https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tezba-dreva-v-lesich-jihlavy-byla-v-1.pololeti-znovu-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba dřeva v lesích Jihlavy byla v 1. pololetí znovu rekordní

3.8.2020 00:32 | JIHLAVA (ČTK)
Letošní deštivé počasí množení kůrovce zpomalilo. Ilustrační obrázek
Letošní deštivé počasí množení kůrovce zpomalilo. Ilustrační obrázek
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
V lesích města Jihlavy vytěžili dělníci v letošním prvním pololetí kvůli kůrovci 123 000 metrů krychlových dřeva, zhruba trojnásobek dřívější běžné roční těžby podniku. Přes přechodné potíže způsobené koronavirem se dříví daří prodávat, ale ceny jsou nízké, řekl ČTK jednatel Správy městských lesů Jihlavy Václav Kodet. Mimořádně vysokou těžbu mají kvůli kůrovci pořád i lesníci jinde v kraji.
 

Jihlavský lesní podnik spravuje 3800 hektarů lesa. Opatření proti koronaviru komplikovala odbyt kulatiny v dubnu, když pozastavila výrobu pila v rakouském Retzu. V konečném součtu ale podnik nakonec prodal víc dřeva, než vytěžil. "Takže jsme snížili zásoby z předchozího roku," řekl Kodet. Další odbytiště podnik našel na německých pilách, pokračovaly i dodávky dřeva do Číny. Ceny dřeva jsou podle jednatele ale pořád nízké, platby za vlákninu nepokrývají ani výrobní náklady.

Kůrovcová kalamita decimuje lesy na Vysočině několik let. Těžba dřeva byla v kraji poslední dva roky nejvyšší v Česku. Zatímco v letech 2006 až 2016 se na Vysočině podle statistik běžně těžilo ročně mezi 1,3 až 1,6 milionem metrů krychlových dřeva, v roce 2018 to bylo 3,74 milionu metrů krychlových a loni 7,76 milionu metrů krychlových.

Letošní deštivé počasí množení kůrovce zpomalilo. "Ale v tom množství, v jakém dneska na Vysočině je, se to zastavit jenom deštivým počasím za jeden rok nedá," uvedl Kodet. Vláha podle něj pomáhá hlavně mladším porostům a čerstvě zalesněným plochám. "Alespoň tohle nás naplňuje optimismem," řekl.

Státní podnik Lesy ČR spravující třetinu lesů v kraji vytěžil na Vysočině v prvním letošním pololetí 1,12 milionu metrů krychlových dřeva. Za celý letošek počítá s meziročním růstem těžby o 12 procent na 3,49 milionu metrů krychlových. Údaje zveřejnil na webu. Podle mluvčí podniku Evy Jouklové pořád platí, že lesy Vysočiny jsou nejpostiženější kůrovcovou kalamitou v Česku.

S kůrovcem se potýkají také lesníci ve Žďárských vrších, kde tento škůdce zatím lesy poškodil méně než v jiných částech kraje. V lesích žďárské společnosti Kinský bylo za letošních prvních šest měsíců vytěženo okolo 55.000 metrů krychlových dřeva, což podle lesního rady Jana Sováka odpovídá kalamitnímu stavu. "Situace v lesích je teď díky počasí lepší, nicméně není vyhráno," řekl. Společnost spravuje skoro 5800 hektarů lesů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

3.8.2020 08:57
musíte napsat správný nadpis ,, uschlo rekordní množství stromů ,,
a zavinil to kůrovec a když to byl kůrovec ,člověk za nic nemůže a jsme všichni v pohodě
jak jednoduché je zbavit se odpovědnosti
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.8.2020 10:14 Reaguje na vaber
Přesně tak. Aproč nezlikvidovat pily v ČR, jako třeba tu v Šumné, ale také jinde, když to dřevo Jihlaváci dovezou Rakušákům a Němcům až na dvůr za pusu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.8.2020 12:27 Reaguje na vaber
Tak tak... za všechno může ten zlý brouk... no jako nevypadá to, že by se chtělo lesnictví konečně probudit z toho svého naivního snu o nekonečném drancování přírodních hodnot...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.8.2020 12:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je potřeba se ptát komu tento zločin vyhovuje.... a odpověď je jasná.... TĚŽAŘI a ŠKOLKAŘI..... ti jsou jediní, kdo z toho profitují a proto je potřeba nachystat takové podmínky, aby si vydělali co nejvíc.... zvlášť, když největší tendry na těžební a zalesňovací práce vyhrál Agrofert......
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist