https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/statni-lesy-cr-a-vojenske-lesy-vratily-smenu-73.500-ha-lesu-do-puvodniho-stavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní Lesy ČR a Vojenské lesy vrátily směnu 73.500 ha lesů do původního stavu

3.5.2022 01:11 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Les v Rumunsku
Les v Rumunsku
Státní podniky Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky České republiky (VLS) k 1. květnu vrátily do původního stavu směnu pozemků a staveb, kterou provedly loni k 30. červnu, uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Směnu, kterou loni schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), následně odmítli ministři současného kabinetu Petra Fialy (ODS).
 

Bezúplatná směna se týkala práva hospodaření na 73 500 hektarech lesů v majetku státu. Po provedení směny k 30. červnu 2021 mělo od 1. ledna 2022 následovat faktické převzetí lesů novými správci. To se již ale nestalo, protože 30. prosince 2021 pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) směnu zastavili. Následně návrat k původnímu stavu 30. března schválila vláda.

Ministerstva zemědělství a obrany směnu odmítla kvůli provozním a obranným důvodům. Z provozních jmenovala především hospodářský aspekt, tedy vliv na ekonomiku LČR a VLS. K obranným důvodům patřilo ponechání nakládání s pozemky vojenského újezdu Ralsko v gesci ministerstva obrany. Jde o území, na kterém se konají vojenská cvičení armády ČR i NATO.

"Zájem armády má nyní přednost a je tak zásadní, že převod pozemků v původních parametrech nedával smysl," uvedl dnes pověřený generální ředitel LČR Jiří Groda. Smlouvu o návratu směny státní podniky uzavřely na konci dubna.

Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) směnu zdůvodnila snahou zlepšit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity.

Lesy ČR měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32.500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Vojenské lesy a statky ČR měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41. 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

Lesy ČR spravují 1,19 milionu hektarů lesů, tedy téměř polovinu lesů v zemi. Vojenské lesy a statky hospodaří po celé ČR na více než 140 000 hektarech půdy ve vojenských újezdech, armádních cvičištích a v jejich okolí. Ve správě mají asi pět procent českých lesů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.5.2022 10:55
Moc by mě zajímalo, co v tom byl za tunel, když se nahlas deklarovalo, že žádná ze zúčastněných stran na tom nic nezíská.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.5.2022 20:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proč by nutně muselo jít o tunel? Prostě se asi nepocitalo s tím, že by armáda ty prostory potřebovala.Jak jistě víte, situace se změnila, a v lesích namísto pestováni stromů nám bude cvičit nějaká armáda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist