https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-ryby-z-prazskych-vod-obsahuji-mene-rtuti-nez-kupovane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Ryby z pražských vod obsahují méně rtuti než kupované

22.11.2019 00:33 | PRAHA (ČTK)
Bezpečnou dávku rtuti podle limitů stanovených v USA mírně překročily dva ze 14 vzorků ryb odlovených v Praze ve Vltavě. / Ilustrační foto
Bezpečnou dávku rtuti podle limitů stanovených v USA mírně překročily dva ze 14 vzorků ryb odlovených v Praze ve Vltavě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bent Christensen / Eurekalert
Bezpečnou dávku rtuti podle limitů stanovených v USA mírně překročily dva ze 14 vzorků ryb odlovených v Praze ve Vltavě. U kupovaných ryb limit nesplnilo pět vzorků z 28. Podle limitů Evropské unie měl nadměrné množství rtuti jen jeden vzorek kupovaných ryb - mečoun odlovený u Srí Lanky. Unijní pravidla však zástupci organizace Arnika, kteří výsledky studie prezentovali na včerejší tiskové konferenci v Praze, označili v tomto ohledu za příliš mírné.
 

Arnika ve Státním veterinárním ústavu podrobila analýze 14 ryb ze čtyř lokalit na Vltavě, dále z Motolského a Kyjského rybníku. Bezpečnou dávku rtuti, tedy 0,22 mg/kg, překročily dva vzorky, a to jen mírně - konkrétně cejn odlovený ve slepém rameni Vltavy v Libni (0,281 mg/kg) a okoun z Klecánků. Okoun (0,254 mg/kg) byl odloven poblíž výpusti Ústřední čistírny odpadních vod v Podbabě. "Libeň je místo, kde se slévají vody z Rokytky, která protéká bývalými průmyslovými areály, které jsou zatížené rtutí," doplnil expert Arniky na toxické látky a odpady Jindřich Petrlík k výsledkům vzorků z cejna.

U ryb zakoupených v pražských obchodech byly všechny případy, které překročily limit, zástupci dravých druhů. Jsou výše v potravinovém řetězci, a kumuluje se v nich tudíž větší množství rtuti. Z 28 zakoupených vzorků nejvíce rtuti obsahoval mečoun odlovený nedaleko Srí Lanky (1,117 mg/kg), který překročil bezpečnou dávku stanovenou v USA více než pětkrát, nadlimitní množství rtuti měl však také například tuňák odlovený poblíž tohoto ostrova (0,317mg/kg) či mořský ďas z Dánska (0,242 mg/kg).

Zástupci Arniky uvedli, že výsledky porovnali i s evropskými limity rtuti, které jsou výrazně mírnější (1mg/kg), v tomto případě z kupovaných nevyhovoval jen mečoun. Podle ekologů by se však limity EU pro obsah rtuti měly zpřísnit, současné považují za nedostačující. Limit užívaný ve Spojených státech je podle Petrlíka v tomto ohledu přísnější a praktičtější. "Vydává se ve Spojených státech v souvislosti s doporučením konzumace ryb. Ten limit je nastaven tak, aby člověk mohl jíst bezpečně jedno jídlo s rybami týdně. Je tedy nastaven níže, než jsou v Evropské unii," vysvětlil.

Rtuť je neurotoxická. K nejohroženějším skupinám patří ženy v reproduktivním věku, těhotné a malé děti. Zástupci Arniky dnes nicméně upozornili na to, že výsledky nevedou k tomu, aby se lidé vyhýbali konzumaci ryb. Měli by pouze omezit konzumaci dravých druhů.

Studie je součástí rozsáhlejšího projektu, který mapuje zatížení Pražanů rtutí v různých oblastech života.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist