https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/stromoradi-vysazena-na-jare-v-ceskem-raji-kvuli-suchu-chradnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromořadí vysazená na jaře v Českém ráji kvůli suchu chřadnou

12.8.2019 00:08 | KARLOVICE (ČTK)
Stromořadí vysazená letos na jaře v Českém ráji kvůli suchu chřadnou. Nepomáhá ani zalévání. Lesy ČR vysadily v oblasti letos v dubnu 279 dubů letních, šest jírovců maďalů, jednu jabloň a 28 třešní, které nahradily poškozené dřeviny, které firma musela vykácet.
Stromořadí vysazená letos na jaře v Českém ráji kvůli suchu chřadnou. Nepomáhá ani zalévání. Lesy ČR vysadily v oblasti letos v dubnu 279 dubů letních, šest jírovců maďalů, jednu jabloň a 28 třešní, které nahradily poškozené dřeviny, které firma musela vykácet.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Stromořadí vysazená letos na jaře v Českém ráji kvůli suchu chřadnou. Nepomáhá ani zalévání. Lesy ČR vysadily v oblasti letos v dubnu 279 dubů letních, šest jírovců maďalů, jednu jabloň a 28 třešní, které nahradily poškozené dřeviny, které firma musela vykácet. Sucho a nedostatek srážek ale zejména dubům neprospívají a stromy chřadnou. Některé bude zřejmě třeba vysadit znovu. V pátek o tom informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 
Stromořadí v Českém ráji
Stromořadí v Českém ráji
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR

"Specifické je to tím, že jsou to velké stromy, několikametrové a i přes tu soustředěnou péči, kdy je od začátku července spolu s obcí Karlovice průběžně zaléváme, usychají. Zalévá je náš personál, zalévají je místní hasiči, přesto vysazené duby schnou doslova před očima," řekl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář. Suchu podle něj zatím odolávají třešně a jírovce.

Aleje podnik na jaře obnovil na Valdštejně, nad Radčí, v Bukovině a v Sedmihorkách - Pelešanech. "Podobné aleje nesázíme každý rok. Výsadba byla završením projektu, kdy jsme z důvodu bezpečnosti návštěvníků část stromů pokáceli a větší část jich ošetřili. To, co jsme pokáceli, jsme také nahradili," doplnil Řičář. Lesníci chtějí na podzim zdravotní stav každého stromu v novém stromořadí vyhodnotit a uhynulé nahradit. Může jít až o desítky stromů.

V některých městech začali kvůli suchu testovat nový způsob zavlažování stromů speciálními vaky s vodou. Osvědčily se v Novém Boru, testují je v Jablonci nad Nisou. Systém pomáhá hlavně při aklimatizaci nových výsadeb v náročných podmínkách městských ulic. Řičář nevyloučil, že by také Lesy ČR mohly u podobných výsadeb alejí v budoucnu systém použít. "Je třeba si ale uvědomit, že ta situace je ještě horší u stromů v lese, které nemůžeme zalévat," dodal Řičář. Vlivem klimatických podmínek podle něj usychají i stromy s kvalitním kořenovým systémem, jako jsou borovice nebo modříny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Va

Vašek

12.8.2019 18:48
Soudruzi z Lesů ČR udělali někde chybu.
Měli zasadit dub zimní, nikoliv letní.

"Dub zimní je výrazně světlomilný a teplomilný, i když poněkud méně než dub letní. Snese oproti němu mnohem méně úživná stanoviště, roste zpravidla na chudých, mělkých a kyselých půdách, typicky propustných, písčitých nebo kamenitých, někdy ale i na bohatších stanovištích a na vápencích. Nesnáší přemokření, záplavy a oglejené půdy." zdroj Wikipedia

Loni na podzim jsme vysadili 3 ks dubu zimního (výška cca 150 cm) a zatím se drží.
Jsou v nekvalitní půdě ve středním polabí s celodenním osluněním. Umělá zálivka proběhla max. 4x.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist