https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/stromem-roku-2018-je-lipa-z-velkych-opatovic-na-blanensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromem roku 2018 je lípa z Velkých Opatovic na Blanensku

12.10.2018 06:05 | BRNO (ČTK)
Místní ji neříkají lípa, ale lepa.
Místní ji neříkají lípa, ale lepa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Nadace Partnerství
Titul Strom roku 2018 získala lípa z Velkých Opatovic na Blanensku. Zůstala jako jediná z 16 Stromů svobody, které v Opatovicích vysázeli v roce 1918 na počest vzniku Československa. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončila lípa z Lázní Bohdaneč na Pardubicku, třetí je lípa svobody z Rtyně v Podkrkonoší. Anketu pořádala již posedmnácté Nadace Partnerství. Její výsledky včera vyhlásila v Brně v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm.
 

Letos o podporu veřejnosti soupeřily výhradně takzvané Stromy svobody, které upomínají na důležité milníky samostatného Československa. V anketě hlaovalo více než 50.000, z toho pro vítěznou lípu přes 26.000. Je to zhruba o 22.000 hlasů více, než získal strom na druhém místě. "Vítězku ankety označujeme jako poslední ze sester. Jako jediná z šestnácti lip svobody, které se sázely ve Velkých Opatovicích na počest vzniku našeho samostatného státu, přečkala dodnes. Zdárně přežila i ořezy kvůli elektrickému vedení a vyhnula se dokonce i kácení, které jí hrozilo kvůli vytvoření parkoviště," uvedla koordinátorka ankety Andrea Krůpová. Doplnila, že blízká vinárna dnes nese jméno U Lípy. Zádvorská lepa, jak jí tamní říkají, je podle Krůpové nejen významným orientačním bodem ve městě, ale i symbolem nezdolnosti a svobody státu.

Lidé o vítězném stromu rozhodovali prostřednictvím dárcovských SMS a hlasovacích archů. Hlasování bylo zpoplatněné. Letošní výtěžek přesáhl 160.000 korun, organizátoři je rozdělí mezi dvanáct finálových stromů podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat. Peníze se použijí k péči o stromy, úpravě jejich okolí nebo k výsadbě nových stromů.

Vítězný strom také ošetří arboristé a bude soutěžit v nadnárodním pokračování ankety o cenu Evropský strom roku.

Anketa Strom roku chce zvýšit zájem veřejnosti o městskou zeleň a přírodu a podle pořadatelů se to daří. Loni titul získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku, který roste v památkově chráněném zámeckém parku. Obdržel přes 10.000 hlasů z celkových více než 40.000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist