https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-odhalila-kam-oceanske-proudy-zanesly-tonery-vypadle-z-kontejneru-velke-nakladni-lodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie odhalila, kam oceánské proudy zanesly tonery vypadlé z kontejneru velké nákladní lodi

8.5.2021 07:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Grafické zobrazení některých zjištění.
Grafické zobrazení některých zjištění.
V roce 2014 vypadl z nákladní lodi kontejner obsahující tonery do tiskáren. Stalo se tak asi 1500 km východně od New Yorku. Nová studie University of Plymouth ukazuje, jak byly tonery v průběhu let unášeny oceánskými proudy. Vědci přitom spolupracovali s projektem “Lost at Sea”, který využíval k lokalizaci vyplavených tonerů na pevninu sociální sítě. O studii informuje žurnál Environmental Pollution.
 

“Ztráta kontejneru z nákladní lodi není běžná. Odhaduje se, že se ročně může na moři ztratit několik tisíc takových kontejnerů. Na dně oceánů mohou ale působit opravdu velké škody a v případě, že dojde k jejich narušení, může se jejich obsah dostat působením oceánských proudů velmi daleko,” komentuje vedoucí studie profesor Andrew Turner.

Jeden kontejner z přepravní lodi vypadl v severním Atlantiku v lednu 2014. Už v září téhož roku byly na pobřeží Azor hlášeny první nalezené náplně do tiskáren. Následkem působení oceánských proudů se náplně objevily v průběhu let na mnoha místech světa. Celkem byl nahlášen nález více než 1500 tonerů. Největší množství se přitom našlo na pobřeží Velké Británie a Irska, tonery ale byly zaznamenány také na Kapverdách nebo u polárního kruhu.

Aby vědci zjistili, jak se tento odpad šířil oceánem, vycházeli jednak z počítačových simulací, ale také ze sociálních sítí, kde očití svědkové nález tonerů sami hlásili. Podle propočtů pluly tonery oceánem rychlostí zhruba 6-13 cm za sekundu. Během let se navíc náplně začaly částečně rozpadat. V kombinaci s třením to mělo za následek vznik mikroplastů kontaminovaných prvky jsou jsou titan, oxidy železa a v některých případech také kovy jako měď, zlato a sloučeniny bromu.

“Jsme rádi, že jsme vyzkoušeli potenciál sociálních médií. To, že nám běžní lidé mohli s výzkumem pomoct, je velmi užitečné. Během několika let jsme byli svědky velkého množství zdokumentovaných případů toho, jak se náplně do tiskáren objevovaly v mořích a na plážích. Je vidět, že se tento problém dotýká mnoha z nás,” uzavírá Tracey Williams, zakladatelka projektu “Lost at Sea”.
reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.5.2021 11:40
asi by bylo nejlepší, kdyby si to taky na svoje náklady všechno taky vylovili. Takhle ty Oceány se nikdy nevyčistí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist