https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sucho-v-keni-zabiji-ohrozena-divoka-zvirata-postihuje-zebry-i-slony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho v Keni zabíjí ohrožená divoká zvířata, postihuje zebry i slony

27.9.2022 13:34 | NAIROBI (ČTK)
Zebry Grévyho, které jsou větší než zebry stepní a mají užší pruhy i širší uši, jsou nejvzácnějším druhem; na světě jich žijí 3000, z toho 2500 v Keni.
Zebry Grévyho, které jsou větší než zebry stepní a mají užší pruhy i širší uši, jsou nejvzácnějším druhem; na světě jich žijí 3000, z toho 2500 v Keni.
Nejhorší sucho v Keni za posledních čtyřicet let zabilo za tři měsíce téměř dvě procenta nejvzácnějších zeber na světě a 25krát více slonů než obvykle. Proslulá keňská divoká zvířata přicházejí o běžné zdroje potravy a dostávají se do smrtelných konfliktů s lidmi, když se v zoufalém hledání obživy potulují po okrajích měst a vesnic, uvedla agentura Reuters. Bez opatření nebo v případě, že nepřijde období dešťů, mohou zvířata v mnoha částech východoafrické země čelit existenční krizi, tvrdí ochránci přírody.
 

"Je to pro nás vážná hrozba," řekl Andrew Letura, který pracuje v neziskové organizaci Grevy's Zebra Trust (GZT). Zebry Grévyho, které jsou větší než zebry stepní a mají užší pruhy i širší uši, jsou nejvzácnějším druhem; na světě jich žijí 3000, z toho 2500 v Keni.

Od června sucho usmrtilo asi 40 zeber Grévyho, tedy tolik, kolik podle Letury zemře v průměru za jeden rok. "Pokud jich během tří měsíců ztratíme 40, co to bude znamenat pro zbývající populaci?" dodal ochranář, který pracuje v národním parku Samburu na vyprahlém severu Keni. Charitativní organizace začala zebry krmit senem přelitým směsí melasy, soli a vápníku, což podle ní pomáhá snižovat počet úmrtí, ale ne se jim vyhnout úplně.

Situace na jihu Keni vypadá podle Reuters také bledě. "Strážci napočítali osmkrát více mrtvých nebo příliš slabých zvířat ve srovnání s běžným zářím. Organizace Amboseli Trust for Elephants zaznamenala 50 mrtvých nebo pohřešovaných slonů," uvedl Benson Leyian, který vede nadaci Big Life Foundation. Nadace spolupracuje s vlastníky půdy na ochraně chráněných oblastí a otevřených pastvin v národním parku Amboseli.

V nedaleké rezervaci Kitenden je zápach hnijících zvířecích těl tak silný, že někteří turisté začali nosit ochranné roušky, uvedl jeden ze správců parku.

Některá divoká zvířata ale umírají rukou lidí. "V porovnání s jinými obdobími sucha jsme svědky pětinásobného nárůstu případů pytláctví pro maso," řekl Leyian.

Organizace Save the Elephants mezitím uvedla, že nachází stále více slonů zabitých střelnou zbraní nebo oštěpem, ale s neporušenými kly, což je nejspíš známkou toho, že se stali obětí konfliktu s lidmi v obydlených oblastech, nikoli pytláctví.

Podle odborníků není příčinou krize pouze sucho. Nadměrná pastva dobytka vyčerpává pastviny a ztěžuje ekosystémům zotavení ze sucha, řekl David Daballen z organizace Save the Elephants.

Už jen pomyšlení na možnost, že příští deště, které se očekávají v říjnu až listopadu, nepřijdou, je podle Letury děsivé. "Situace je už teď špatná. Ale to by z ní udělalo vážnou krizi," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.9.2022 14:29
Předpokládám, že stejně jako u mizející bílé čepice na Kilimandžáru, i tady bude jako viník určena Evropa. To, že se populace v Africe množí geometrickou řadou a doslova vybydluje svůj kontinent, je zanedbatelná záležitost, nestojící za zmínku.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.9.2022 16:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslíte populace slonů a zeber Grévyho, že jo? Tak za to sucho určitě může člověk.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2022 17:04 Reaguje na Katka Pazderů
Od roku 1950 stoupl počet obyvatel Keni na desetinásobek.
Sloni a zebry prostě mají méně místa k životu.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2022 18:36 Reaguje na Katka Pazderů
Samozřejmě že za to může člověk, ale rozhodující je, kde ten člověk žije. Ze sucha v Africe je obviňována Evropa a její obyvatelstvo, zatímco geometrickou řadou se množící obyvatelstvo Afriky je z obliga.
Odpovědět
Anyr

Anyr

27.9.2022 17:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě, že počet Čechů klesá.
Neplést s počtem obyvatel, prosím. :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2022 18:09 Reaguje na Anyr
Už jsem to jednou navrhovala, ekologicky žijící kontinent plný mladých nečechů je afrika, to je to pravé místo pro něco jako "anyr". Sbohem a jděte, honem
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.9.2022 16:32
Zrovna minulý týden dával na facebook záběry ze safari Pippo Dzombo. Asi Taita Hills. A fakt je to tam celé vyprahlé. Ale cca za měsíc má začít období dešťů. Jinak po období dešťů je to tam nádherné. Škoda že nemám prachy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist