https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-cesi-maji-jednu-z-nejnizsich-spotreb-vody-v-eu-prumerne-88-litru-za-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi mají jednu z nejnižších spotřeb vody v EU, průměrně 88 litrů za den

23.3.2024 01:51 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Češi spotřebovávají méně vody než lidé ve většině zemí Evropské unie. Vyplývá to z výzkumů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) a společnosti Wilo. Průměrný Čech spotřebuje za den zhruba 88 litrů vody, což je o polovinu méně než v roce 1989. V roce 2020 to bylo 89,2 litrů, ČR se tak v tomto roce ve spotřebě umístila na třetím místě za Maltou a Estonskem. Naopak špatné hodnocení má Česko ve využívání vody.
 

Důvodem pro dobré hospodaření s vodou je podle mluvčího Pražské vody a kanalizace (PVK) Tomáše Mrázka zdražování vodného. Lidé se tak naučili s vodou šetřit. “Pražané v roce 1990 platili za 1000 litrů vody 80 haléřů. Od té doby cena vodného postupně roste až na letošních 144,80 Kč za kubík,” uvedl pro ČTK Mrázek.

I v Praze klesá spotřeba vody. V roce 1990 to bylo 209 litrů na osobu za den, v loňském roce 103 litrů. Podle Mrázka to umožňují také moderní technologie, které si lidé pořizují do domácností. Například termoregulační baterie ušetří vodu spotřebovanou před začátkem sprchování na naladění vhodné teploty.

Česko se ale v souvislosti s vodohospodářstvím potýká i s problémy. Podle ředitele SOVAK Viléma Žáka například chybí propojení vodárenských soustav, Česko tak přichází o značnou část srážkové vody. V indexu využívání vody, který vyčísluje, kolik se jí odebírá a kolik se po použití vrátí do životního prostředí, se ČR nachází na pátém místě v EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.3.2024 05:46
Je to katastrofa. Počet obyvatel máme stejný a drahota vede lidi ke škudlení i v oblasti spotřeby vody. Třikrát menší spotřebu máme třeba oproti Španělsku, které má nedostatek vodních drojů.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.3.2024 07:16 Reaguje na Richard Vacek
Šetření není špatné ale dělá mi starost spíš těch 6250 obcí, do kterých více či méně vedou vodovodní trubky. Tedy údržba velmi rozsáhlé vodovodní infrastrukturu. Což se podepisuje v cenách, které platíme a čítaly, které vyplácíme.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.3.2024 07:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
a cizince které vyplácíme na dividendách.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.3.2024 09:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud lze zřídit studnu, není dnes problém zajistit si z ní zdroj nezávadné vody (reverzní osmóza) na pití a vaření a neupravenou studniční vodu (která je často nevhodná k pití) používat na vše ostatní. Nejen že není potřeba udržovat kilometry trubek v řídce osídleném území, ale je to i levnější.
Odpovědět
hi

23.3.2024 07:00
Katastrofa to je především ve Španělsku, kde asi vodu nemají třikrát levnější než u nás, takže zaplatí za vodu podstatně více než u nás. Na jihu v Barceloně mají přehrady prázdné a dodávky vody budou muset stejně omezovat. Budou muset budovat nové zdroje a vodné zdražovat, pokud to nebude stát dotovat.
Šetření vodou je zcela na místě a omezovat zbytečné plýtvání bychom měli i v jiných oblastech.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.3.2024 08:10 Reaguje na
mě spíš děsí kvalita vody ( biologicky a chemicky), která protéká říčními koryty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.3.2024 08:37
Údaj vytržený z kontextu neřekne téměř nic. Pokud se nevezmou údaje z regionu a neprotáhnou solidní analýzou s racionálními závěry, potom nelze dojít k potřebným závěrům.
Odpovědět
na

23.3.2024 08:51
Podle této logiky mám spotřebu prakticky nula, když pouze jednou za čas zapnu dálkovou vodu, abych měl změnu, protože chutná trochu jinak. Jinak jedu většinou na studniční a to mi spotřebu nikdo neměří. A takových lidí asi bude hodně, tak je někdo může vůbec odhadovat spotřebu vody v Česku?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.3.2024 10:54 Reaguje na
Stejně se to počítá i ve světě, ale nezapomeňte na to, že lidí se
svými zdroji je minimum a že se do toho počítá i voda k zalévání
trávníků. Kamarád byl 2 měsíce u rodiny v Kalifornii, kde denně
padlo 10 kubíků pouze na automatické zalévání trávy a o sprchování
5x denně se vyjádřil, že mu příbuzní připomínali spíše hrochy, než
lidi. Buď byli ve volném čase v bazénu a nebo pod sprchou. Takže
srovnávat nesrovnatelné je hloupost a myslet si jak šetříte, když
tu vodu ze studny neplatíte může být dočasné. Jednou se můžete
dočkat měřáků a platby za vodu z podzemí, které vám nepatří! Za
tu už platí firmy a je otázkou času, kdy to přijde na vás a vám
podobné.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.3.2024 09:07
Hodně slabý článek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.3.2024 11:04
Ono to chce srovnávat srovnatelné domácnosti a nikoliv průměr. Například
měřit spotřebu v městské zástavbě a taky potřebu nutné hygieny. Ve vedrech
se asi nikdo nebude sprchovat stejně často, jako někdo v mrazu a nebo ten,
který ani nemá koupelnu. Ve středověku byla spotřeba vody v pár litrech,
které si lidé přinesli ve vědru, ale dnes stačí otočit kohoutkem a dokud
je co, tak voda teče. Je bohužel paradox, že vodu dotujeme Španělům, kteří
u nás vodovody provozují, vodou šetříme a oni s ní plýtvají, protože ji
mají o mnoho levnější. Dobře nám ale tak, když jsme prodali i vodu a už
zbývá prodat vzduch a platit za jeho dýchání.
Odpovědět
FD

František Dvořák

23.3.2024 11:43
Špindírové.
Odpovědět
hi

23.3.2024 13:45
Zatím je reverzní osmóza nesrovnatelně dražší než voda z vodovodu. Při spotřebě vody cca 100 l/osobu a den to je 10 Kč/osobu den. Tak to mi nepřipadá jako katastrofa.
Spotřeba vody L/ob.den se počítá pouze u obyvatel napojených na veřejný vodovod z fakturované vody dle vodoměru a podělené počtem napojených obyvatel.
Převážnou část ceny vody tvoří fixní náklady, takže paradoxně, když je malá spotřeba vody na obyvatele, tak vychází větší cena vody za m3. Takže ve Španělsku, když mají levnější cenu vody, ale třikrát větší spotřebu než u nás zaplatí na osobu/rok větší částku než u nás.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.3.2024 14:18 Reaguje na
Reverzní osmóza je levnější. Připravuje se tím jen voda na pití a vaření. Jednorázový náklad cca 8000 Kč (vlastní jednotka + DTS měřák pro kontrolu funkčnosti)
https://www.mangala.cz/ro106mp2k-filtracni-jednotka-p-180.html
Roční náklad cca 300 Kč (mechanické filtry cca 2 roky, membrána, mineralizátor cca 5 let). Poslední čínskou membránu mám od roku 2014 a stále má vysokou účinnost.
Odpovědět
hi

23.3.2024 21:45 Reaguje na Richard Vacek
To jsem neznal. Problém ale může být v létě, když je dlouho sucho a ve studni není voda. Rovněž voda na mytí nádobí, praní a koupání ze studny nemusí být vždy úplně ideální.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.3.2024 14:31
Češi myjte se.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist