https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tanzansky-prezident-schvalil-stavbu-hydroelektrarny-v-rezervaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tanzanský prezident schválil stavbu hydroelektrárny v rezervaci Video

16.12.2018 00:50 (ČTK)
Tanzanský prezident John Magufuli podepsal smlouvu o výstavbě hydroelektrárny v jedné z nejznámějších přírodních rezervací ve východní Africe. / Ilustrační foto
Tanzanský prezident John Magufuli podepsal smlouvu o výstavbě hydroelektrárny v jedné z nejznámějších přírodních rezervací ve východní Africe. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tanzanský prezident John Magufuli podepsal smlouvu o výstavbě hydroelektrárny v jedné z nejznámějších přírodních rezervací ve východní Africe. Ochránci životního prostředí tento projekt kritizují a varují, že zničí přírodní prostředí, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Elektrárnu v hodnotě tří miliard dolarů (více než 68 miliard korun) mají na řece Rufiji v přírodní rezervaci Selous postavit dvě egyptské stavební firmy. Rezervace Selous je na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Tanzanie uvádí, že projekt zdvojnásobí celkové dodávky elektřiny v zemi, kde má v současnosti elektřinu jen třetina populace. Ochránci přírody ale protestují proti zaplavení 1200 čtverečních kilometrů půdy v oblasti známé jako Stieglerova soutěska. Přehrada hydroelektrárny má být největší ve východní Africe.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) varoval, že projekt ohrozí živobytí 200.000 lidí včetně rybářů a farmářů žijících po proudu od projektu přehrady. V rezervaci Selous žije široká škála zvířat včetně slonů a nosorožců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

16.12.2018 09:03
Tohle a podobné devastace životního prostředí je logický důsledek boje ekologů za OZE a hoaxu s "lidmi způsobeném globálním oteplováním".
Odpovědět
Sl

Slovan

29.12.2018 18:04
A nejsmutnější na tom všem je, že takovou megalomanskou stavbu chtějí udělat v oblasti, která je na seznamu Světového dědictví...

Bylo by skvělé pokud by se tomu dokázalo nějakým způsobem zabránit podobně jako v Amazonii. Navíc nový ministr pro energetiku v Brazílii řekl, že jeho prioritou je jaderná a větrná energie a že "model velkých vodních elektráren již není životaschopný, ať už kvůli životnímu prostředí nebo čerpání vodních zdrojů".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist