https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-elektrinu-z-ceskeho-uhli-brzy-dokazi-nahradit-zahranicni-levnejsi-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Elektřinu z českého uhlí brzy dokáží nahradit zahraniční levnější zdroje

25.9.2024 11:30 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Elektřinu z českých uhelných elektráren mohou v nejbližších letech dostatečně spolehlivě nahradit levnější zdroje z okolních států, vyplývá ze studie projektu Fakta o klimatu, kterou má ČTK k dispozici. Naopak v teplárenství se podle autorů studie bude v nejbližších letech uhlí dál spalovat a dekarbonizace bude pomalejší. Pro udržení nízké ceny elektřiny a tepla je při odklonu od uhlí důležitý rozvoj moderní energetiky založené na obnovitelných zdrojích, uvádí studie.
 
Drtivou většinu českých uhelných elektráren by podle analytického týmu Fakta o klimatu při zvýšení cen emisních povolenek nebylo ekonomicky výhodné provozovat. Z trhu s elektřinou by tyto elektrárny vytlačily levnější zdroje především z okolních států, jejichž kapacita je dostatečná i na pokrytí potřeb ČR. Odlišná situace je ale v uhelném teplárenství, kde podle studie nelze výrobu tak snadno nahradit, jako je tomu u elektřiny.

Ze studie vyplynulo, že Česko potřebuje rozvíjet solární a větrnou energetiku, neboť by to mohlo snížit velkoobchodní ceny elektřiny a zároveň její dovoz. Nutné je také rozšiřovat sítě, aby bylo možné připojovat další obnovitelné zdroje. K zajištění spolehlivé a cenově dostupné dodávky elektřiny a tepla bude důležité dočasně udržet v provozu zbývající uhelné teplárny a k tomu nutnou těžbu uhlí, dokud nebudou k dispozici náhradní zdroje. Udržet v provozu uhelné elektrárny vychází podle studie odhadem asi na šest miliard korun veřejné podpory ročně do roku 2028.

Mezi státy, které při dražší emisní povolence navýší export, patří Švédsko, Rumunsko nebo Itálie. Některé státy se z čistých dovozců stanou vývozci, například Rakousko nebo Řecko.

Studie se zabývá dvěma způsoby, jak rozvíjet energetické zdroje do roku 2028. Rychlejší rozvoj má proti pomalejšímu, přirozenějšímu vývoji několik výhod. Bude potřeba méně dovážet elektřinu ze zahraničí, výroba elektřiny bude levnější a vznikne méně emisí. Navíc, pokud se správně postaví nové kogenerační zdroje, které vyrábí teplo i elektřinu zároveň, a posílí se schopnost ukládat a řídit energii, může Česko snadněji nahradit větší množství uhelných tepláren, vyplývá ze studie.

Rychlejší rozvoj zdrojů do roku 2028 v rozsahu uvedeném ve studii může velkoobchodní elektřinu v Česku zlevnit téměř o sedm eur (v převodu kolem 176 Kč) za megawatthodinu, uvádí studie. Elektřina v Česku i tak nejspíš bude dražší než v Německu, avšak levnější než v Polsku.

Evropská unie se chce stát klimaticky neutrálním blokem do roku 2050, což vyžaduje odklon od uhlí, a tím snížit emise skleníkových plynů. Jedním z nástrojů je přechod na obnovitelné zdroje energie, což ukládají politické iniciativy v Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal). Dalším příkladem mohou být emisní povolenky, které platí provozovatelé z energeticky náročných odvětí za vypouštění emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (140)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

25.9.2024 12:47
Proboha, to jsou pitomci. Ani slovo o potřebě záložních zdrojů a motivaci k regulaci spotřeby, která tento problém nesmírně zesložiťuje a zdražuje. Jak může někdo takovou studii brát vážně?
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

25.9.2024 12:56 Reaguje na Jiří Svoboda
Jen pitomec kritizuje studii, kterou nečetl: "K obnovitelným zdrojům bude kromě vysoce účinné kogenerace potřeba doplnit i špičkové zdroje elektřiny s pružnou regulací výkonu. Jde o důležité záložní zdroje pro období s největší poptávkou po elektřině a současně s nízkou výrobou ze slunce
a větru. Z celkového pohledu se to týká jen malé části roku a mnohdy jen krátkých úseků v délce pouhých několika hodin, nicméně může jít i o úseky dlouhé až týden nebo dva. Pro vyrovnávání špiček je velmi důležitá flexibilita spotřeby a krátkodobá akumulace elektřiny (viz KAPITOLA 5.2), ale nelze na ni výhradně spoléhat."
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.9.2024 14:33 Reaguje na Ivo Kohn
Jak si to představujete? Obecně je to tvrzení pravda, ale je to sen jako o králových šatech. Ony takové zdroje reálně neexistují. Buď by potřebovaly ruský plyn, anebo vodík. Ani jedno z toho není.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.9.2024 15:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jiná věc je, co s tou elektřinou z OZE v době obrovských přebytků. Elektrolyzéry jsou strašně drahé. Jak skladovat vodík? Jak z něj něco smysluplného (třeba jedovatý metylalkohol či čpavek) vyrábět? Kdo to snese za humny? Těch problémů je strašně moc a nelze před nimi zavírat oči.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 16:07 Reaguje na Jiří Svoboda
Těch problému nebude asi fakz cha cha "strašně moc", ale hlavně se už dlouhodobě řeší a rozvoj vodíku i jiných akumulací běží na plný pecky. Ale ono to trvá, zdroje OZE se budují rychleji, bo je v tom bambilión soukromých investic a technologie jsou dávno zmáknuté.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozvoj vodíku běží podle Hanzla "na plný pecky už zhruba pět let" a pořád kde nic tu nic. Stále čekáme na první funkční prototyp takové vodíkové akumulace s uveřejněnou cenou kolik taková akumulace stojí. Je jako paní Colombová, pořád se o ní mluví ale nikdo ji nikdy neviděl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.9.2024 08:53 Reaguje na Emil Novák
To samé SMR, natož mastodontní JE v Dukovanech. Vy neuznáváte technický rozvoj, bo je příliš pomalý, že?
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.9.2024 09:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozdíl je ale, milý Hanzle, v tom, že nikdo netvrdil, že rozvoj SMR nebo "mastodontní JE v Dukovanech" "běží na plný pecky". Chápete ten rozdíl?
Technický rozvoj samozřejmě uznávám, neuznávám vaše svazácké výkřiky o tom jak je všechno vyřešené během pár let, protože někdo má plán...
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli je příliš pomalý nebo ne je v toto případě úplně jedno ... byť samozřejmě nebude nikdy dost rychlý, to už tak na světě chodí .. co ale není jedno je když jsou cíle stanoveny bez ohledu na to, jak se ten rozvoj posouvá.
Což je přesně tento případ.
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

26.9.2024 08:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Výroba vodíku a akumulace (obecně) je na to asi stejně, jako jaderná fúze. Vyvíjí se dlouho, je za "humny" a v nejbližších 20ti letech doplní OZE o tolik potřebnou akumulaci na zimu. :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.9.2024 08:57 Reaguje na Oldřich Vašíček
Asi to trvá, všechny nové věci chtějí svůj čas. My stavíme další blok mastodontní JE už roku asi 2011? a už máme vyhodnocený tendr, taky švunk, že?
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.9.2024 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
My nestavíme "další blok mastodontní JE už roku asi 2011", Hanzle, přestaňte lhát. Záměr postavit nový jaderný zdroj v Dukovanech byl zveřejněný v roce 2020, tendr vyhlášen v roce 2022. Jde o prověřenou technologii u které nám dodavatel může dát jasnou cenovku a ručit za dodání té technologie. U vodíku nic takového neexistuje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.9.2024 12:45 Reaguje na Oldřich Vašíček
Jedna věc je něco vyvinout, aby to aspoň z dálky připomínalo rentabilitu, druhá věc je uplatnit o masově v praxi. Zde se fúze a vodík drasticky liší. Zatímco fúze je otázka kompaktního zdroje připojeného k síti, vodík je zdroj OZE elektřiny, zatím velmi drahý elektrolyzér, strašně náročné skladování a složité rozvody. A pak z toho zase (aspoň občas) dělat elektřinu. Jste vůbec schopen si toto představit?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 08:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Že si prostě s těma blbejma řečma nedáte pokoj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.9.2024 08:55 Reaguje na Jiří Svoboda
Musím trochu korigovat vaše blbé řeči...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 09:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to nedělejte systémem kolovrátek.
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:42 Reaguje na Jiří Svoboda
On si prostě nemůže pomoci ... je to silnější než on:-))).
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.9.2024 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě tu mám pro mistra Hanzla celkem aktuální popis jak ten rozvoj vodíku "běží na plný pecky". Dobře si ten článek uložte, až zase budete mít potřebu vodík vychvalovat, nejdřív si ho přečtěte:
https://montelnews.com/news/8d5c462c-8c88-4bc2-8216-051e49a3fb2b/eu-h2-targets-too-optimistic-amid-low-financial-aid-analyst
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 11:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jak si to představuji já, je celkem jedno, nejsem autorem toho odstavce ani té studie. Jen jsem objektivně vyvracel lež: "ani slovo" a naznačil panu Svobodovi, že než se pustí do nějakých závěrů, měl by si ji alespoň přečíst.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.9.2024 12:57 Reaguje na Ivo Kohn
Vaši kritiku beru.

Ovšem v té studii je to vše napsáno tak kulatě, nekriticky a alibisticky, že to vlastně nic neříká.

Každopádně mně v té studii zcela chybí, že bychom měli začít plně využívat možností chytrých sítí a začít ÚČTOVAT elektřinu podle spotových cen. Jen tak začnou všichni pomáhat síť stabilizovat a předejdeme stavům, kdy bude síť kvůli velkému podílu OZE kolabovat. Také se jasně ukáže, jak moc je hodnota elektřiny z OZE ceněná. Pokud toto co nejdříve neuděláme, naše problémy s energetickou bezpečností budou exponenciálně narůstat.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.9.2024 15:08 Reaguje na Ivo Kohn
Tak proč to nejpodstatnější není v článku zmíněno? Nebo mi chcete namluvit, že autoři studie ten článek neschvalovali a nechali si ze studie vytáhnout jen to, co se pro propagaci OZE hodí?

Jak to, že se autoři studie k článku v tomto smyslu, aspoň dodatečně nevyjádřili?

Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 11:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak trochu pochybuji o tom, že autoři studie vůbec ví, že ČTK o jejich studii napsala článek. Natož, že bude snad podléhat nějakému jejich schválení.
Odpovědět

Radek Čuda

25.9.2024 15:19 Reaguje na Ivo Kohn
Nic proti té tezi .. ale její praktická realizace by měla v reálu vypadat jak? Přesněji řečeno, jaké zdroje by měly bt těmi špičkovými s pružnou regulací výkonu.
A ještě přesněji ... kde je vezmeme a v jakém časovém horizontu? Když tedy článek hovoří o "brzy".
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.9.2024 15:48 Reaguje na Radek Čuda
Myslím, že jedině zdroje na LNG. To je dekarbonizace jak noha. Nahradit uhlí plynem, to je zhruba setina cesty k dekarbonizaci. A to jen o nás či EU. A co zbytek světa?

Navíc jsem ve studii nenašel nic, co by odpovídalo dekarbonizované společnosti potřebující výrobu elektřiny zhruba ZTROJNÁSOBIT.

Kdo to všechno bude organizovat a řídit, jak budou subjekty motivovány/donuceny, aby dělaly to "správné"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 16:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Vám tam uniká to nejdůležitější. Plynem se nahrazuje jen výpadek OZE zdrojů, tj. dny, později to budou hodiny ročně. Uhlí jelo celý rok, dost podstatný rozdíl.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, Hanzle, vám uniká, že to má být "brzy" a nejsou to ani zdaleka dny natož hodiny ale měsíce, které je potřeba nahradit. Dále vám uniká, že musí být odkud dovézt a kudy dovézt, ani jedno rozhodně vždy nemusí být samozřejmost.
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

26.9.2024 08:04 Reaguje na Pavel Hanzl
A to ty zdroje budeme provozovat (platit personál, údržbu, amortizaci a úvěry) taky jen v době, kdy bude špatné počasí a bude jich potřeba? Tzn. Za slunečného nebo větrného dne zmizí, aby zbytečně nenavyšovali cenu energií nepotřebnými náklady a jakmile se zatáhne, tak se znovu objeví? :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.9.2024 09:00 Reaguje na Oldřich Vašíček
Jistě. Jmenuje se to kapacitní platby a znamená to, že jsou nachystané zálohy pro výpadky OZE. Dokud nebude dost akumulátorů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.9.2024 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebyl jste to náhodou vy, kdo se tu pořád ohrazoval proti dotacím do fosilních zdrojů, mlel cosi o ropácích a ropákistánu, a teď vám najednou nevadí a dokonce je podporujete? "Záhada"...
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,vy pošuku, na nějaké kapacitní platby potřebujete mít komu je platit, tedy potřebujete mít ty zdroje ... a ty neexistují. A jen tak nebudou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 17:55 Reaguje na Jiří Svoboda
nevím, jestli ztrojnásobit, ale s rozvojem elektrické mobility a dalších vychytávek na elektřinu jako jsou třeba tepelná čerpadla v kontextu konce uhlí to tak nějak vycházet bude.
Takže naivita, že budeme mít na loukách FVE je dost mimo. Lidi nemají v hlavě slamník a nejsou úplně dutý.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 08:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale jak to, že vzniká tolik "kvalifikovaných" studií, které to tak nevidí. Že by další továrny na lži?
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak že to v nejbližších letech může být pouze plyn je celkem jasné. Problém ale je, jak z něj tu elektřinu vyrobíme. Bo že by se u nás stavělo nějaké hafo nových plynových zdrojů, to opravdu ne. A když k tomu připočteme jak douho u nás trvá něco postavit a jak moc se tohodle investoři pohrnou, tak škoda slov.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 11:55 Reaguje na Radek Čuda
Příslovce "brzy" použila ČTK. Já nevím, kolikrát to tady ještě budu muset napsat, ale obecně doporučuju lidem, které zaujme nějaký článek referující o nějaké studii, aby si ji nejprve přečetli, než budou horlivě diskutovat nějaké zkratky. Nicméně, pokud bych tedy měl být ambasadorem té studie, tak Vás odkážu na stranu č.32 (kapitola 5.3, nicméně i předešlá 5.2 s tím souvisí).
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:53 Reaguje na Ivo Kohn
Když str. 32, tak str. 32 "V krátkodobém horizontu jde hlavně o vysoce účinné paroplynové teplárny a vysoce flexibilní špičkové plynové elektrárny ..."

Takže jsme tam, kde jsme byli a CTK bych z toho vynechal. Bo uvedené zdroje nemáme, nevím o tom, že by se již stavěly a nebo se v dostatečné míře již řešila jejich výstavba z administrativního hlediska (primárně z pohledu územního plánování). Když k tomu připočteme kolik času u nás ta administrativní stránka zabere ... u všeho ... tak jsme si tím vaším doporučení zrovna nepomohli. ovnou dodávám, že i dále v textu jsou ty časové rámce velmi obecné a fluidní.

Jo, ale za přesný odkaz děkuji, a to jako opravdu.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 14:20 Reaguje na Radek Čuda
"Bo uvedené zdroje nemáme"
Počerady?
"nevím o tom, že by se již stavěly a nebo se v dostatečné míře již řešila jejich výstavba z administrativního hlediska"
Vysvětlivka č. 70: "Do roku 2030 mají být například dokončeny paroplynové zdroje v Mělníce, Trmicích a Opatovicích"
Také nevím, co je fluidního na časovém rámci do roku 2029, který se týká výstavby zdrojů přihlášených do aukce na provozní podporu. Nebo nerozumím té Vaší poznámce. Každopádně je to studie, ne strategický dokument státu.

A co chcete řešit z pohledu územního plánování na transformaci teplárenského průmyslu, o které ta kapitola vlastně je? Jakože teplárna na uhlí tam doteď stát mohla a po předělání na plyn už nemůže?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 17:51 Reaguje na Ivo Kohn
...ono výpadky v případě FVE zdrojů můžou být i několik měsíců...to, že se FVE a větrníky nazývají dočasnými zdroji není náhoda...
Na každý takový zdroj musíte vytvořit stejně " silnou " zálohu. Tedy tvrdit, že tyto zdroje jsou levné je opravdu do nebe volající nesmysl.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 12:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ta studie modeluje zatížení soustavy a výrobu zdrojových základen po jednotlivých hodinách s ohledem na počasí a kapacity interkonektorů. Já nevím, četl jste to vůbec? Jo a děkuju za to, že jste mi osvětlil, že OZE jsou občasné zdroje energie. To jsem vážně netušil. Zkuste to napsat autorům té studie, třeba jim to taky ještě nedošlo a v tom přehršli dat si toho vůbec nevšimli, omg.
Odpovědět
JC

Jitka Chmelová

26.9.2024 10:59 Reaguje na Ivo Kohn
Zima tak úplně krátkodobá není a navíc se spotřeba zvyšuje se zaváděním tepelných čerpadel. Německo má přepočteno několikrát víc obnovitelných zdrojů a pálí uhlí jako o život. Navíc má výjimku na podporu okamžitých zdrojů, tady se to bez podpory nevyplatí.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 12:31 Reaguje na Jitka Chmelová
Děkuju za komentář, ale já nejsem autorem toho textu. Jen jsem měl pocit, že autoři si oslovení "pitomec" úplně nezaslouží, když "ani slovo" není zcela zjevně pravda. Jinak ta studie netvrdí, že energetický mix bude ze 100% OZE, tímto Vám také doporučuji, abyste si ji přečetla, než budete psát komentář na jednu vyseknutou citaci.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.9.2024 13:03 Reaguje na Ivo Kohn
Upřímně řečeno, já se vyjadřoval ke článku, protože jsem tehdy tu studii opravdu nečetl. To vy jste si to vztáhl ke studii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 16:01 Reaguje na Jiří Svoboda
Píše to člověk, který tomu rozumí několik násobně lépe, než vy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:02 Reaguje na Pavel Hanzl
A na to jste přišel jak, že to píše člověk který tomu rozumí?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč se ten člověk vyhýbá diskusi se mnou a nevysvětlí mi to?
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

26.9.2024 12:23 Reaguje na Jiří Svoboda
Nevím, co čekáte. Že autoři budou chodit na všechny weby, které zprávu od ČTK převzaly? A budou tam diskutovat s každým, kdo je označí za pitomce, aniž by tu studii vůbec četli?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.9.2024 13:12 Reaguje na Ivo Kohn
Já znám Ondráše osobně a tyto problémy nechce otevírat. Prostě si mele pořád to svoje. Vždyť mu to vyšlo z počítače. Asi nezná pravidlo "shit in, shit out".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 17:44 Reaguje na Jiří Svoboda
no jo no, komu není přáno, tomu není pomoci... někdy si člověk řekne, že pravda je toho, kdo jí říká. Metodologie je však něco, co zkrátka je podstatné.
Tohle žvatlání jak se bude energie dovážet... v nejbližších 7 Letech to nehrozí.
To z praktického důvodu, protože není odkud by měla být dovážena... a pokud se tak stane, tak to bude velice nepravidelné...
Němci co vyrobí, to spotřebují a pokud by nebylo Francie, tak už dnes svítí loučemi.
Ekologické organizace, které nechápou ekonomické prostředí je v podstatě vzbuzují zbytečný iluze.
Jestli můžeme teoreticky dovážet, tak je to vodík, ale v nejbližší době pěti let to rozhodně nebude, protože nejsou výrobní kapacity, aby to dávalo nějaký větší smysl.
Rok 2030 je v podstatě hodně zásadní pro transformaci energetiky protože spousty projektů je k tomuto datu směřované, dá se předpokládat, že EU a podobné "instituce" budou zvyšovat tlak. Nicméně oživení ekonomiky do roku 2030 nepředpokládám...je to v zásadě něco, co se trpí.
Měli bychom si uvědomit, že nejsme v Evropě, kde nákladovost na život je hodně velká a mnoho lidí nemá kam couvat.
Jestliže máme zvýšit ekologizaci, musíme výrazně snížit nákladovost na život v ČR ale i Evropě...což jinými slovy tedy bude se muset vytvořit něco, co je více rovnostářské a plánované. Státy už jsou tak zadlužené, že se s ekonomikou něco stát musí, protože nekonečný růst zkrátka neexistuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.9.2024 16:03
Ta lež v titulku, jak faktická, tak ekonomická, připomíná lži o meandrech a poldrech, které měly ochránit lidi před účinky záplav. Nebude to fungovat bez regulačních stupňů, odchodu průmyslu, lidí a škod na zdraví ve státech, které se opět nechají obelhat. A jejich výprodeje... OZE pomáhá snad jen cizím akciovým a důchodovým fondům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 16:14 Reaguje na Jarka O.
To vám nakukal kdo? Tykač už ohlašuje zavírání svých uhláků, Křetínský to samé. Prostě elktřina ze zahraničí je levnější, což náš ropákistán neráčí chápat už nějaké desetiletí. Nějaké regulační stupně je asi jen něčí zbožné přání, nikde se nepužívají (pokud vím) ani v zemích, kde dávají OZE většinu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si přečtěte hodnocení zdrojové přiměřenosti od ČEPSu, tam je očekávaný počet hodin s nedodávkou (aka regulační stupně) vyčíslený. A není rozhodně malý.
Levnější elektřina ze zahraničí je odkud, z Německa které vyrábí nejvíc elektřiny z uhlí v EU, nebo z Polska, které je hned druhé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 20:13 Reaguje na Emil Novák
Náš ropákistán není schopen budovat OZE v dostatečném objemu, rozhodovací procesy jsou prakticky zablokované. A to trvale a nezlepší se to s žádnou další vládou. Přijdeme o enegetickou soběstačnost určitě, otázka jen zní, jestli se nebudeme propadat ve všem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:20 Reaguje na Pavel Hanzl
"OZE v dostatečném objemu" hodiny s nedodávkou vůbec nijak neřeší, protože "kupodivu" nastávají právě v doby kdy OZE v žádném objemu dostatek elektřiny nezajistí, protože ~0 × "dostatečný objem" = ~0.
Navíc "dostatečný objem OZE" znamená více než "dostatečné" množství dotací. Kde je chcete vzít? Máte pocit že zatím OZE dotujeme málo?
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

26.9.2024 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak již nastínili ostatní diskutující. Další budování OZE není řešením. V době, kdy svítí a fouká, se již nyní "skoro" obejdeme bez uhlí (jedou na min. výkon, či "volnoběh). Případně je ve stejnou dobu dostatek energie u sousedů, kteří ještě rádi zaplatí za odběr, protože jejich kapacita v OZE je silně předimenzována. :)
Problém nastává, když nesvít, nefouká, nebo obojí. Pak nejsou přebytky ani u sousedů a více těchto nevyrábějících zdrojů, to nevyřeší.
Jak se předpokládá řešit tento stav, mi není jasné.
Budováním "flexibilních" zdrojů, které pojedou jen v tomto případě? Najděte mi investora, který by do toho šel, že bude produkovat = vydělávat, jen za "špatného" počasí. Pokud ano, tak se, nějakým způsobem, bude dotovat celý provoz, aby se investice vyplatila a přinesla i očekávaný zisk.
Tzn. dotace na OZE (investice + provoz) a dotace na záložní systém (investice + provoz). Můžete mi vysvětlit, jak tento systém generuje levnou energii?
Zatím generuje jen zisk pro určitou skupinu. ;)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Co se u nás dělá s podporou výstavby nových OZE špatně? Málo se dotují přímo či nepřímo, viz Nová zelená úsporám, sdílení elektřiny či nákup elektřiny za průměrné nikoliv spotové ceny? To vše je podpora OZE!
Odpovědět
JC

Jitka Chmelová

26.9.2024 11:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Německo má v OZE několikanásobek a taky to nefunguje. Zkuste Španělsko, stačí šoupnout ČR trochu na jih a je to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2024 17:07 Reaguje na Jitka Chmelová
A to vám nakukal kdo? Co tam nefunguje?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.9.2024 16:11
Rozvíjet fotovoltaiku nebo dokonce větrníky je nesmysl, protože elektřinu z nich budeme potřebovat v době, kdy nebudou nic vyrábět. Jakmile vysvitne slunce, dostaneme tuto elektřinu zdarma z Německa, kde i teď jsou čím dál častěji záporné ceny.
A v tom to je. Mít zdroj po dobu, když OZE nefunguje. Z Německa víme, že mít takový energetický mix vede k nejdražší ceně elektřiny.
Proto je cestou vyměnit politiky, kteří úmyslně přijímají zákony, které nám energie zdražují. Dnes už to nemohou svádět na svou hloupost, dnes už vidí, jaké důsledky to pro EU má.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 20:05 Reaguje na Richard Vacek
Preboga, slunko svítí pokaždé jinde, vítr už úplně, tak co mudrujete nad OZE? Tahat solární el. přes celé Německo, když u nás svítí taky? Fakt dobrej nápad. A ten proud zadara taky nebude věčně, jak to začnou kupovat akumulátory, máte po žížalkách. Být černým pasažérem a somrákem se fakt nevyplácí.
A co s tím mají co naši politici a jací by byli lepší? Co by udělali?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.9.2024 20:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Naši politici mají mít gule a přestat se řídit ideologickými nesmysly, které jdou dokonce proti přírodním zákonům. Mají prosazovat zájmy Česka a ne jiných zemí. Voliče mají tady - ne v Bruselu, Americe nebo na Ukrajině.
Kdyby se tak chovali, už dávno jsme tady mohli mít další jaderné reaktory, dostatek levné energie pro průmysl a problémům západu bychom se smáli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 08:36 Reaguje na Richard Vacek
To je takový hezký, idologický blábol. Co to má jako znamenat nevím, co chtěl básník říci, taky ne.
Zkuste teda doplnit, prosím konkrétně.
Jaké ideologické nesmysly proti přírodním zýákonům myslíte?
Co si představujete pod pojmem český zájem?
Jak se měli chovat dle těchto zájmů? Nezrušit tendr na temelín? To byla chyba, to tvrdím taky, ale dál?
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

26.9.2024 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Např. slunce v noci nesvítí současně skoro v celé Evropě. S tím nice nenaděláte. Toto dogma, že vždy všude někde fouká nebo svítí, je naprostý nesmysl. Zkuste si namodelovat, jak by musela vypadat energetická síť zdrojově i přenosově, aby určitá oblast pokryla vždy svoji a případnou "sousední" spotřebu, když nad jinou oblastí nebudou vhodné podmínky. Není to tak složité. :)
A další problém, co když budou všude vhodné podmínky? ;) Při současném nastavení = odpojení a platba za odpojení. :)
Akumulace je jen taková chiméra. Zatím veškeré akumulační kapacity se využívají jen pro stabilizaci sítě. Žádná není využívána ani jako krátkodobá (kromě domácích). A vzhledem k tomu, že je to dobře placená služba, tak to tak i zůstane.
Odpovědět
JC

Jitka Chmelová

26.9.2024 11:05 Reaguje na Oldřich Vašíček
Pan Hanzl v noci spí, takže tento argument pro něj není směroplatný ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 08:39 Reaguje na Oldřich Vašíček
Že v noci nesvítí je skutečně objev na úrovni obou Amerik. A akumulace a čisté, špičkové zdroje, se budují pomaleji, než OZE.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 18:00
By mě zajímalo, z čeho to Rakousko bude tu elektřinu vyvážet, když nemá jádro, samo dováží elektřinu z Temelína ale aby se cítilo eko, tak jí bere přes Německo a je z velké části závislé na vodních elektrárnách, když jim ledovce odtávají.
Nebuďme vtipný.

Mi ty " vědecké" kecy připadají příliš lineární, než aby to dávalo smysl. Vše má své volatilní stránky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2024 20:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Rakušáci jdou ve velkém do větru, už mají z toho skoro 10% roční spotřeby a fučí tam stejně, jak u nás hlavně v zimě, kdy zase nesvítí. Tohle jim bude dělat rozhodující sílu a mít jádro, jsou naprosto v laláču stejně, jak Němčouři.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.9.2024 20:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Nefučí tam stejně, Hanzle, už si zase vymýšlíte. Cituji ze studie Ústavu fyziky atmosféry AV ČR: "Specifikem je území východně od Vídně, kde jsou podmínky
mimořádně příznivé, a to jak větrností, tak charakterem krajiny. Dosud se výstavba VtE koncentrovala do nejvíce větrných lokalit, zatímco většina území včetně „středně“ větrných míst se nevyužívá. V praxi je tedy nastavena hranice rentability výše než v České republice."
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:56 Reaguje na Emil Novák
Jako zkoušet to s Hanzlem přes AV ... myslíte, že to zabere:-)))?
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.9.2024 14:02 Reaguje na Radek Čuda
Na Hanzla asi ne, ale na náhodné kolemjdoucí by mohlo. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 08:45 Reaguje na Emil Novák
A a proč je teda tak vysoká koncentrace vrtulí na sever od Vídně, tedy kolem dálnice na Mikulov, kde občas jezdím? Proč ta pole končí naší státní hranicí, přes ni nefouká?
Vy někde vygůglíte nějaký úžasný rozbor a začnete s ním šermovat jak tureckou šavlí, ale na místě jste nebyl a praxe je jiná.
Přitom u nás jsou nejlepší podmínky na Vysočině.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.9.2024 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Protože dotace. Jak prosté. S dotacemi se dá postavit třeba rozhledna v údolí, stezka v korunách stromů bez stromů, nebo větrníky tam kde to nedává ekonomický smysl.
2) Já jsem na místě samozřejmě byl a tu hrůzu jsem viděl na vlastní oči, tak si nevymýšlejte, Hanzle.
3) U nás jsou nejlepší podmínky na Vysočině a přesto nejsou tak dobré jako "východně od Vídně, kde jsou podmínky mimořádně příznivé, a to jak větrností, tak charakterem krajiny".
4) Takže ten "úžasný rozbor" Ústavu fyziky atmosféry AV ČR neuznáváte, protože vy jste byl na místě a nasliněným prstem jste zjistil, že "praxe je jiná". To o vás vypovídá všechno co je potřeba vědět...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:37 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě věřím tomu, že podmínky jsou mimořádně příznivé jinde, ale vaše mantra jsou dotace a toho se držíte stále jako houno košule. Samozřejmě na rozjezd je kapitál nutný, ale musí to ekonomicky vycházet, jinak to nikdo stavět nebude. Němci na to mají energetické aukce, to je tržní věc, kde si výrobce stanovuje svoji cenu a když neuspěje, má smůlu. A nikoho nezajímá, jestli má vrtuji u řeky nebo na kopci.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Dotace nejsou žádná "mantra" ale prostá realita, která odpovídá na tu vaši otázku "proč je teda tak vysoká koncentrace vrtulí na sever od Vídně".
2) Není pravda že v Německu "nikoho nezajímá, jestli má vrtuji u řeky nebo na kopci", v těch aukcích je zakomponovaný tzv. korekční faktor, podle kterého méně větrným lokalitám přiděluje k vysoutěžené ceně bonus klidně v desítkách €/MWh, který v té vysoutěžené tržní prémii vidět není.
3) Realita téhle "tržní věci" je taková, že v naprosté většině aukcí uspěje každý přihlášený projekt, žádná soutěž se tam nekoná a všechny projekty získávají maximální možnou soutěženou cenu, protože síťovou agenturou poptávaný objem převyšuje objem nabízených projektů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:44 Reaguje na Emil Novák
Země pokrytá vrtulemi je taky dost otřešný pohled, ale asi je to jen otázka zvyku. Krajina zadrátovaná VN taky nic moc není.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
"Krajina zadrátovaná VN taky nic moc není", ale pořád mnohem lepší než "Krajina zadrátovaná VN" a ještě k tomu "pokrytá vrtulemi", které se navíc na rozdíl od drátů točí a jsou mnohem vyšší, takže daleko víc poutají pozornost. A "překvapivě" čím víc řídkých zdrojů jako větrné elektrárny, tím víc je potřeba "drátovat krajinu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.10.2024 16:19 Reaguje na Emil Novák
V životě jsem neviděl větrník připojený na vzdušné vedení.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.9.2024 13:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, zkuste se taky podívat třeba zde:

https://globalwindatlas.info/en
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt dobrý, tady je vidět, že máme podmínky pro větřáky asi stejné, jako Rakušáci. Ale u nás to prostě nejde, ropákistán vítězí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, to tam opravdu vidět není. To je opět jen další vaše zbožné přání.
Odpovědět
HH

Honza Honza

25.9.2024 18:02
Už vím, jak vyřešit problém OZE! elektřinu z FV vyrábět jen na osvícené straně zeměkoule a přes satelity (laserem?) ji distribuovat do neosvětlených míst. Že na to ještě nemáme? Tak potom je celý článek hloupost!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.9.2024 18:51 Reaguje na Honza Honza
Omotáme celou zeměkouli dráty. Vždyť GD je Vláda EK a elektrifikace.
Odpovědět
HH

Honza Honza

25.9.2024 19:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Asi tak to autor článku myslí. Pan Hanzl taky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2024 08:12
OZE nikdy nemohou být páteří energetiky .

Pokud to někdo nechápe, tak by se měl dát vyšetřit a nikoliv sedět na významných postech v Bruselu/Praze.
Dopadně to stejně jako s bývalou pýchou západní Evropy -automobilkami, které pod šíleným tlakem ekomagorů pomalu , ale jistě končí.

Objem výroby OZE určuje variabilita počasí, kterou můžeme pouze omezeně předvídat.
Můžeme mít počet OZE třeba na úrovni 200% potřebného výkonu, ale co nám je to platné, když nevyrábí ?---nutnost náhradních zdrojů, kdo a z čeho je zaplatí ?
Anebo vyrábějí za optimálních podmínek tolik, že doslova nevíme ,co s přebytečnou elektřinou.

Tímto způsobem doslova zlikvidovat energetiku EU mohli jen šílenci.
Pro dokreslení - ceny energií v USA v průměru 3x nižší !!! než v EU.
Čím potom chceme světu konkurovat , když ceny produktů jsou na globálním trhu nekonkurenceschopné ?
Odpovědět

Radek Čuda

26.9.2024 13:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
A tak třeba mohou.
Jednou.
Zatím ale nemáme šajna reálně jak.
Tím se ovšem někteří "poslové světla" nenechají odradit:-)))
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.9.2024 16:27 Reaguje na Radek Čuda
Vy tomu vůbec nerozumíte. Najděte si a přečtěte co je to
Víte, co je Meyrinkovo pravidlo?
"Položím vám otázku, kterou dostávají studenti 1. semestru finančnictví na Sorbonně v přednášce o politické ekonomii.
Víte, jak lze legálně okrást obyvatelstvo o veškeré majetky, movité i nemovité, aniž by si všimli, že jsou okrádáni? ....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 09:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Paní Drábová říkala, že postavit energetiku na OZE dokáže jen silná ekonomika a tou Německo je. A jí věřím více, než vám.
Automobilky mají problém kvůli čínským elkárám, nestíhají držte cenu, EU jim spíš pomáhá, ale asi je dotuje méně, než Čína.
Cena el. je v USA pro podniky asi poloviční, než v EU (0,145 - 0,30). Eu jede především v hi-tech. kde energetické nároky jsou poměrně nižší, dnes si přebudovává celý systém, což stojí bambilión.
Zajímavé je, že my měli zbankrotovat a rozpadnout se už v roce 21, kdy nám Putin zablokoval plyn, což byla rána jak z děla.
A nezbankrotovali sme, tak proč zrovna dnes? Fakt to nemáte celý nějak šejdrem, jak dycky?
Odpovědět
DA

DAG

26.9.2024 08:12
Studie: Elektřinu z českého uhlí brzy dokáží nahradit zahraniční levnější zdroje, a to i deset hodin denně ;)
Nepodepsaný článek a odborníci z fakta o klimatu, dál člověk nemusí číst.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.9.2024 09:03 Reaguje na DAG
A kde jsou ve studii uvedeny jména oponentů? Nebo tak vážné dokumenty se oponovat nemusí?
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

26.9.2024 08:28
Podobně psaný text se tu objevuje již dlouho. Ale kromě obecných keců typu: "...flexibilní zdroje..., ..akumulace.., apod." žádný nástin řešení nenabízí.
Když svítí, tak již nyní se skoro obejdeme bez uhlí. Naše uhelné elektrárny jedou na minimu nebo "volnoběh". Navíc, energie z FVE je v této době velký nadbytek (hlavně u našich západních sousedů) a není problém ji využít. Tzn. další budování zdrojů stejného typu bude jen kanibalizovat trh a nic nepřines (kromě zdražení díky nucenému výkupu nebo platbě za neodběr).
Flexibilním zdrojem se asi rozumí nějaká plynová elektrárna. Tzn., že investor musí "skousnout" stav, že bude produkovat = prodávat = generovat zisk, jen za nevhodných podmínek pro OZE. Ale musí být výkonově schopen nahradit většinou OZE zdrojů. Tzn. bez dotací a platbu za výkon, to nepůjde. Asi nejde "vyčarovat" elektrárnu, když je potřeba a když svítí, tak ji odčarovat a lidi dát na pracák. ;)
Takže, máme dotované nestabilní OZE, kdy dotujeme investici i provoz. A to i když nevyrábí! K tomu musíme postavit záložní "flexibilní" zdroje, které budou opět vyžadovat investiční i provozní dotaci. Může mi někdo vysvětlit, jak tento systém generuje levnou energii? A jak další budování OZE tomu prospěje? :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.9.2024 09:57
A teď realita, pane hanzl: Jak dopadli Němci, kteří si investovali do střešní elektrárny s kapacitou nad (teď nechci moc kecat, ale asi nad 30 nebo 40kWh???), počítali s pokrytím spotřeby ve svých jednosměnných provozovnách s malou akumulací do pátku, přes víkend nabitím baterek, levným výkupem nepravidelných přetoků, hlavně taky ve slunečných víkendech, a návratnosti dejme tomu 9 let. Normálně jim jsou v některé dny vypnuty měniče, nevyrobí pro sebe ani neprodají nic, musí koupit proud 5x dráž ze sítě a návratnost se tímto prodlužuje xkrát, do doby, než se elektrárna stane nezlikvidovatelným šrotem. Ten přebytek, který jsou nuceni si kupovat, pochází z balkonových a malých instalací, které se vyrojily, a darují přebytky do sítě. Takže soudruzi mysleli, až vymysleli, že někde je hlupák, který by ty množící se nepotřebnosti mohl taky kupovat. Cenu to nesníží, bo nemecký důchodce musí žít, a dá se před tím jen varovat.
Jsem laik, ale množství těchto nemecko.činských instalovaných solárů by se snad mělo podobat letní potřebě energie státu mínus letní výroba z JE, UE a vody. Plyn ne, nemáme, protože ho zdražili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 08:51 Reaguje na Jarka O.
To mi připadá silně zmateční, důchodce si nainstaloval 40kWp fve? A vypíná mu někdo měniče, když má spotřebu ze slunka? Proč? Proč kupují 5x dráž a od koho? A jaký přebytek kupují z jakých balkonů?
Můžete to nějak srovnat?
Mě to funguje normálně, jenom neprodávám, což by bylo stejně jen pár kaček.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2024 09:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Navíc jsem nedostal ani kačku dotací a po roce provozu odhaduji návratnost na 11 let s životností asi 30 let.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2024 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, to zní podobně. Po těch asi 10 letech se začne snižovat i účinnost. Vy vyrábíte jen co spotřebujete, to je jiná situace.
Balkonový solár 800W si každý SRN a Rakousku smí sám namontovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 08:46 Reaguje na Jarka O.
Po 11 letech končí záruka na většinu komponentů, což ovšem neznamená, že se to rozpadne. Skutečná životnost je silně nejasné číslo, bo nikdo to není schopen změřit, u starých panelů se měří lepší parametry, než se udávalo a li-fe baterie jsou asi to samé.
Olověná autobaterie udává životnost do 4 let, já ji měnil po 11 letech.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Na to jste přišel jak, že "u starých panelů se měří lepší parametry, než se udávalo a li-fe baterie jsou asi to samé"? Máte to podložené nějakou statistikou, nebo je to jako obvykle jen váš dojem?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:22 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, fakt nemám uloženou každou cypovinu, kterou jsem někde četl a ani dohledat ji neumím. Vím, že se o tom psalo ve více zdrojích, ovšem dnešní panely mají jinou konstrukci, takže nevím. Výrobci garantují, že po 30. letech mají mít minimálně 70% výkonu, což asi stačí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
OK, takže jako obvykle jen váš dojem. Zvlášť když ani nevíte, že garance na pokles výkonu se vztahuje skutečně jen k výkonu článku, a nikoliv na závady celého panelu, kde bývá standardní záruka 15 let a nikoliv 30, takže pokud se např. do panelu po 15 letech dostane voda, je vám ta 30letá garance úplně k ničemu. Nehledě na to, že po 15 letech obvykle ani není u koho výrobek reklamovat, protože průměrná životnost výrobců a dodavatelů je mnohem nižší než 15 let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 16:11 Reaguje na Emil Novák
Pokud mi na panel spadne ruský droun, taky je po něm, jak po žabě. Nic není stoprocentní a vše má riziko, já počítal s dotací, ale ti mašlonci ji měli vyřídit a zdupali to a zablokovali dodatečné získání. Taky jim dlužím doplatek. Ale normálně bych to celé odepsal za 6 let, což je paráda, už rok to jede.
Ale kvůli kačákám jsem to fakt nestavěl.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Pravděpodobnost že vám "na panel spadne ruský droun" je prakticky nulová, pravděpodobnost že po 10-15 letech dojde k poškození panelu vlivem povětrnostních podmínek je docela vysoká - v Německu se to odhaduje na 10 GW výkonu: https://www.pv-magazine.com/2023/09/09/weekend-read-a-10-gw-time-bomb/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:42 Reaguje na Emil Novák
Tak to já jsem v pohodě, mám jen 14 kWp.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.10.2024 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste v pohodě, to můžete po těch 10-15 letech přijít jen o 14 kWp.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.10.2024 16:17 Reaguje na Emil Novák
To bude už celý systém dávno amortizovaný a budou k dispozici pokročilejší systémy, navíc to já už řešit nebudu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2024 12:07
PH:Soukromník. Postavil si na provozovně elektrárnu a počítal s úsporami, dobrou návratností a "pomocí klimatu", o dotaci nevím. Vypadalo to na samé výhody a sociální pozitiva. Ovšem do doby, než mu dodavatel el začal produkci vypínat. On má smlouvu s dodavatelem na levný výkup solární elektriky. Na druhé straně mu dodavatel někdy produkci zastaví a on musí kupovat proud ze sítě jako ostatní lidi za obvyklou cenu. Prodává el do sítě 5x levněji než za kolik je někdy přinucen kupovat. Jeho investice prospěla jen solarním baronům, dodavateli proudu je to jedno. Tohohle bych se bála u tzv. komunální sdílené energetiky, asi by se měla zkontrolovat legislativa, jestli tam nejsou podobné podfuky.
Nadbytek el vzniká z nekontrolovatelných OZE, kterých je více typů, je jich nainstalovaná přebytečná kapacita, a oni to takhle řeší, zatím jen u sebe. Ale to je ten "levný zahraniční proud", a který stát se nechá oblafnout, stane se velmi závislým odběratelem. Není ani důvod, aby to zůstalo levné. Vypadá to na vykutálený způsob, jak z prů.. udělat pro sebe win win - kapitalismus. Skandinávci na "sdílení" el se SRN nekývli, ale někdo jiný na ně kývne.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2024 18:35 Reaguje na Jarka O.
Dnes to pěkně popsal Wagner.
https://www.osel.cz/13707-zlom-v-pohledu-na-evropskou-energetiku-jak-realisticky-je-pohled-faktu-o-klimatu.html
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.9.2024 16:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Dopadne to jak s odcizenou vodou,pokud se někdo nevzbudí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:13 Reaguje na Jarka O.
Kdo vám odcizil jakou vodu? Voda, jako nerostný zdroj je vlastnctví státu a kdo ji využívá, vlastní celou technologii a vodu prodává, je už záležitost soukromé firmy. A ta za čerpání platí dle zákona.
Žádnou krádež tam nikde nevidím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:01 Reaguje na Jarka O.
Dobře, je potřeba asi vysvětlit základní pojmy.
Cena za elektřinu, kterou platíme doma, se skládá z silové el. která je řekněme normálně za 100 eur, tj. 2.50 kč/kWh.
K tomu se připočítají všmožné daně, polatky za OZE, nájem elměru atd. atd. a především údržba přenosové sítě. A to dělá dalších asi 5.50 kč.
Proč tolik?
Naše energetika je celá silně zaostalá a normální, evropské státy, dlouhodobě investují do sítě, aby byla schopna řešit novou a úplně jinou, decentralizovanou výrobu elektřiny, kterou přináší OZE.
Jenže u nás se, především za vlády ANO, nic nedělalo, takže dnes to musíme dohánět za cenu daleko vyšších investice.
Pořád jen obviňovat někoho "nahoře" ze špatností, skutečně k poznání reality nevede.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
A ty "normální, evropské státy, dlouhodobě investují do sítě, aby byla schopna řešit novou a úplně jinou, decentralizovanou výrobu elektřiny, kterou přináší OZE", jsou podle vás které konkrétně, Hanzle?
Já jen že např. v Německu je ta koncová cena elektřiny, ve které "se připočítají všmožné daně, polatky za OZE, nájem elměru atd. atd. a především údržba přenosové sítě", ještě výrazně dražší, přestože silovou elektřinu mají o něco málo levnější než ČR. Mj. právě proto, že "dlouhodobě investují do sítě", a "kupodivu" ty investice někdo musí zaplatit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:27 Reaguje na Emil Novák
V Německu je snad trojnásobná cena práce i u energetiků, takže celý systém musí být nutně výrazně dražší. Mohutně investují do OZE, bo si odstavili jádro a spolíhali na přechodnou dobu na levný, ruský plyn, takže se to celé silně zkomplikovalo. Jak to udělat lépe a radostněji?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Ne, z prstu vycucanou trojnásobnou cenou práce i u energetiků to opravdu není, např. Francie má ještě vyšší cenu práce než Německo a elektřinu naopak mnohem levnější.
2) "Mohutně investují do OZE", a to je právě ta příčina vysoké koncové ceny elektřiny, nikoliv cena práce.
3) Jak to udělat "lépe a radostněji" jsme vám tu už mnohokrát psali, celou dobu jste to odmítal a Němce obdivoval, jak to dělají dobře, teď je jasně vidět jak moc jste se pletl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 15:57 Reaguje na Emil Novák
Vždycky, slovy VŽDYCKY jsem tvrdil, že zrušení jaderek v Německu byla pitomost. Sázka na levný ruský plyn byla logická a skočili na to v Evropě prakticky všichni, jen Poláci i Baltici stavěli LNG terminály, my brali asi třetinu z Norska, dokud to bába neprodloužil.
A v této situaci to dělají Němci asi jediným rozumným způsobem, nekupovat z Ruska ani kubík, jet na LNG a především mohutně investovat do OZE. Vy bez mastodonta žít nemůžete, Němčouři ano.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 16:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím co jste tvrdil o zrušení jaderek v Německu, vím jak jste tu obhajoval ruský plyn, ač jsme vás na nebezpečí závislosti na něm upozorňovali. Neustále jste to bagatelizoval. Obhajoval jste (a děláte to dodnes) jejich "mohutné investice do OZE" a stále jste nepochopil, že to není lék na vysoké ceny elektřiny ale naopak jedna z jejich hlavních příčin. Roky tu básníte o vodíku, ale nejen že se za tu dobu nikam neposunul, ale naopak i tahle bublina splaskává, viz odkaz výše. NuScale to samé.
Odpovědět
PV

Pavel Vavřín

28.9.2024 12:31
Tady je celkem podrobně rozebráno, proč je to celé nesmysl:https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-zlom-v-pohledu-na-evropskou-energetiku.A240927_152606_p_klima_nef
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 09:07 Reaguje na Pavel Vavřín
Není fakt potřeba pořád dokola mlátit prázdnou slámu. Budoucí energetika normálního státu bude postavena nejspíš na jádru (a není nutno stavět zrovna mastodonta, třeba postačí hejno SMR) doplněném OZE a rozsáhlými akumulacemi.
Některé státy do toho jdou bez jádra, což je násobně náročnější, ale funguje jim to, žádné blackouty se nekonají.
My musíme dohánět zpoždění a jak se nám to daří, to je otázka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Tak proč tu prázdnou slámu mlátíte, když to není potřeba?
2) Zatím vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by "hejno SMR" dokázalo vyrábět levnější elektřinu než "mastodont", spíš naopak minimálně zpočátku výrazně dražší. Takže proč se spoléhat jen na řešení které v praxi zatím nefunguje, není vyzkoušené, není licencované, na úkor řešení které víme že funguje? Jen bychom tím oddalovali řešení problému, přitom podle vás "Klimatická tragédie nám už drtí palce a rychlost dekarbonizace (zvláště v Evropě) dost rychlá není."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 15:43 Reaguje na Emil Novák
ad 1) to bylo jen shrnutí té prázdné slámy.
ad 2) já na nic nespoléhám a rozhodnutí o mastodontovi nechávám na odbornících, ale možná to vůbec nepostavíme, ale to je dost černý scénář. Dekarbonizace naší energetiky nastane s mastodontem nebo bez něj, uhláky zkrachují. Pokud nebude příští vláda natolik šílená, že je bude dotovat, budeme dovážet.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 17:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Ne, nikdo jiný prázdnou slámu nemlátí, jen vy.
Ad 2) Hluboká dekarbonizace bez "mastodontů" nastane dost těžko a moc by mě zajímalo, odkud si představujete že budeme dovážet elektřinu když zrovna nefouká a nesvítí. Všichni okolo budou mít nedostatek, snad kromě Slovenska, které bude za vodou díky "mastodontům".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2024 08:54 Reaguje na Emil Novák
Evropa je jeden elektrický obvod a když nebude fučet ani svítit, budou mít problémy všichni a cena prudce vyletí. Takže budou vydělývat akumulátory a záložní zdroje a je víceméně fuk, kde jsou. Kdo nebude mít nic, bude kupovat, což jako tragédii nevidím. Akumulátor jakéhokoliv typu, živený vlastní ve nebo fve farmou, bude asi i ekonomicky výhodný počin.
Samožejmě pouze za předpokladu, že se bude sankcionovat fosil.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.10.2024 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět jen vaše ničím nepodložené dojmy, Hanzle. Žádné akumulátory schopné pokrýt období kdy nefouká a nesvítí nemáme a ani žádné komerčně použitelné řešení na to neexistuje, takže tvrdit že to "bude asi i ekonomicky výhodný počin" není nic jiného než vaše zbožné přání. Jak jinak u vás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:35 Reaguje na Emil Novák
Bude, bude, bude, já vím, pojem čas a tím budoucnost je na vás příliš složitá úvaha.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.10.2024 19:24 Reaguje na Pavel Hanzl
S pojmem čas máte problém jedině vy sám, Hanzle. Že neumíte rozlišovat mezi přítomností a vámi vybájenou budoucností jste tu ukázal už mnohokrát.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2024 13:44
PH:Vaše dojmy jsou z laického pohledu mylné. Někdo zablokoval opakovaně JE a přes nebezpečí pro lidské životy např. i VE Heřminovy, což by byla normální cesta k modernizaci a stabilním levným energím. Zakazuje se domácí uhlí, ruský plyn se dodává za německé ceny. A vy prý chcete investovat do sítě. Jestli se budou platit fondům (cizí důchodci) pokuty za arbitráže, čímž solárníci aktuálně hrozí, pokud se prý nebudou stavět další a další cizí OZE, nebude na investice do sítí nebo ani na váš důchod. To vypadá na "evropskou spolupráci" nebo na osud Řecka? Ty arbitrážní pasti jsou nachystané, ale třeba se dají napadnout u mezinárodních soudů jako činy proti lidským právům (charta OSN). Cesta ven z tunelu je dát finance z MF jen na VE a JE, nepujčovat si u cizích, a ukázat těm s "levnou energií" záda. Rozhodně cesta není více fabrik na montování OZE nebo devastace krajiny OZE, když OZE už je v západní Evropě nadbytečná kapacita.
A i takoví občasní odběratelé elektriky jako vy zvyšují cenu el, protože dodavatel se zahojí na cenách elektriky pro ostatní nebo na zimních cenách i pro vás.
Mmch. ta pole VtE v Rakousku devalvují krajinu dost hrozně.
https://ekonomickydenik.cz/stanjurovy-ruzove-bryle-v-rozpoctu-na-pristi-rok-chybi-23-miliard-na-podporovane-zdroje-energie/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2024 16:03 Reaguje na Jarka O.
Vy asi nedokážete sdělit jedno téma několika srozumitelnými větami, že? Máte tam heřminovy, solárníky, německé ceny, OZE, řecko, chartu OSN, zlého dodavatele, cizí kapitál, krajinu atd. atd. atd., přitom času a prostoru máte dost. To fakt čekáte, že já se v tom vyznám a pochopím, o co vám jde? To mě silně přeceňuteje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2024 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Prozradím vám takovou zajímavost: lidé sem nepíší příspěvky proto aby se Hanzl v nich vyznal a pochopil, o co jim jde. To se silně přeceňujete...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2024 08:47 Reaguje na Emil Novák
Ten příspěvek byl uveden PH: a byl odpovědí na můj. Vy jste ho pochopil? To jste teda kadet, jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.10.2024 09:06 Reaguje na Pavel Hanzl
No jediný kdo ho ve skutečnosti nepochopil jste vy sám - sám jste to přiznal. "To jste teda kadet, jak dycky."
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2024 23:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to o tom, že předvídatelná výroba elektriky= stabilní nízká cena. Uveďte vy nějaký důvod, stačí jeden nebo dva, proč by importovaná nestabilní elektrika měla být levná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2024 08:58 Reaguje na Jarka O.
Nějak nechápu, proč bych měl zrovna já dokazovat, že importovaná elektřina bude levná.
Ale vývoj může jít směrem k nižší ceně, jak se bude trh nasycovat levnými OZE, i když je budou prodražovat akumulátory. Když si levnou dnes vezmeme na 50 eurech (dle aukcí) a stabilní na 90 eurech, tak naše uhláky nemají šanci vůbec a mastodont pod 130 eur asi taky nepůjde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.10.2024 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte tu neustále lhát, Hanzle, snad stokrát jsem vám vysvětloval, že z aukcí žádná elektřina "na 50 eurech" není. Nesoutěží se výkupní cena ale pouze tržní prémie, která o výsledné ceně neříká vůbec nic.
Jestli něco nejde "pod 130 eur", tak to jsou prokazatelně větrné elektrárny v ČR, kde se na rozdíl od Německa soutěží opravdu výkupní cena a ne tržní prémie, a kde se soutěží ceny mezi 130-140 €/MWh.
U nového zdroje v Dukovanech bylo deklarováno, že cena v době uvedení do provozu bude nižší než 90 €/MWh, což odpovídá cca 70 €/MWh v dnešních cenách. Takže ze kterého prstu jste si vycucal, že "mastodont pod 130 eur asi taky nepůjde"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:38 Reaguje na Emil Novák
Já obdivuji, jak věříte cenám z mastodonta, který se ještě dávno ani nezačal stavět. To mé obrovské lyzéry jsou násobně realističtější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Bo se už dávno staví.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.10.2024 19:38 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Ceny z "mastodonta" jsou podložené závaznými cenovými nabídkami, a jsou v nich započtená i rizika, oproti tomu vaše amatérské dojmy nejsou podložené vůbec ničím. Není tedy těžké se rozhodnout, k čemu se přiklonit, zvlášť když prokazatelně lžete i ohledně jiných faktů, takže vše co nejste schopen dokázat je u vás absolutně nedůvěryhodné.
2) Vaše "obrovské lyzéry" jsou opět jen ve vašich naivních představách a na rozdíl od "mastodonta" ještě nic podobného NIKDE nestojí, natož aby bylo možné doložit reálnou cenu elektřiny po uskladnění tímto způsobem. "Násobně realističtější" je opět jen vaše zbožné přání, nic víc.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.10.2024 12:47
To je neskutečný, chlápek, který nic neví a ničemu nerozumí, sem nasází 80 příspěvků. Já chtěla odpověď na otázku, proč by byl import E levný. OZE je už v Evropě nadbytečná kapacita. Článek podporuje tunel. Min.financi by prostě mělo podpory nových záměrů na ftv a VtE ukončit a podpořit domácí VE a pak JE, bez půjček. Dát svou energetiku cizím je neslušné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2024 13:26
Tady máte dost důležitý důsledek toho masivního přechodu Evropy na OZE. A nejde jen o kačáky, ale především o bezpečnost a tím nemožnost EU vydírat, jak se nám to stalo minule.
https://oenergetice.cz/komoditni-trhy/pokles-importu-ropy-a-plynu-eu-snizuje-dovoz-o-miliardy-eur
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.10.2024 23:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdepak OZE, jak říkám, nic nechápat a šířit neznalé domněnky to by jim šlo, pane hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:32 Reaguje na Jarka O.
A čím to asi tak je? Když OZE dávají už asi 30% elektřiny pro celou EU, tak se nemusí tolik energetických surovin dovážet, to je fakt těžké pochopit? Ekonomika EU jde stále nahoru, přibývá elektroaut a jiných spotřebičů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2024 11:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Je mi trapné, že jako žena mám zrovna vám vysvětlovat zrovna průmysl. Ano, Západ roste, vyměnil průmysl za obchod, lehké výroby, vývoj a kolonialismus, nejsou potřeba velké stavby a poválečná obnova, takže pokles spotřeby energií je logický a nepostihuje je dramaticky. Ale v koloniích, 3směnných montovnách, tam, kde chybí VE, silnice, země je znicená záplavami, samozřejmě jsou plyn a energie potřeba, a to v mírném nadbytku, a pokud už nesmí být získávány levně a stabilně, hrozí skanzen a výprodej.
Také, Shell (asi nejen) je západoevropská firma z EU, čili její produkce plynu se do importu v článku z oenergetice nepočítá. Článek prostě nezmiňuje všechen plyn, který EU potřebuje.
Neprodaných elkár opravdu přibývá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2024 17:04 Reaguje na Jarka O.
A kdo jsou ty kolonie?
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2024 18:04 Reaguje na Pavel Hanzl
To by se dalo diskutovat tam a zpátky, takže radši tohle:

https://oenergetice.cz/zahranicni/kdyz-je-elektriny-prilis-francouzska-soustava-pod-tlakem
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2024 08:39 Reaguje na Jarka O.
Dobrý, ne? Tady je vidět, že kombinace OZE a jádra skutečně nahradí fosilní zdroje a je ještě přebytková. Určitě ta elektřina bude levnější a čistší, než z našich uhláků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2024 18:33 Reaguje na Jarka O.
Článek ze solidního energetického serveru je "šíření neznalých doměnek?" Fakt to nemáte už naopak celé, jak v Rusku?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist