https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studie-slony-v-africe-ohrozuje-pytlactvi-a-ztrata-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Slony v Africe ohrožuje pytláctví a ztráta prostředí

1.4.2021 11:10 | LIBREVILLE (ČTK)
Slon pralesní je o něco drobnější a IUCN původně oba druhy v aspektu ohroženosti posuzoval společně.
Slon pralesní je o něco drobnější a IUCN původně oba druhy v aspektu ohroženosti posuzoval společně.
Foto | cpo57 / Flickr
Slony v Africe ohrožuje ztráta původního životního prostředí a pytláctví. Stojí to ve zprávě, již zveřejnil Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Uvádí se v ní, že kriticky ohrožený je slon pralesní a k ohroženým je řazen i slon africký, který je největším suchozemským savcem.
 

Slon pralesní je o něco drobnější a IUCN původně oba druhy v aspektu ohroženosti posuzoval společně.

Zpráva uvádí, že za 31 let se počet slonů pralesních snížil o 86 procent, v případě slona afrického je to 60 procent za padesátileté období. Afrika je nyní domovem 415 000 slonů bez rozlišení druhů.

Sloni afričtí žijí spíš na otevřených pláních v subsaharské Africe. Ve větším počtu se nacházejí v Botswaně, Jihoafrické republice a Zimbabwe. Sloni pralesní mají, jak je z jejich jména patrné, raději tropické pralesy, jež se nacházejí v západní a centrální Africe. Větší stáda jsou v Gabonu a Kongu.

Gabonský ministr vodního a lesního hospodářství Lee White, jehož citovala agentura AP, řekl, že "boj proti pytlákům v Gabonu je více než boj za přírodu bojem za stabilitu" země. "Existují země jako Středoafrická republika, kde se z pytláků stávají zločinci a povstalci a destabilizují celou zem," řekl ministr.

Větší část pytláckých aktivit podle něj spadá na vrub mezinárodních gangů. "Až 80 i 90 procent slonoviny pocházející od nás se dostává do Nigérie a pomáhá financovat (radikální skupinu) Boko Haram. Takže jde o boj proti organizovanému zločinu, dokonce proti terorismu," řekl White ke stíhání pytláků. Ochranu slonů přirovnal k válce. "Přeškolili jsme biology na válečníky. Z lidí, kteří přišli, aby hlídali slony a pracovali v národních parcích, jsme udělali vojáky, kteří vyšli bojovat za přežití slonů," dodal ministr.

Rudi van Aarde z fakulty zoologie na univerzitě v Pretorii považuje za problém západní a střední Afriky spolupráci zločineckých gangů se zkorumpovanými představiteli. "Většina africké slonoviny míří do Asie a pochází ze západní a střední Afriky. Obyvatelstvo trpí spíše tímto nelegálním obchodem se slonovinou než ekologickými problémy jako kácení lesů," sdělil van Aarde.

Populace slonů afrických se zredukovala za řádění pytláků v letech 2008 až 2012. Nejvíce jich zemřelo ve východní a jižní Africe. V Tanzanii a Mozambiku v tomto období pytláci zabili na 100 000 slonů.

Ředitel IUCN Bruno Oberle připomenul, že sloni afričtí jsou důležitou součástí ekosystému, hospodářství a kolektivního vědomí. Zprávu své organizace považuje za doklad "dramatického rozsahu ubývání těchto ekologicky významných zvířat".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

1.4.2021 12:42
Velcí býložravci produkují obrovské množství nebezpečného metanu, a jsou tím pádem pro klima pohromou. Nemluvě o tom, že sloni dokážou vyvrátit a zahubit bez problému celý strom, aby se dostali k zelenému olistění. Je nutno se rozhodnout, jestli budeme podporovat přírodu, nebo ekologismus.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.4.2021 13:32 Reaguje na Michal Ukropec
ale pane Klausi, co je to ten ekologismus?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 13:51 Reaguje na Michal Ukropec
Slon dokáže vyvrátit celý strom, zatímco člověk dokáže ten strom pokácet, umí zničit celý ekosystém mechanicky i chemicky. Slonů je asi 450 tisíc, lidí je sedm miliard. Obávám se, že pokud by se měly něčí stavy redukovat, tak na prvním místě je člověk.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.4.2021 14:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Můžete začít u sebe.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.4.2021 16:04 Reaguje na Jiří Daneš
Máte pravdu, pane Šeděnko.

Člověk je jediný predátor na Zemi, u kterého je prokázáno, že dokáže na celé planetě vyhubit svou kořist.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.4.2021 21:57 Reaguje na Majka Kletečková
Tlačítko na pana Daneše jsem stiskla omylem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.4.2021 08:00 Reaguje na Majka Kletečková
A ekologisti je predátor, který na likvidaci přírody dokáže vydělat.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

2.4.2021 21:51 Reaguje na Michal Ukropec
Nejvíc likviduje přírodu Ukropec....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 16:43 Reaguje na Jiří Daneš
V prvním výběru by měli být ti, kteří tu přírodu ničí. Vzhledem k tomu, že se snažím o přesný opak, asi bych v té první skupině nebyl.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

2.4.2021 20:55 Reaguje na Michal Ukropec
A nejste náhodou debil???
Odpovědět
Sl

Slovan

1.4.2021 22:33
"Přeškolili jsme biology na válečníky. Z lidí, kteří přišli, aby hlídali slony a pracovali v národních parcích, jsme udělali vojáky, kteří vyšli bojovat za přežití slonů."

- Ano, je to regulérní válka a tak je k tomu nutné i přistupovat. Těm lidem v terénu patří naše díky. Jsou to hrdinové dnešní doby (a nejenom ti v Africe). Stále totiž je co zachraňovat, jsou tam obrovské plochy, kde ty zvířata mohou žít ale bohužel kvůli pytláctví nežijí. Věřím, že ten trend ochrany přírody jde v Africe správným směrem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.4.2021 08:01 Reaguje na Slovan
Tam ano.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.4.2021 10:13 Reaguje na Michal Ukropec
Co "tam ano"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist