https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/svedsky-podnik-zacal-vyrabet-ocel-bez-fosilnich-paliv-jako-prvni-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédský podnik začal vyrábět ocel bez fosilních paliv, jako první na světě

23.8.2021 00:53 | STOCKHOLM (ČTK)
Výroba ocele je jedním z průmyslových procesů, který zatím nezaznamenal příliš velký pokrok při snižování emisí a podpoře udržitelnosti, přitom se ocelárny na celosvětové produkci emisí skleníkových plynů podílejí osmi procenty.
Výroba ocele je jedním z průmyslových procesů, který zatím nezaznamenal příliš velký pokrok při snižování emisí a podpoře udržitelnosti, přitom se ocelárny na celosvětové produkci emisí skleníkových plynů podílejí osmi procenty.
Foto | TS Eriksson / Wikimedia Commons
Švédská společnost SSAB zahájila testovací výrobu ocele bez použití fosilních paliv a začala ji dodávat svému prvnímu zákazníkovi, kterým je skupina Volvo Group. Firma v prohlášení uvedla, že výrobu ocele bez fosilních paliv zahájila jako první na světě a spuštění výroby je důležitým krokem na cestě k produkci železa a ocele zcela bez fosilních paliv. Dalším cílem je rozšířit tuto technologii pro široké využití v průmyslu, což by se mohlo stát již v roce 2026, napsal zpravodajský server CNBC.
 

Spuštění výroby je dalším krokem v projektu Hybrit. Ten zřídla firma SSAB spolu s energetickou společností Vattenfall a těžařskou LKAB v roce 2016. Cílem projektu je používat při výrobě ocele pouze vodík bez fosilních zdrojů místo uhlí a koksu. Firmy Vattenfall a LKAB vlastní švédský stát.

"První ocel bez fosilních paliv je průlomem nejen pro SSAB, ale je také důkazem toho, že je možné učinit změnu a výrazně snížit globální uhlíkovou stopu v ocelářském průmyslu," řekl generální ředitel firmy SSAB Martin Lindqvist.

Výroba ocele je jedním z průmyslových procesů, který zatím nezaznamenal příliš velký pokrok při snižování emisí a podpoře udržitelnosti. Je to však obrovská výzva. Ocelárny se na celosvětové produkci emisí skleníkových plynů podílejí osmi procenty.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je produkce železa a ocele zodpovědná za 2,6 gigatuny přímých emisí oxidu uhličitého ročně. V roce 2019 to bylo více než přímé emise ze sektorů jako výroba cementu a chemikálií. Výrobci ocele jsou také podle IEA největším světovým konzumentem uhlí.

Hybrit není jediným projektem, jehož cílem je zmírnit dopady výroby ocele na životní prostředí. Dalším je H2 Green Steel. Ten plánuje na severu Švédska vystavět závod na výrobu ocele, který bude využívat elektřinu ze "zelené" vodíkové elektrárny. Výroba zde má začít v roce 2024 a do roku 2030 chce mít kapacitu výroby pět milionů tun ocele ročně.

Vodík je možné vyrábět několika způsoby. Jednou z metod je elektrolýza, při níž elektrický proud štěpí vodu na kyslík a vodík. Pokud elektřina použitá při tomto procesu pochází z obnovitelného zdroje, jako vítr nebo slunce, označuje se tento vodík za zelený nebo obnovitelný. Vodík je také důležitou součástí plánu EU na dosažený nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2021 09:59
Schází mi drobný údaj - kolik taková ocel stojí , aby byla konkurenceschopná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2021 10:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mně tam hlavně schází jakým způsobem ten vodík tomto konkrétním případě získávají, bo z textu rozhodně nevyplývá, že výlučně elektrolýzou při výlučném využití energie z OZE.

Tohle je sice pěkné ... "Cílem projektu je používat při výrobě ocele pouze vodík bez fosilních zdrojů místo uhlí a koksu." ... ale o zemním plynu se tam nepíše.
Odpovědět
ig

23.8.2021 11:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Píšou "Hydrogen can be produced cost-effectively through the electrolysis of water using fossil-free electricity.", jinak hlavně řeší skladování vodíku (sto kubíků - na to je samozřejmě nezbytně nutné sofistikované podzemní úložiště) :D Takže to na mě dělá dojem tisícího prvního důkazu, že to jde, jen stačí dořešit pár maličkostí, jako třeba praktické provedení té elektrolýzy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2021 14:52 Reaguje na
Díky:-)!
Já to byl líný v originále hledat ... a hlavně bych tuto opravdu významnou informaci čekal přímo v článku.

I když i v tom originále je ono kouzelné slůvko "can":-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2021 10:50 Reaguje na
Elektrolýza je z celého systému to nejjednodušší...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2021 11:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zase jen peníze, peníze, peníze, pane Vinklere, tudy se k ochraně přírody nedostanete.
Čisté technologie jsou logicky dražší, protože mají tu přidanou hodnotu právě v čistotě. Někdy vychází i levněji, ale spolíhat se na to nedá.

Samozřejmě je nejlevnější dovézt železo z Číny za mohutného dýmu elektráren, oceláren i tankerů.

Nejlevnější je vyhrabat ze země cokoliv hořlavého, spálit to a vyfučet ten hnus do atmosféry, asi vůbec nechápete, proč se začaly ve městech stavět kanalizace a vodovody, když nejlevnější je kadit pod sebe a splašky vylívat na ulici.
Odpovědět

vladimír šmídl

23.8.2021 12:26
Hledal jsem ve skriptech Wichterle Kamil: Chemická technologie (VŠ TUB Ostrava 2010, volně ke stažení) a našel:
1 kg vodíku elektrolytického ......45 až 50 kWh (u hliníku je to třetina)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2021 10:53 Reaguje na vladimír šmídl
Norská společnost NEL, zabývající se výrobou elektrolyzérů, cílí na to, aby se výroba zeleného vodíku dostala do roku 2025 na úroveň okolo 1,5 USD/kg a byla tak schopná konkurovat vodíku vyrobenému pomocí fosilních zdrojů.
https://oenergetice.cz/plyn/nel-roku-2025-chceme-stlacit-cenu-zeleneho-vodiku-k-15-usd-kg
Odpovědět
va

vaber

24.8.2021 09:05
odborníci mě opraví ,ale nejlevnější výroba vodíku je vodní pára procházející přes rozžhavený koks,
výrobci železa je jedno jak je vodík vyroben a ani po tom nebudou pátrat ,ti budou chtít ten nejlevnější
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2021 10:54 Reaguje na vaber
Potom je zcela nesmyslné tavit železo vodíkem, když na to stejně potřebujete koks. Voni sou hlava, pane vachmajstr....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist