírodě.

Zmíněné konsorcium bylo jediným zájemcem o provozování systému zálohování plastových lahví a plechovek na Slovensku. Podle jeho odhadu prvotní investice správce do systému dosáhnou pět milionů eur (131 milionů Kč) a dalších 30 milionů eur (783 milionů Kč) na straně obchodu.

Na slovenský trh se ročně podle dřívějších informací dostane miliarda PET lahví, z tohoto množství končí dvě pětiny na skládkách. Systém zálohování nápojových obalů už dříve zavedla desítka evropských zemí.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

5.1.2021 18:58
Pokud vím, tak u nás se udávala "návratnost" petek asi 85% - bez jakéhokoli zálohování. To měli Slováci tak odlišná čísla, že se jim zálohování vyplatí? Anebo se tu zase jen draho a zbytečně krmí nějaká banda parazitů se zeleným nátěrem?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

5.1.2021 19:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Máte pravdu, tento systém je dvakrát dražší než celý současný systém (sklo, papír, plast, NK a kovy) a to se vytřídí ne jen jedna komodita, ale jen jedna část jedné komodity (jen PET).
Je to umělé navýšení cen některých komodit zejména balených vod. Je to stavba "hladové zdi."
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.1.2021 19:24 Reaguje na Vladimír Hošek
Zase se ale nebudou po lesích válet ty PETtky a nikdo
nebude muset každoročně organizovat jejich sběr.
Pokud už ji někdo pohodí, tak ji druhý zvedne a vrátí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.1.2021 20:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Ono se jich zase tolik nepovaluje. A petku s poškozeným kódem (čili také petku opršelou a vyšisovanou) nikdo sbírat a vracet nebude, protože by za ni nic nedostal.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.1.2021 08:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Jste naivní a zcela neznalý. Systém je také financován velkým množstvím neodebraných lahví (když se vám nápoj orosí, tak už se Vám zálohovanou láhev nepodaří vrátit, takže žádné chlazení nápoje v ledničce a už zcela ne v potoce). Takže nejen, že se zhroutí dosavadní systém sběru plastů, tak je také možné, že těch PET lahví na veřejném prostranství přibude.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.1.2021 11:19 Reaguje na Vladimír Hošek
Víte raději být naivní a věřit na větší motivaci k odevzdání odpadů, než pouze lamentovat a přehlížet to smetí v lesích, v okolí řek nebo rovnou v nich omílané pod splavy a zachycené někde v křoví. Deset
zemí v EU je stejně naivních a to, že se kód smaže není vinou systému, ale výrobců a lze lehce změnit. Stačí vykupovat všechny bez rozdílu a kódu a ztráty hradit z rozdílu v záloze a ve výkupní ceně.
Zálohovat třeba 4 korunami a vykupovat za 3. Tím
můžete mít každou čtvrtou láhev bezprizorní, pokud se ale nenajdou vykuci, kteří je budou dovážet
od špindírů bez výkupu, což bych se u našinců
ani nedivil. Každopádně nejsou Slováci sami
a my se alespoň máme kde poučit. Časem se ukáže,
zda je to lepší a nebo horší řešení, ale to
dosavadní motivuje recyklovat pouze část lidí
a zbytek se tím nezabývá a recyklaci neřeší.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.1.2021 15:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Vaše naivita zdá se, že je bezmezná. Stačí se podívat do Německa. Nicméně Vám řeknu ještě jeden argument recyklát vytvářený automaty měl svého času 4x nižší finanční zhodnocení proti českému systému. A, že současný systém třídění by se zhroutil pro Vás není argument. To, že logistika svozu bude pro občana třikrát náročnější pro vás není také argument. Pro vyhození několika miliard do stoupy pro vás stačí slib, že se sníží littering, který se zatím nikde nekonal. Když jsme to tři roky zpět analyzovali tak za ty více náklady by se k dnešnímu dni daly v ČR pořídit dvě spalovny (ještě štěstí, že to lobisté neprosadili).

Jen tak mimochodem v současné době je problém ten recyklát z PETu využít a kdyby se těch pět miliard vynaložilo, tak by ta vytříděná hmota dost často končila ve skládce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2021 10:05 Reaguje na Vladimír Hošek
Jsem připraven, pokud to zde zavedou, každou láhev, kterou se nepodaří vrátit, jít hodit někam do rezervace.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

8.1.2021 12:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Předpokládám, že to ironie není. Nicméně tento systém si něco takového zasluhuje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 11:28 Reaguje na Vladimír Hošek
"Car zasolil nám, i zasolme my carovi", jak praví klasik.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

5.1.2021 21:41
Je to výhra jen pro ty výrobce těch automatů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.1.2021 08:43
Článek je (záměrně?) zmatený. Plechovku nebo PET láhev z přírody nikdo v souvislosti se zálohováním nevysbírá, protože za ni zálohu nedostane.

Ten systém čárkových kódů jsem viděl v Německu u příbuzných a je jednoznačně financován z toho, že se část záloh nepodaří získat zpět (mj. proto, že čárkové kódy jsou schválně vytištěny barvou, která se velice snadno a rychle rozmaže). Je to prostě čirá zlodějina, pro jejíž aktéry bych byl ochoten podpořit znovuzavedení onoho středověkého odsekávání zlodějských rukou. A motivace k prosazování zavedení této zlodějiny je vcelku jasná.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

6.1.2021 09:40
on si někdo ještě dneska kupuje balenou vodu ??
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.1.2021 15:40 Reaguje na Robert Jirman
Když vidím plné regály různých balených vod v obchodních domech, tak asi ano. Minimálně v perlivé vodě máte navíc to nasycení.
Odpovědět
Václav Kovalčík

Václav Kovalčík

9.1.2021 16:35
Slovensko dělá dobrou věc. Také jsem tohle navrhoval, o tom psal, aby se to zavedlo i v ČR. Stejně to tak navrhovali lidé přede mnou i současní. Zatím bez odezvy u nás. Pořád jsem a budu pro toto zálohování plastových lahví.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 10:33 Reaguje na Václav Kovalčík
Prostě je to totální zlodějina, proto budu vždy proti. PETky vracím, pokud je nepoužiji na zahradě jako miniskleníky nebo pro kapkovou závlahu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.1.2021 13:46 Reaguje na Václav Kovalčík
PROČ je to dobrá věc????
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist