https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/slovensky-premier-kritizoval-dohodu-ohledne-prerozdeleni-zisku-pohrozil-odvetou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský premiér kritizoval dohodu ohledně přerozdělení zisků, pohrozil odvetou

2.10.2022 00:33 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenský premiér Eduard Heger kritizoval dohodu členských států EU ohledně přerozdělování zisků v energetice, která podle něj Bratislavě nepomůže. Slovensko podle něj hlasovalo proti předloženému návrhu. Heger zároveň pohrozil zastavením vývozu již prodané elektřiny ze Slovenska, pokud země nedostane finanční podporu; tou by mohl být i souhlas s využitím evropských fondů na kompenzace vysokých cen energií. Český ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela ale řekl, že Slovensko se přímo proti balíku krizových opatření na bruselské schůzce nevyjádřilo, šéf slovenského resortu hospodářství Karel Hirman nicméně podle agentury TASR tvrdí, že byl proti opatřením připraveným Evropskou komisí a že Slovensko stále prosazuje zastropování velkoobchodních cen plynu.
 

"Tato opatření nám nijak nepomáhají v zápase s energetickou krizí, proto jsme byli (při hlasování) proti. Mělo to být řešení, které pomůže všem, na Slovensko se zapomnělo," řekl Heger k politické dohodě.

Podle Síkely se nicméně na pátečním jednání v Bruselu žádný členský stát "nevyjádřil přímo proti" balíku krizových opatření. Na otázku ohledně Hegerovy kritiky odpověděl, že vychází z toho, co zaznělo při debatě ministrů. "Pokud se Slovensko vyjádří v rámci technického hlasování proti, tak je to samozřejmě jejich právo," dodal.

Jedna z částí krizového balíku schváleného na mimořádném jednání unijních ministrů energetiky stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn. Veškeré příjmy nad touto hranicí mohou státy využít pro vlastní opatření.

Bratislava podle Hegera ovšem prosazovala, aby vybraná daň z nepřiměřených zisků byla přerozdělena mezi členské země podle jejich spotřeby. Heger řekl, že v případě přerozdělení například v závislosti na počtu obyvatel by Slovensku z očekávaného výběru zmíněné daně v celé EU připadlo 1,5 miliardy eur (37 miliard korun), zatímco podle schváleného návrhu to bude jen 115 milionů eur (2,8 miliardy korun). Schválená unijní předloha podle Hegera počítá jen s možností dobrovolného přerozdělování vybrané daně mezi jednotlivé země na základě pozdější dohody a pouze s možností zdanění obchodníků s elektřinou.

Slovensko proto podle Hegera požaduje kompenzace, a to například souhlas EU s tím, aby mohlo peníze z evropských fondů použít na pomoc podnikům v souvislosti s vysokými cenami energií. V opačném případě pohrozil premiér odvetou.

"Jasně jsme pojmenovali i v Bruselu, že my nenecháme slovenské firmy a občany ve štychu. Máme plán B, elektřina, která se na Slovensku vyrobí, nepůjde do zemí, které ji mají koupenou, ale dáme ji našim občanům a našim firmám,“ řekl Heger. Dodal, že elektřinu, která bude na Slovensku vyrobena v příštím roce, v minulosti koupili také zahraniční obchodníci, a to za výrazně méně, než jsou nynější tržní ceny.

Slovenský parlament tento týden schválil zákon, na jehož základě bude moci vláda například přikázat energetickým firmám, aby elektřinu za kabinetem stanovenou cenu dodávaly určeným skupinám odběratelů. Největší výrobce elektřiny v zemi, společnost Slovenské elektrárně, ovšem varovala, že takový krok by mohl vyústit v její krach. Podnik, ve kterém má podíl i Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského, totiž prodal do zahraničí zhruba polovinu z plánované produkce na příští rok. Pokud by firma měla dostát svým závazkům, musela by elektřinu kupovat na trhu, kde elektřina letos výrazně zdražila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (51)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 07:24
No jo no, Slovensko přišlo o elektřinu ve společnosti, kde má SR jen 1/3 akcií majoritní vlastníci prodali roční výrobu a tak mají akorát na svíčky. Situace na trhu se změnila tak, že Slovensko je v nedobře situaci ale dostalo se do ni samo v kontextu následné tržní situace. Je zajímavé podle reakcí, že si nepřipouští selhání dozorových úřadů pro energetickou bezpečnost a kdyby majitelé elektrárny Mochovce neprodali elektřinu na trh, museli by ukončit práce na dalším bloku. Tedy Evropské řešení co si pan Heger přál není možné a jediné co dává právně smysl by bylo vyplatit podíly a stát se majoritním vlastníkem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 08:17
To je už ryzí komunismus, přerozdělovat zisky v celé Evropě dle potřeby, nejlépe Slovákům. Ať se chovají rozumně, jako naše vláda a neslibují strop na 1.5 kč/kWh, který stejně neudělají.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2022 08:40
Ukládat nové daně ze zisků je důkazem o selhání systému.
Měl by se upravit systém a ne ze sebe dělat Jánošíka, který bohatým bral a chudým rozdával.
Primitivní forma komunismu zakrytá kydy o "výjimečné" situaci a další bláboly. Ostatně co také chtít od neomarxistů v Bruselu s jejich dotacemi
a přerozdělováním.
Naprosto stejný obrázek jako socialistické ČSSR včetně plánovaného hospodářství a centrálního řízení . To jsme to teda dopracovali .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 09:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsme ve válce a válečná ekonomika je vždy silně zestátněná a tím pádem socialistická (ne sociální!!!).
Tento systém bohatým brát a chudým dávat je dnes naprosto nutný, sám jste sem dával příklad, jak okradli babičku.

Ale vypadá to dobře, dnes jsme asi na vrcholu krize a už se to začíná lámat. Odhaduji, že v lednu se to skutečně zlomí a ceny plynu (a tím i elektřiny) už budou stabilně klesat.

Napište vlastní názor, jak se bude ta krize vyvíjet. Vyzval jsem i Studničku, tak to pak můžeme porovnat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 10:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Když prodají půlku produkce a stát vyjde naprázdno je to velmi blízko k vytunelovaní, jen rozdíl je že vytunelovali komoditu. Slováci nejsou ve válce ale jsou ve stavu komoditních nedostatků. Jsme všichni ve fázi, kdy se mění politické a společenské klima a může dojít ke zhroucení státních útvarů. Na Slovensku se nakoupila špatná manažerská rozhodnutí, na to žádné fondy nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 11:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Prodávali tu produkci v době, kdy se ještě nevědělo, jaký to vezme vangl.
Jsme v energetické válce a právě stabilita, tj.neshazování vlád, nezmatkování a neměněním politického klimatu máme šnaci to bez fatálních problémů vyhrát.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.10.2022 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Teda Hanzl, mě by opravdu zajímalo dle čeho jsme ve válce, že tu mluvíte o válečné ekonomice.

Nouzový stav není, válečný stav není, tak tu neblábolte vy bolševiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 16:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zabokovat energetickou surovinu, která dělá Evropě možná 30% energetické spotřeby, to je napadení velmi těžkým kalibrem. To, že EU a naše vláda to zvládá v pohodě, ještě neznamená, že váka není a hlavně, nepřítel má ještě x možností útočit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 10:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když se má zhroutil kapitalismus, tak to nějak bude nebo si snad myslíte, že ty neumelové a netahla co jsou dnes na střední a na základce budou touí bušit na směny v montovaných, když přece znají jazyky? Ne, oni chtějí mít peníze a zbavit se k smrti ne práci
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 10:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
...Touží bušit na směny...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 10:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hroutíte se leda tak vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
A ještě Putin.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
čas ukáže co se zhroutí pane Hanzl
Odpovědět
sv

s v

2.10.2022 14:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

2.10.2022 18:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 10:33
Obávám se, že odpálením těch dvou rour Putin jen naznačoval možnosti.
Já ale doufám, že mu EU a NATO jasně sdělilo, že odpálení nějakého norského nebo jiného plynovodu do Evropy bude bráno jako útok na členské země NATO a okamžitě se tak oživí článek 5.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.10.2022 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
A co třeba konkurenční boj, navíc plyn platí Putinovi válku, proč by to dělal? Takže podle mýho mu byly naznačeny "možnosti" (mantinely)...
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.10.2022 11:34 Reaguje na Karel Zvářal
Plyn přes Nord stream už Putinovi válku neplatí zhruba měsíc, Nord streamem stejně nic neteklo. Zákazníka najde veškerý plyn, který kdokoliv dokáže do Evropy dodat a stejně je to málo, takže v této situaci ani nepředstavuje pro nikoho konkurenci.
Zničení Nord streamu se v podstatě rovná vyhlášení války EU/NATO, kdo by a jakou by měl motivaci něco takového riskovat? Jedině ten kdo už nemá co ztratit...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.10.2022 12:47 Reaguje na Emil Novák
V minulých dnech jsem slyšel v přímém přenosu jednoho západního (česky mluvícího) komentátora a byl překvapen, koho jako možné viníky jmenoval. Více k tomu nemám potřebu přidávat, počkáme si na rozuzlení tajenky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 11:34 Reaguje na Karel Zvářal
Ty roury byly odstavené, takže neměly na Evropu žádný vliv.
Takže to muselo být čistě demonstrativní.
A kdo na tom má zájem kromě Putina? Amíci mají smlouvyna LNG a ví, že NIKDO s Putinem už žádnou smlouvu neuzavře a kdo jiný? Ukrajinci? Ti mají jiné starosti.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.10.2022 19:30
Současný prodej elektrické energie v Evropě je na hlavu postavený. Kdyby se podobně prodával chléb, tak by to probíhalo asi takto, všichni výrobci by nabídli nějakou cenu za 1kg, no a podle nejvyšší nabídky by se chléb prodával všem a všude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.10.2022 19:51 Reaguje na Vladimír Hošek
Kdyby existoval evropský trh s chlebem, tak by to zhruba tak fungovalo. Tedy s tím že by to nebylo podle nejvyšší nabídky ale podle nejvyšší nabídky, za kterou je ten chléb ještě někdo ochoten koupit. A úplně stejně to funguje s jinými komoditami, třeba s mědí, ropou nebo bauxitem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.10.2022 20:57 Reaguje na Emil Novák
Když mám hlad, tak koupím chléb za cokoliv a uvedu vám
příklad, kdy v koncentráku lidé měnili chléb za zlato.
Tak samo to funguje se vším, co nutně potřebuji v danou
dobu. Vy odmítnete přeplatit třeba životně důležitý lék
a nebo plyn, když umíráte mrazem? K čemu budou mrtvému
peníze a k čemu mi budou peníze, když budu mrznout? Vy
možná drahé energie odmítnete, ale pro některé lidi není
nic tak drahé, aby si to nekoupili a toho spekulanti nyní
využívají. Cenu životně nutné komodity při jejím nedostatku nelze přece snížit jejím odmítnutím, ale pouze zaplavením trhu komoditou levnější. To je ale už dnes minulostí, když
tu není levnější konkurence a zbývá pouze drahý LNG a ještě
v omezeném množství. Tak ho tedy odmítněte jako já, ale
jsou lidé a firmy, které ho nutně potřebují a nemají ho
jak nahradit. Ti ho koupí, nebo zmrznou, či zkrachují!
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.10.2022 21:07 Reaguje na Břetislav Machaček
1) Nic z toho nepopírá to co jsem psal.
2) Já nepotřebuji odmítat LNG, mám ho zatím za stejnou cenu jako jsem měl ten ruský.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2022 20:35 Reaguje na Vladimír Hošek
Elektřina je nestlačitelná a nepytlovatelná, takže musí jít do sítě vždycky přesně tolik, kolik se spotřebuje. A proto cenu rozhodne vždy ta poslední elektrárna, která dodá poslední kiloWatty.
A tím, že je elektřiny málo, (ve Francii schází snad 12 celých Temelínů výkonu), musí to být vždycky ta plynovka.
Putin měl z pekla štěstí a v pekle skončí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.10.2022 21:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Neschází ve Francii žádných "12 celých Temelínů", oproti loňsku schází cca 8 reaktorů (ne elektráren), oproti roku 2020 schází ještě daleko méně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 08:01 Reaguje na Emil Novák
Pokud vím, Frantíci mají odstavených asi 27 bloků s výkonem přes 20 GW.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
To ale neznamená že schází "12 celých Temelínů". Francouzské reaktory nikdy neběží všechny najednou a nikdo nepočítá s tím, že by měly, zvlášť ne na začátku října. Oproti stejnému období v předchozích letech chybí letos opravdu maximálně nějakých 8 reaktorů (každý den se to mění).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 09:43 Reaguje na Emil Novák
Předevčírem na ČT24 o půl šesté tohle vysvětloval náš nějaký expert, jméno jsem zapomněl.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč píšete o 12 celých Temelínech, když vám to vysvětlil expert?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 09:49 Reaguje na Emil Novák
Protože on hovořil o DVANÁCTI Temelínech. Co je na tom nepochopitelného?
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 09:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Pak jsou dvě možnosti. Buď to nebyl expert, nebo výrazně pravděpodbnější možnost, že jste opět nepochopil co ten expert říkal. Že je ekvivalent 12 Temelínů odstavený ještě neznamená, že těch 12 Temelínů chybí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 11:25 Reaguje na Emil Novák
Hovořil o tom, kolik elektřiny v Evropě tou odstávkou chybí. To se nedá nepochopit, to není kachní křivka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 11:32 Reaguje na Pavel Hanzl
To tvrdíte vy, že o tom hovořil. A data ukazují, že je to nesmysl, žádných 12 Temelínů nechybí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 15:42 Reaguje na Emil Novák
Aj tak sa može.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.10.2022 21:20 Reaguje na Pavel Hanzl
No vidíte Hanzle, tak jste to možná konečně pochopil :-))).

Odstavují se domácí levnější zdroje a tak nedostatek el. energie nahrazují drahé zdroje navíc závislé na dovozu paliva.

To je jeden ze zásadních chybných kroků energetické politiky Německa, potažmo EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 08:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muhehehe vy jste fakt komik. Odstavené francouzské bloky jsou příkladem chybné energetické politiky Německa. A zachránit to má co? Jaderné bloky sídlící zatím na Paroubkově Marsu.
Voni sou hlava, pane vachmajstr...
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 08:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte nápad na nějaký spolehlivější zdroj než francouzské reaktory? Jaký?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 09:41 Reaguje na Emil Novák
Pořád to samý:
maximální rychlostí spustit nové LNG terminály.
Kopnout do hader Frantíky, ať to urychleně zase spustí.
Stavět maximální kapacity v OZE.
Připravovat stavbu mastodonta i podmínky pro SMR.
Ještě by bylo dobré dokopat Skopčáky, aby se vymastili na odstavování jaderek a radši spustili znovu ty už odstavené (pokud to jde).
Musíme bojovat na všech frontách, jinak to nedopadne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
LNG terminál není zdroj elektřiny, "Frantíci" dělají co umí a žádné kopání kohokoliv kamkoliv ničemu nepomůže, "maximální kapacity v OZE" spolehlivost nijak nezlepší ale naopak zhorší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 10:54 Reaguje na Emil Novák
Terminál LNG JE pro Evropu zdroj energie, stejně jako benzínka pro vaše auto.
Každá elektřina, tj. i ta z OZE, přispívá do energetického mixu, takže je jednoznačně plus.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale není to zdroj elektřiny, Hanzle, stejně jako není zdroj elektřiny benzínka pro moje auto.
"Každá elektřina, tj. i ta z OZE, přispívá do energetického mixu", ale nikoliv ke spolehlivosti, o které je řeč. Tu naopak občasné zdroje jednoznačně zhoršují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 11:21 Reaguje na Emil Novák
Vaše auto jezdí na nebeskou manu, já vím.
Pokud mám 9 měsíců el. z fve ty tři doplním tradičním zdrojem, mám spolehlivost velmi dobrou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak s takovou "spolehlivostí" vás pošle každý do háje i kdybyste ji měl, jako že nic takového nemáte. Nehledě na cenu takového utility-scale řešení, která by byla brutální.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 15:44 Reaguje na Emil Novák
Chudáci Němčouři, mají jen 50% elektřiny z OZE........
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.10.2022 16:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Copak spolehlivost, ale jmelí!
Se spolehlivostí nemá podíl OZE vůbec nic společného.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.10.2022 08:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Překvapení se nekoná, Hanzl stále nepochopil!

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 09:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zato Studnička dal cha cha cha kachňála!! Tolik sexu naráz??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.10.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vezměte si prášek na uklidnění a nevytahujte tu témata, při kterých jste se pokaždé vždy ztrapnil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2022 10:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster C21: "už to tu bylo". nějaký upgrade se nedaří?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.10.2022 11:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Klystýre, kachňála jste opět vytáhnul vy, tak co se divíte?

Ten váš příspěvek tak sedí spíše na ten váš předchozí :-)))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist